Karakter boyutu :
07 Ocak 2022 Cuma 10:11
Ahşap beşikler eskisi gibi rağbet görmüyor
Bir dönem evlerin vazgeçilmez eşyalarından olan tahta, ahşap beşikler, artık eskisi gibi rağbet görmüyor.
Geleneksel yöntemlerle yapılan tahta beşikler, kaybolmaya yüz tutmuş meslekler arasında yerini aldı.
Batman’da yıllardır tahta beşikleri satan esnaf Naif Usta, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, eskiden siparişlere yetişmekte zorlandıkları beşikleri, teknolojinin de etkisiyle şimdilerde ise satamaz duruma geldiklerini söyledi.
Naif Usta
Tahta beşiklerin eskiye nazaran çok daha az ilgi gördüğünü kaydeden Usta, tahta beşiklerin de zamanla teknolojiye yenik düştüğünü belirtti.
Tahta beşiklerin az da olsa kimileri tarafından hâlâ tercih edildiğini kaydeden esnaf Naif Usta, “40 yıldır esnaflık yapıyorum. Esnaflığı babamdan öğrendim. Ailece 65-70 yıldır Batman’da esnaflık yapıyoruz. Daha önce babamla beraber marangozluk yapıyordum. Babam rahmet ettikten sonra dış cephe izolasyon işine başladım. Rahatsız olduktan sonra o işi de bırakmak zorunda kaldım. Sonra hediyelik eşya ve şimdi de tümü tahtadan oluşan bebek beşikleri ve yürüteç satıyorum. Bu beşikleri Şanlıurfa’da yaptırıp Batman’a getiriyoruz.” dedi.
“İşlerimiz eskisi gibi yok”
Tahta beşikleri daha çok batı illerine gönderdiklerini belirten Usta, “Ahşaptan oluşan bebek beşiklerini uzun süre kullanmak isteyenler alıyor. İşlerimiz eskisi gibi yok, satışlarımız şimdi biraz daha ağır gidiyor. Satışlarımız genelde batı illerine yöneliktir. İzmir ve İstanbul gibi yerlere gönderiyorum.” diye konuştu.
“Her şey hazıra dönüştü”
Maliyetlerinin arttığını ifade eden Usta, şöyle devam etti: “Maliyetler çoğaldığı için şu anda sattığımı aynı fiyata yerine koyamıyorum. Ama yine de geçen sene bir beşiği 500 ila 600 lira arasında veriyordum, şimdi de aynı fiyata veriyorum. Elimde eski ürün olduğu için veriyorum, şimdi yenisini toptan istesem 700 liradan aşağı değildir. Eskiden kazanıyorduk ama şimdi kazancımız kalmadı. Çünkü sattığımızın yerini aynı fiyata dolduramıyoruz. Her şey hazıra dönüştüğü için mesleğimiz öldü. Bu yüzden şimdiki çocukların hiçbiri meslek öğrenmek istemiyor.”(İLKHA)
Bu haber toplam 286 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA