Karakter boyutu :
18 Mart 2021 Perşembe 09:14
Akredite ne demek? Akredite etmek ne anlama gelir?
Akredite kelimesi daha çok akreditasyon olarak öne çıkmakta ve kullanılmaktadır. Belli bir kurum ve kuruluş olarak öne çıkan şirketler açısından değerlendirilen bir kelimedir.
Akredite, akreditasyon üzerinden kullanılan Fransızca kökenli bir kelimedir. TDK’ya göre bu kelimenin anlamı "üçüncü taraflarca bir kurum ya da kuruluşu bağımsız şekilde çalıştığını gösteren bir denetleme" şeklinde ifade edilir.
Denetleme olarak akredite, kurumların üçüncü bir elden belirlenmiş ulusal, uluslararası ya da genel kabul görmüş teknik ölçütlere göre yapılan işlemler bütünüdür.
Akredite ne demek?
Kuruluşların, üçüncü bir taraf üzerinden belirlenmiş teknik ölçütler kapsamında çalıştığını kanıtlamak amacıyla, bir kuruluş tarafından onaylanması ya da düzenli şekilde denetlenmesi biçiminde tanımlanmaktadır. Örneğin pasaport ya da vize işlemleri konusunda konsolosluklar adına akredite acenteler çalışır. Bu acenteler, bağımsız şekilde gerekli denetlenmeleri gerçekleştirmek sureti ile belirlemek teknik ölçütler üzerinden hizmet sağlamaktadır.
Akredite etmek nedir?
Genel anlamıyla akredite etmek, ilgili mevzuat çerçevesinde zorunlu ya da ihtiyari alanlarda, ulusal ve uluslararası kabul görmüş kriterler doğrultusunda kurumların yetki aldığını gösteren denetlemeler bütünü olarak öne çıkmaktadır.
Denetlemeler ve kuruluşun çalışması, yetkili kurum tarafından verilmiş onay üzerinden gerçekleşir. Bu tür şirketler ve kuruluşlar için ise akredite ismi verilmektedir.
Akreditasyon Nedir?
Akreditasyon akredite olmak akrediteli anlamına gelir. Akreditasyon, denetlemek ve uygunsa yetkilendirmek ve sonrasında periyodik olarak sürekli denetlenmek demektir. Akredite olmak için tarafsız üçüncü bir kuruluşun gözetim ve denetimlerine gereksinim vardır. Çoğunlukla bir alanda uluslararası yeterlilik kazanmak amacıyla yaptırılır.
Akreditasyon uygunluk değerlendirme kurumları tarafından yapılan çalışmaların ve böylelikle bu çalışmalar neticesinde düzenledikleri uygunluk onay sertifikalarının (deney ve muayene analiz test raporları, kalibrasyon evrakları, yönetim sistemi sertifikaları, ürün sertifikaları, personel evrakları gibi) güvenilirliğini ve geçerliliğini desteklemek niyetiyle oluşturulmuş kalite alt yapısıdır. (İLKHA)
Bu haber toplam 469 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA