Karakter boyutu :
01 Ekim 2021 Cuma 08:30
Artan kira ve konut fiyatları hakkında halk ne düşünüyor?
Konut yetersizliği ve enflasyon artışının yanı sıra fırsatçılık yapan bazı ev ve işyeri sahiplerinin de etkisiyle fahiş oranda artan kiralardan yakınan halk, yetkililerden acil çözüm bekliyor.
Türkiye'nin en büyük şehirleri arasında yer alan ve nüfusu 2 milyona yaklaşan Diyarbakır'da da son zamanlarda ciddi bir sorun haline gelen kira fiyatlarındaki artışa tepki gösteren Diyarbakırlılar, yetkililerin artan kira fiyatlarının önünü alması gerektiğini, aksi halde dar gelirli ailelerin geçim sıkıntısı yaşayacağını belirttiler.
Üniversitelerin açılmasıyla ev sahiplerinin fırsatçılık yapıp kiraları çok fazla oranda yükselttiklerini belirten Mahmut Irman, "Kiraların yüksek olmasının birinci sebebi yapıların oluşmamasından kaynaklanıyor. Diyarbakır Ofis semtinde kiralar 6 ay önce 1000 TL iken şimdi 1750 TL olmuş. Üniversiteler açıldı diye kiralarda artış oldu. Bu bir fırsatçılıktır. Pandemi çıktığından bu yana kiralık ve satılık evlerle ilgili sorunlar oluşmaya başladı." ifadelerini kullandı.
Irman, "Benim ülkemde fırsatçılar bana düşman olarak yetiyor. Allah'tan korkun, bu kadar zam yapmayın. Öğrenciler kirayı mı düşünsün yoksa dersine mi çalışsın?" dedi.
40 yıllık esnaf İlhami Atlı, ülkedeki zamlardan ve konutlardaki fiyat artışlarından dolayı bir türlü ev sahibi olamadığını söyleyerek, "Her şeye yüzde yüz zam yapılmış. Merkez Bağlar ilçesi gibi bir yerde kirayı 800 TL veriyorum. Başka yerlerde 2 bin, 3 bin TL'den bahsediliyor. Bir vatandaşın aldığı maaş 3 bin TL'dir; bunun da hepsini kiraya verecek." diye belirtti.
"Kiram şu an bin 500 TL fakat ev sahibi artık benden 2 bin 500 TL kira istiyor"
Artan kira fiyatlarından hoşnut olmadığını dile getiren ve aynı zamanda kiracı olan giyim mağazası işletmecisi Serkan Çelebi, artan kira fiyatlarının inşaat malzemelerindeki fiyat artışına bağlayarak şunları söyledi:
Artan kiralardan bir kiracı olarak hiç memnun değilim. Müteahhit, çimento ve demir gibi inşaat malzemeleri ile dolar kurunun yükselmesinden yüksek fiyata mal ettiği bir binayı fahiş fiyata satma zorunda kalıyor. Artan maliyetlerden dolayı müteahhitler inşaat kaldıramadığı için kira fiyatları yükseliyor. Kiram şu an 1500 TL'dir. Yükselen kur ve fahiş fiyata verilen kiralardan dolayı ev sahibi benden 2 bin 500 TL kira istiyor. Bunun mümkün olmadığını kendisine söylediğimde oda bana 'Hesabına gelmiyorsa çık!' diyor. Eğer şehrimizde konutlar daha fazla yapılabilse kiralık daire fazla olur ve dolayısıyla fiyatlarda düşük olurdu.
Elektrik, su, doğalgaz ve birçok temel ihtiyaç ürününe yapılan zamların nedenini bir türlü anlayamadığını belirten esnaf Mehmet Kaplan, "Hiçbir şey ne alınıyor ne de satılıyor. Kira fiyatları çok yüksek. Dükkanımın kirası 2 bin 500 TL ve elektrik faturam da yüksek geliyor. Geçim artık zor olmuş. Saat 08.00'da dükkanımı açıyorum, akşam 24.00'a kadar buradayım ve iş yapamıyorum. Kiralar ve ev fiyatları çok yüksek, ben bu işten bir şey anlamadım." dedi.
"Asgari ücretli artan kira fiyatları ve zamlanan gıdalara parası yetmiyor"
Konut fiyatlarıyla birlikte birçok ürüne de zam geldiğini hatırlatan Akif Tümer ise, "Doların yükselmesiyle birlikte piyasalarda yükseliş oldu. Özellikle gıda ve konut sektörlerinde ciddi anlamda bir artış söz konusu. Geçen yıl yağı 55-60 TL'ye alırken şimdi 80 TL'ye alıyoruz. Kiralarda da yüzde 30-35 artış yaşandı. Hükümetin gerekli önlemleri alacağına inanıyoruz." dedi.
Kira fiyatlarının yanında temel ihtiyaç ürünlerine yapılan zamların yetkililer tarafından düşürülmesi gerektiğinin altını çizen Süleyman Şentürk, "Yüksek kiralarla zar zor mücadele ediyoruz. Kiraların yükselmesi enflasyondan kaynaklıdır. Yağa zam yapılınca kiraya da zam yapıyorlar. Bu ülkede her şey birbirine bağlantılıdır. Kiraların düşük olması için ham madde fiyatlarının da düşürülmesi gerekir." ifadelerini kullandı. (İLKHA)
Bu haber toplam 320 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA