Karakter boyutu :
21 Mayıs 2022 Cumartesi 10:07
Bakan Dönmez: Dünyada elektrik üretiminde 100 bin megavat kurulu gücü olan 14 ülkeden biriyiz
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, MÜSİAD tarafından düzenlenen Uluslararası Enerji Zirvesi'nde önemli açıklamalarda bulundu.
MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asma ve çok sayıda önemli ismin katılım sağladığı zirve, Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı.
Zirvede bir konuşma yapan Bakan Dönmez, bir yanda elektrikli ve otonom araçlarına yönelim olduğunu öte yandan petrole olan ihtiyacın da arttığını belirterek, "Şu anda trafikte milyonlarca içten yanmalı araçlarımız var. Sözün özü enerjinin geleceğinde karşımızda birbirine zıt 2 gelecek çıkıyor. Bir tarafta hedefler bir tarafta gerçekler var. Enerji politikalarının bu ikisini nasıl dengeleyeceğini ise zaman gösterecek. Önümüzdeki döneme baktığımızda 3 temel öğenin orta vadeli geleceği şekillendireceğini söyleyebiliriz. İlki MTA'lar ki son dönemde sıkça bunu tartışıyoruz. Bu sene değişik olaylarla küresel resesyon olsa da bazı uzmanlara göre resesyonlar değil finansal krizler enerji açığını kesebilir. Dolayısıyla yeni bir yüksek fiyatlı MTA'lar görebiliriz." dedi.
Pandemi döneminde biriken taleplerin hızlıca gerçekleşmeye başladığını, bunun için de daha fazla yatırım yapılması gerektiğini vurgulayan Dönmez, ülke olarak bu alanda yatırım yaptıklarını ifade etti.
"Dünyada elektrik üretiminde 100 bin megavat kurulu gücü olan 14 ülkeden biriyiz"
Dönmez, "Elektrik üretim, iletim ve dağıtımından, karalarda ve denizde petrol ve doğal gaz arama ve üretimine, madencilikten nükleer enerjiye kadar son dönemde hem özel hem de kamu eliyle ciddi bir altyapı ve üstyapı yatırımlarına giriştik. Şimdi artık bunların meyvelerini toplama zamanı geliyor. Bugün itibarıyla Türkiye'de elektrik üretiminde kurulu gücümüz 100 bin megavatı geçmiş durumdayız. Dünyada 100 bin megavatı geçen kurulu gücü olan ülke sayısı 14. Artık yenilenebilir enerjide, enerji teknolojilerinde, nükleer enerjide attığı adımlarla kendi enerji dönüşümünü sürdüren bir ülkeyiz. Enerjide kendi öz yeterliliğimizi sağladıkça inanıyorum ki Türkiye hem üretim hem dağıtım hem de piyasalarda merkez olma hedefine daha somut bir şekilde yaklaşmış olacak." diye konuştu.
"Sektörümüzde 5 yıllık 10 yıllık planlar artık uzun dönemli ve orta dönemli olmaktan çıktı"
Sıfır emisyon sözü veren bazı ülkelerin bugün yeniden petrol ve gaz keşiflerine başladıklarını hatırlatan Dönmez, "Uluslararası Enerji Ajansı'nın 2 yıldır yapamadığı toplantının mart ayında yapıldı. Bakanlar toplantısı için Paris'teydik. 3 konu üzerinde mesai harcandı. Birisi enerji güvenliği, ikincisi fiyatlar, üçüncüsü de enerji verimliliğiydi. Bizim sektörümüzde 5 yıllık 10 yıllık planlar artık uzun dönemli ve orta dönemli olmaktan çıktı. Bugün bir tesis kurmaya niyetlenmek ve tüm prosedürleri uygulamak için 5 yıldan önce hayata geçirmek mümkün değil. Hele bu bir nükleer teknoloji ise minimum 10 seneye ihtiyaç var. Eğer bugün o kritik kararlara imza atmazsanız yarın ülkeyi karanlıkla bırakabilirsiniz." şeklinde konuştu.
Dönmez, "Bugün elektrik üretiminde yüzde 65'lere varan yerli kaynak söz konusu. Yenilenebilir kaynaklarda da bu oran yüzde 54 seviyelerinde. Bu kapsamda son yıllarda YEKA ihaleleriyle hem rüzgârda hem de güneşte ciddi hamleler yaptık. Önümüzdeki günlerde YEKA RES-3'ün başvurularını 31 Mayıs’ta, YEKA GES-4'ün başvurularını ise 21 Haziran’da alacağız. Başvurudan kısa bir süre sonra da yarışmalarımızı süratle tamamlayacağız. " dedi.
"Dördüncü sondaj gemimiz dünyadaki 5 gemiden biri"
Doğalgaz arama çalışmalarına ilişkin de konuşan Dönmez, son olarak şu ifadeleri kullandı:
"Dördüncü gemimiz de dün Taşucu Limanı'na ulaştı. Burada 2 aylık bir bakım süreci olacak, ardından belirleyeceğimiz lokasyonda ilk sondajına başlayacak. Yedinci nesil ve ilk defa bizim kullanacağımız bir gemi olacak. Türkiye, güneş paneli üretiminde bugün yıllık 7 bin 960 megavat üretimle dünyada dördüncü, Avrupa'da ise birinci. Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planımız kapsamında 2021 yılında 1,33 milyar dolar yatırım yaptık ve karşılığında 372 milyon dolarlık bir tasarruf sağladık, bu yıl 1,06 milyon TEP birincil enerji tasarrufuyla ilk defa 1 milyon TEP sınırını aşmış olduk. Son 5 yıllık döneme baktığımızda enerji verimliliğine toplamda 6,45 milyar dolar yatırım yaptık ve toplamda 1,56 milyar dolarlık bir tasarruf sağladık. Tasarruflar sayesinde 850 bin TEP ham petrol ve 5,4 milyar metreküp doğal gaz ithalatını da engellemiş olduk, toplamda 12 bin yeni istihdam oluşturduk ve ekonomimize 3,91 milyar dolarlık brüt katma değer sağladık. İnşaat sektörümüze seslenmek istiyorum, yeni yapılarda mutfaklarda pişirme yöntemlerini elektrikle değil doğal gazla pişirmeye uygun bir şekilde inşa etmemiz kaynaklarımızı daha verimli ve etkin kullanılmasını sağlayacaktır. Türkiye'nin dördüncü sondaj gemisinin, kendi klasmanında dünyadaki 5 gemiden 1'i olduğunu belirterek, yakında keşif faaliyetine başlayacağız." (İLKHA)
Bu haber toplam 470 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA