Karakter boyutu :
20 Temmuz 2023 Perşembe 10:10
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: Hicret, Peygamber Efendimizin örnek ahlakına yol almaktır
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, milletin ve tüm İslam aleminin hicri yeni yılını tebrik ederek, "Hicret, zihnimizi yoran ve kalbimizi örseleyen her türlü kötülükten, günahtan, haramdan uzaklaşıp İslam'ın bizi eşref-i mahlûkat kılan hakikatleri
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, milletin ve tüm İslam aleminin hicri yeni yılını tebrik ederek, "Hicret, zihnimizi yoran ve kalbimizi örseleyen her türlü kötülükten, günahtan, haramdan uzaklaşıp İslam'ın bizi eşref-i mahlûkat kılan hakikatleriyle buluşmaktır." dedi.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, hicri yeni yıl dolayısıyla yayımladığı mesajında şu ifadelere yer verdi:
"Bugün Hazreti Peygamber (Sallallahu Aleyhi Vesellem)'in Mekke-i Mükerreme'den Medine-i Münevvere'ye hicretini esas alan hicri takvimin 1445. yıldönümüdür. Yeni hicri yılın milletimiz ve alem-i İslam için hayırlara vesile olmasını diliyorum.
Peygamberimiz Hazreti Muhammed Mustafa (Sallallahu Aleyhi Vesellem), risaletin ilk günlerinden itibaren Mekke'de büyük zorluk ve sıkıntılarla karşılaşmış; müşriklerin amansız baskı, zulüm ve zorbalıklarına maruz kalmıştır. Müşrikler, sömürü düzenleri için tehdit olarak gördükleri İslam'a adeta savaş açmışlar; mü'minlere karşı akıl almaz eziyet ve işkence yollarına başvurmuşlardır. Yapılan işkenceler dayanılmaz hale gelince ilk Müslümanlar, inandıkları değerler uğrunda, doğup büyüdükleri vatanlarından hicret etmeye mecbur kalmışlardır. Peygamberimizin emriyle önce Habeşistan'a, ardında da Yesrib'e giden Müslümanlar, sadece müşriklerin eziyet ve işkencelerinden değil, aynı zamanda onur ve haysiyetlerine yönelik suikastlardan da kurtulmuşlardır. Tarihin en önemli hadiselerinden biri olan Hazreti Peygamber (Sallallahu Aleyhi Vesellem)'in hicreti ise Müslümanların talihini değiştirmiş; hem Müslümanlar hem de bütün insanlık için aydınlık bir geleceğin yolunu açmıştır.
Müslümanlar için yeni ve umut dolu bir sayfa açan hicret, aynı zamanda İslam davetinin yeryüzüne yayılmasında önemli bir dönüm noktası olmuştur. Hicretle birlikte Hazreti Peygamberin (Sallallahu Aleyhi Vesellem) uygulamaya koyduğu kardeşlik (muahat) antlaşması, Müslümanlar arasında güçlü bir dayanışma bilincinin gelişmesini sağlamıştır. Mekkeli muhacirlerle Medineli ensar arasında yapılan bu antlaşma, ümmet şuuru ekseninde yeni bir toplumun inşasına vesile olarak Yesrib'i Medine'ye dönüştürmüştür. Vahiyle hidayet bulan kalpler, imanın verdiği emniyet ve hicretin getirdiği uhuvvetle eşsiz bir medeniyetin mimarları olmuşlardır. İnsan onurunun hiçe sayıldığı cahiliye dönemini ve cehaleti ortadan kaldıran bu medeniyet sayesinde zulüm ve haksızlığın yerini adalet, kin ve düşmanlığın yerini merhamet, haset ve rekabetin yerini uhuvvet almıştır. Böylece yeryüzü, İslam'ın hedeflediği huzur ve güven iklimiyle yeniden tanışmıştır.
Hicret, "bir yeri terk ederek başka bir yere göç etmek" anlamına geldiği gibi "kişinin herhangi bir şeyden bedenen, lisanen veya kalben ayrılıp uzaklaşması" anlamına da gelmektedir. Sevgili Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem)'in "Muhacir, Allah'ın yasakladıklarını terk eden kimsedir" (Buhari, İman, 4) hadis-i şerifi, hicretin bu evrensel boyutuna işaret etmektedir. Bu bakımdan bize bakan yönüyle hicret, insan onur ve haysiyetini yaralayan her türlü söz, tutum ve davranıştan sıyrılıp Kur'an ve sünnetin hayat veren ilkelerine, ölçülerine ve değerlerine tutunmaktır. Zihnimizi yoran ve kalbimizi örseleyen her türlü kötülükten, günahtan, haramdan uzaklaşıp İslam'ın bizi eşref-i mahlûkat kılan hakikatleriyle buluşmaktır. Kibir, gurur, haset, gıybet, hile, kıskançlık, bencillik, cimrilik, tembellik gibi olumsuzluklardan yüz çevirip Peygamber Efendimizin örnek ahlakını kuşanmaktır. Bizi ayrıştıran, parçalayan zayıflatan her türlü tavır ve davranışı terk edip birlik-beraberliğin, dayanışmanın, paylaşmanın, hayırda ve iyilikte yardımlaşmanın iyileştirici ve birleştirici dünyasına yol almaktır.
Dolayısıyla bizler, öncelikle her geçen gün tükenmekte olan ömrümüzün ve hayatımızın muhasebesini yapmak için hicri yılbaşını bir vesile bilmeliyiz. Kapsamlı bir tefekkürle hicretin ruhunu kavramaya çalışmalı; kalbimizi, yolumuzu ve yönümüzü Rasulullah'ın hicretle ikame ettiği değerlere sabitlemeliyiz.
Bu duygu ve düşüncelerle, aziz milletimizin ve tüm İslam aleminin hicri yılını tebrik ediyor; yeni yılın birlik ve kardeşliğimizin güçlenmesine, ümmetin vahdet ve selameti, bütün insanlığın huzuru ve iyiliği için daha büyük bir azim, özveri ve fedakarlıkla çalışmamıza vesile olmasını Yüce Allah'tan niyaz ediyorum. (İLKHA)
Bu haber toplam 1101 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA