Karakter boyutu :
28 Haziran 2022 Salı 09:03
Dr. Kasım Sezen: Yaz günlerinde dik olarak gelen güneş ışınları zarar verici etkiye sahiptir
Yaz aylarında hava sıcaklığından ve güneş ışınlarından korunmak gerektiğini belirten Sağlık-Der Genel Başkanı Dr. Kasım Sezen, yaz günleri dik olarak gelen ışınlara dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.
Yaşlılar ve çocukların, sıcaktan ve güneş ışınlarından en fazla etkilenen grup olduğunun altını çizen Sezen, güneş çarpmasından bazı önlemler alınarak korunmanın mümkün olduğunu ifade ederek, “Güneş altında kalmak ve aşırı sıcağa maruz kalmak birtakım hastalıklara sebep olabilir. Aşırı sıcaklar vücuttan su ve mineral kaybına sebep olmaktadır. Buna bağlı olarak da başta beyin olmak üzere tüm vücut organları etkilenebilmektedir. Güneş ışınlarının dik gelmesi başta cilt kanserleri olmak üzere cilt hastalıklarına sebep olabilmektedir. D vitamini ihtiyacı için günde sadece 10 dakika el ve yüzün güneş ışınlarını görmesi yeterlidir” dedi.
“Mümkün olduğunca serin yerlerde ve gölgeliklerde kalmak gerekir”
Özellikle öğle saatlerinde güneş ışınlarından korunmak gerektiğini söyleyen Sezen, “Gündüz saat 11:00 ile saat 16:00 arası dışarı çıkmamak ve güneş ışınlarına maruz kalmamak gerekir. Gün boyu da su gibi sıvı gıdalar ve dondurma gibi soğuk gıdalar mineral takviyesi yapacak içecekler tüketilebilir. Mümkün olduğunca serin yerlerde ve gölgeliklerde kalmak gerekir. Bu saatler içerisinde aşırı efor sarf edici işlerden uzak durmak gerekir.” şeklinde belirtti.
“Güneş ışınlarına ıslak olarak maruz kalmamak gerekir”
Güneş ışınlarının genellikle zararlı ışınlar ihtiva ettiğini dile getiren Sezen, “Yaz günü dik olarak gelen ışınlar zarar verici ışınlara sahiptir. Özellikle güneş ışınlarına ıslak olarak maruz kalmamak gerekir. Su damlacıkları cildin üzerinde mercek görevi görmektedir ve gelen ışınlar cilde daha çok zarar verebilmektedir. Aşırı güneşe maruz kalma durumunda güneş kremleri, spreyler kullanılabilir ve yanık durumlarında da yanık tedavisi yapmak gerekir.” şeklinde uyarılarda bulundu.
Sezen, “Sıcak ortamları pencereleri açarak havalandırabiliriz, sık sık duş alabiliriz. Gölgeliklerde, bahçelerde vakit geçirilebilir. Yaşlıların özellikle tansiyonlarına dikkat etmesi gerekebilir. Tansiyon düşmesi durumunda su, ayran, çorba ve çay gibi sıvı içeceklerden faydalanabilir.” ifadelerini kullandı.
“Terlemeyi önleyici naylon ve polietilen elbiselerden uzak durmak gerekir”
Son olarak güneş altında çalışmak zorunda kalanlara tavsiyede bulunan Sezen, “Güneş altında çalışmak zorunda kalanlar, ince giysiler ve şapka kullanabilirler, güneş gözlükleri takabilirler ve sık sık mola verip sıvı gıda alabilirler. Terlemeyi önleyici naylon ve polietilen elbiselerden uzak durmak gerekir. Terledikçe üzerlerindeki giysilerini değiştirebilirler. Ter, üzerlerinde kuruduğu zaman vücuda zarar verici tesirleri olabilir.” açıklamalarını yaptı. (İLKHA)
Bu haber toplam 332 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA