• Mardin19 °C
  • Diyarbakır15 °C
  • Batman17 °C
  • Şırnak15 °C
  • İstanbul18 °C

Rıfat Direkçi / Yazar

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

EMEKLİLİNİN MUTFAĞINDA “AŞI” PİŞMİYOR

29 Mart 2024 Cuma 12:11

Ülkemizde yaklaşık 12,9 milyon emekli olduğu söylenmektedir. Bu 13 milyon civarında ki emeklilerin 13 bin kadarı da Mardin’de olduğunu biliniyor.

Bu insanlar uzun yıllar boyunca kendisinden ve ailesinden kısarak prim yatırdı. BAĞ-KUR ödeyen Esnaf ve sanatkârlar birde maaşından kesilen memurlar, ömrünün son yıllarında daha sakin, geçim kaygısından uzak, iş stresinden ırak, sosyal yardıma ihtiyaç duymadan yaşamak, barınma ve evinde tenceresinde Aşı pişsin, olursa da tek kaygı emaneti hakka vermek olsun. Çok şey istemiyor, moda ve marka giyinmek istemiyor mevsim geçişlerinde çarşıdan alışveriş yapabilmek için gücü yetsin yeter diyor. Pazardan da olsa meyve, sebze, peynir, zeytin vb. ihtiyaçlarımızı ala bilsek yeter diyor. Gözümüz kapıda bir kolide olmasın.

Bizim el bebek gül bebek büyüttüklerimiz bizleri terk edip gittiler bari devletimizin şefkati, merhameti bizleri ömrümüzün son çeyreğinde yalnız, çaresiz, miskin, kaygılı, yarı aç, yarı üstsüz bırakmasınlar. Bizleri duymamazlıktan, görmezlikten gelmesinler. Yaşlılık nedeniyle kulakları duymayan biz emeklileriz! Sizler değilsiniz.

Diyorum ki Onları sadece rey için hatırlamayın, unutmayınız ki yarın sizlerde onların yaşına geleceksiniz. Kira derdi, faturalar, özelikle sağlık ilaç giderlerine maaşları yetmiyor. Bilmenizi isterim ki emekli büyüklerimiz sağlığı için de olsa ne yazık ki çoğu emekli ilacı doktor yazsa bile alamıyor. Emekli maaşları açlık sınırının çok altında ve insani geçim seviyesinde değildir.

En son yapılan zamlardan ve enflasyon rakamları emeklilerin maaşlarına yapılan zamlar çok düşük kaldı.

Çarşıdaki artışların maaş dilimini denizdeki girdap gibi bir anda gözden kayboldu yuttu zamlar bir aylık maaşlarını. Emekli maaşları kirayı bile karşılamıyor. Kiralar 6 ila 10 bin ₺ aylık ücretleri. Batı şehirlerinde ise bu rakama daha yüksek. Maaşlar kiraya yetmiyor. Mutfaklarda pişen aşın içindekiler değişti ve menüde artık et, peynir, zeytin, zeytinyağı, bir kahve artık kırk yıllık hatırı kalmadı! Çünkü lüks oldu emekliler için maalesef. Meyve sebze de artık pazardan dönen emekli az veya da hiç almadan geri dönüyor.

Bunları dile getirirken birebir görüştüğüm emekli maaşından başka hiçbir geliri olmayan insanlar, bunlar bir evde iki yaşlı veya bir iki çocuğu olan yanında eğitimini devam ettiren ebeveynler ama gerçekten çok zor durumda, çaresiz birde en kötüsü ise doktorunun yazdığı ilaçları artık almıyor, alamıyor çünkü geliri yetmiyor. Sağlığı içinde olsa maaşından kesilecek diye o ayda tasarruf etmek zorunda kalıyor.

Gelin görün ki sağlığın tasarrufu olmaz. Ama gerçekten hem sağlık hem de beslenmesinden de tasarruf etmektedir.

İnsanlar artık bir yaşlı bakımı evi olsa diyor olmayan ilerde ilçelerde dâhil. Buda durumun vahimi yetini gösteriyor. Ruh sağlığı, psikolojik sorunlar, travma, çaresizlik kaygısı gibi hislerinde sıkışıp kalmış.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu'nun araştırmasına göre açlık sınırı ocak ayında 17 bin 442 liraya çıkarak 17 bin 2 lira olarak yeni asgari ücreti geride bıraktı. Durum ortada ve aciliyeti olan bir durum.

Mardin Emekli Memur -sen şubesi “  Talebi

3600 ek göstergesi Almayan Memurlara verilmesi

Kök aylığa artış,

İnsana yaraşır yaşamak hakkımızı 4688 Emeklinin Sendikal hakkının verilmesini talep ediyorlar.”

Emekli STK talepleri:

~“ Karma sisteme göre hesaplanan ve TÜFE’ye endeksli yüzdelik artışlar, en düşük emekli aylığını, asgari ücretin yarısına denk getirmiştir. Emeklilerin insan onuruna yaraşır bir şekilde yaşayabilmesi için en düşük emekli aylığının asgari ücretten az olmaması gerekmektedir.

~TÜFE’ye endeksli yüzdeli zamlar, aylıkları düşük olan emeklilerimizi mağdur eden bir sisteme dönüştüğünden, 5510 sayılı Kanun’un 55. maddesi değiştirilmeli ve seyyanen zamlar ile birlikte milli gelirden pay verilmelidir…

~Emeklilerin doğalgaz, elektrik, su ve telefon faturalarından KDV ve ÖTV alınmamalıdır.

~Emeklilere ödenen bayram ikramiyeleri günün koşullarında yetersiz kalmaktadır. Sosyal yardımlar gibi bayram ikramiyeleri de bir artış sistemine endekslenmelidir. Bayram ikramiyeleri en düşük emekli aylığı tutarında olmalıdır. “ (TÜED )

Emekli maaşlarında iyileştirme yapılması 31 Mart Pazar gününe etkisi ne derece olur bilinmez ama ülkemizde 12.9 milyon, Mardin’de 13 bin kadar emeklinin gözü kulağı kabinede ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın müjdeli haberlerinde. Bayram ikramiyesi maaşların altında olmamalıdır.

Yerel hizmetlerde emekliler için özel alanlar projelerde yer verilmeli, kıraathane, uygun kiralık konutlar, hobi bahçeleri, sosyal tesisler, yeşil alanlar, aşevi, ücretsiz internet desteği, vergi harçlarda indirim yapılması gb. hizmetleri gerçekleştirilmesi sağlanmalı.

Tasarruf emeklilerinin maaşında, özlük haklarında olmasın. Emeklilerimizin Geçim kaygısı olmasın.

Hayırlı Ramazanlar…

Rıfat Direkçi

 

Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA