Karakter boyutu :
05 Mart 2022 Cumartesi 11:43
Gıda fiyatları küresel çapta zirve yaptı
Dünya gıda fiyatları Şubat ayında artarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünden (FAO), yapılan açıklamaya göre, gıda ürünlerinin uluslararası fiyatlarındaki endeks şubat ayında ocak ayına göre yüzde 3,9 artarak 140,7 puan oldu. Artış oranı geçen yılın şubat ayına göre ise yüzde 24,1 olarak gerçekleşti..
FAO Bitkisel Yağlar Fiyat Endeksi, çoğunlukla hurma, soya ve ayçiçek yağları için artan kotasyonların etkisiyle önceki aya göre yüzde 8,5 artarak yeni bir rekor seviyeye ulaştı. Sebze fiyat endeksindeki keskin artışa, temel olarak, dünyanın önde gelen ihracatçısı Endonezya'dan hurma yağı ihracat mevcudiyetinin azalması, Güney Amerika'da düşük soya fasulyesi üretim beklentileri ve Karadeniz bölgesindeki aksaklıklar nedeniyle ayçiçek yağı ihracatının düşeceği endişeleri neden oldu.
FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, Batı Avrupa ve Okyanusya'daki beklenenden düşük süt arzının yanı sıra özellikle Kuzey Asya ve Orta Doğu'dan gelen sürekli ithalat talebiyle desteklenen, Şubat ayında Ocak ayına göre ortalama yüzde 6,4 daha yüksek oldu.
FAO Tahıl Fiyat Endeksi, Güney Amerika'daki mahsul koşullarına ilişkin devam eden endişeler, Ukrayna'dan mısır ihracatına ilişkin belirsizliğin bir araya gelmesi nedeniyle uluslararası mısır fiyatlarının yüzde 5,1 artmasıyla birlikte iri taneli tahıl fiyatlarının artmasının öncülüğünde bir önceki aya göre yüzde 3,0 arttı.
Dünya buğday fiyatları yüzde 2,1 oranında arttı. Buna büyük ölçüde Karadeniz limanlarından gelen küresel arz akışlarına ilişkin belirsizlik neden oldu.
Uluslararası pirinç fiyatları, Yakın Doğu Asyalı alıcılardan gelen güçlü pirinç talebi ve bazı ihracatçıların para birimlerinin ABD doları karşısında değer kazanmasıyla desteklenerek yüzde 1,1 arttı.
Güçlü küresel ithalat talebi ve Brezilya'da kesime hazır sığır arzının kısıtlı olması ve Avustralya'da sürü yeniden inşasına yönelik yüksek talep nedeniyle uluslararası sığır eti fiyatların yeni bir rekor seviyeye ulaşarak Ocak ayına göre yüzde 1,1 arttı.
Küçükbaş ve kanatlı eti fiyatları Okyanusya'daki yüksek ihraç edilebilir arz ve Çin'in ithalatının azalması nedeniyle düştü.
FAO yetkilileri, Gıda Fiyat Endeksinin, ay boyunca ortalama fiyatlarının ölçülmesiyle oluşturulduğunu, bu nedenle Şubat ayı endekslerinde Ukrayna'daki krizden kaynaklanan piyasa etkilerinin kısmi olduğunu ifade etti. (İLKHA)
Bu haber toplam 455 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA