Karakter boyutu :
03 Şubat 2022 Perşembe 09:52
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden 171 ülkeye ihracat
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, 2022 yılının ilk ayında 171 ülkeye ihracat yapıldığını bildirdi.
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB), Ocak ayı bölge ihracatına ilişkin rakamları kamuoyuyla paylaştı.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden bir önceki yılın Ocak ayına göre ihracat yüzde 7,5 oranında artarken, bölgeden 848 milyon 881 bin dolarla tüm zamanların en yüksek Ocak ayı ihracatı gerçekleştirildi.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin lokomotif şehri Gaziantep’ten yüzde 8,1’lik artış ile 722 milyon 684 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi.
Ocak ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, “Bölgemiz 2022 yılına yeni umutlar ve pek çok beklentilerle girdi. Güneydoğu, tarihinin en yüksek Ocak ayı ihracatını gerçekleştirdi. Bu gurur verici başarının mimarı bölge ihracatçılarımızı gönülden kutluyorum.” ifadelerini kullandı.
“Bölgedeki ihracatçı sayısı her geçen gün artıyor”
Kileci, “Bölgemiz, Ocak ayı boyunca 2 bin 249 firmayla ihracat gerçekleştirirken, Gaziantep’ten aktif ihracat yapan firma sayısı ise bin 579 olarak hesaplandı. Ayrıca 2022 Ocak ayında 85 firmamız ilk kez ihracat gerçekleştirdi. Giderek artan ihracatçı sayımız ile bölgemiz her geçen gün gücünü artırıyor.” dedi.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin ihracatında en büyük paya sahip ülkeler arasında Ortadoğu ülkelerinin yüzde 38,7 payla ilk sırada yer aldığını, AB ülkelerinin yüzde 18,2 payla ikinci ve Afrika ülkelerinin ise yüzde 17,3 payla üçüncü sırada bulunduğunu bildiren Kileci, 2022 yılının ilk ayında 171 ülkeye ihracat yapıldığını vurguladı.
Irak, ABD, Suriye, İtalya, Almanya, İngiltere, Libya, Cibuti ve Mısır’ın bölge ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkeler olduğunu bildiren Kileci, bölgeden en çok ihraç edilen ürün grupları arasında makine halıları, kumaşlar, pastacılık ürünleri, iplikler, değirmencilik ürünleri, plastik ve mamulleri, bitkisel yağlar, demir-çelik mamulleri, diğer gıda müstahzarları ile ağaç ve orman ürünlerinin yer aldığını ifade etti.
Kileci, Gaziantep’in Ocak 2022’de kaydettiği 722 milyon 684 bin dolarlık ihracatla tüm iller arasında en çok ihracat gerçekleştiren 5’inci il olduğunu ifade etti.
Gaziantep’in ihracatının ithalatı karşılama oranının yüzde 133,9 olduğunu belirten Kileci, en çok ihracat yapılan sektörlerin tekstil ve hammaddeleri, hububat-bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, halı, kimyevi maddeler ile demir-demir dışı metaller olduğunu kaydetti.
Kileci, Kahramanmaraş'tan 120,9 milyon dolar, Mardin'den 81,7 milyon dolar, Malatya'dan 29,8 milyon dolar, Diyarbakır'dan 16,8 milyon dolar, Şanlıurfa'dan 11,4 milyon dolar, Kilis'ten 7,7 milyon dolar ve Adıyaman'dan 5,9 milyon dolar ihracat gerçekleştirildiği açıkladı.
“Yeni yıla ihracat artışıyla başladık”
Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Adnan Ünverdi, Gaziantep’ten ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,2 artışla 723 milyon 767 bin dolar ihracat gerçekleştirildiğini söyledi.
Geçtiğimiz yılı rekor ihracatla kapatan Gaziantep’in yeni yılın ilk ayına ihracatını artırarak başladığını kaydeden Ünverdi, “Bu zorlu süreçte özveriyle mücadele veren sanayicilerimize, ihracatçılarımıza ve çalışanlarımıza teşekkür ediyorum. Hepsinin yolu açık olsun, büyük bir kararlılıkla ülkemiz için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.
Ünverdi, Gaziantep’in en fazla ihracat yapan iller arasında 5’inci sırada yer aldığını belirten Ünverdi, “Yeni yıla iyi başladık iyi devam etmesini temenni ediyorum. Tüm güçlüklere rağmen ülkemiz için katma değer oluşturmaya devam ediyoruz. Maalesef geçtiğimiz yıl küresel ekonomide en önemli sorunların başında gelen yüksek enflasyon sorunu devam ediyor. Sanayi üretimindeki girdi ve enerji maliyetleri elimizi güçleştiriyor.” şeklinde konuştu.
Sürdürülebilirlik için enerji arzı konusunda sanayicilerin belirsizlik yaşamaması gerektiğinin altını çizen Ünverdi, “Bununla birlikte enerji maliyetlerinin yüksek olması üreticilerimizi her geçen gün biraz daha zorluyor ve rekabet gücümüzü etkiliyor. Enerji maliyetlerinin makul seviyelerde tutulması önceliklerimiz arasında yer alıyor.” ifadelerini kullandı.
Ünverdi, Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) 60 milyar TL’ye ulaşacak üç ayrı kefalet paketinin maliyetlerin arttığı bir dönemde firmalar açısından önemli olduğunun altını çizerek, üretim ve ihracata katkıda bulunacağına inandıklarını kaydetti.
Ünverdi, Gaziantep Sanayi Odası olarak bundan sonraki süreçte üretim ve ihracatta öncelik haline gelecek olan yeşil üretim ve dijitalleşme ile ilgili firmaların dönüşüm süreçlerine öncülük ederek üretimde katma değeri artıracaklarını ve yıl sonunda 12 milyar dolar ihracat yapmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.
Gaziantep’in performansı yükselmeye devam ediyor
2021 yılında 10 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştiren Gaziantep, 2022 yılına da tarihi bir performans ile başladı.
Gaziantep Ocak ayında 723 milyon 767 bin dolarlık ihracat ile Cumhuriyet tarihinin en yüksek ocak ayı rakamına ulaşan Türkiye ihracatına yüzde 4,4 katkı sundu ve en büyük 5’inci ihracat kenti unvanını korudu.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan ocak ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım, “Böyle özverili ve yüksek performans sergileyen ihracatçı desteklenmeli.” dedi.
“Gaziantep 2,9 milyar dolar dış ticaret fazlası verdi”
Gaziantep’in 2021 yılını 17,7 milyar dolarlık dış ticaret hacmi ile dış ticaret fazlası vererek kapattığını belirten Yıldırım, “İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 139,7 olan Gaziantep 2,9 milyar dolar dış ticaret fazlası verdi. Geçen yılın ocak ayı ihracatını yüzde 8,2 oranında artırarak 723 milyon 767 bin dolarlık ihracat gerçekleştiren Gaziantep 2022 yılında da güzel başarılara imza atacağının sinyalini verdi. Son dönemlerdeki enerji fiyatlarındaki artışlar, enerji kısıtlamaları, hammaddeye ulaşımdaki zorluklar ve de olumsuz hava koşullarına rağmen elde edilen bu başarıdan ötürü tüm ihracatçı üyelerimizi kutluyorum.” ifadelerini kullandı.
“İhracatçımızın performansı desteklenmeli”
Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) 60 milyar TL’lik destek paketini olumlu karşıladıklarını belirten Yıldırım, “İhracat temelli büyüme modeli benimsenen ülkemizde üretim, istihdam ve tedarik zincirleri ile birlikte iç ticareti de destekleyen ihracat faaliyetlerinin teknik ve mali açıdan desteklenmesi gerekmektedir. Bu bağlamda, Kredi Garanti Fonu kefaleti ile kullandırılacak 60 milyar TL’lik üç yeni destek paketini olumlu karşılıyor, en kısa sürede piyasalara olumlu yansımalarının olmasını temenni ediyorum. Bununla birlikte reel sektörün yüksek girdi maliyetleri ve finansmana erişimde yaşadığı sorunların çözümü için de bir an önce gerekli adımların atılmasını bekliyoruz.” şeklinde konuştu. (İLKHA)
Bu haber toplam 277 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA