• Mardin21 °C
  • Diyarbakır16 °C
  • Batman16 °C
  • Şırnak16 °C
  • İstanbul6 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Halk ilaç bulmakta büyük zorluk yaşıyor!
05 Ocak 2022 Çarşamba 10:05

Halk ilaç bulmakta büyük zorluk yaşıyor!

Her geçen gün ilaç sıkıntısının arttığını, halkın ilaç bulmakta büyük zorluk yaşadığını belirten Batman’daki eczacılar, yaklaşık bine yakın ilaca ulaşamadıklarını söyledi.
Neredeyse her grup ilaçtan yok yaşandığını, bunların içinde hayati öneme sahip ilaçların da bulunduğunu vurgulayan eczacılar, ilaç bulamayan hastaların eczaneleri tek tek dolaşmak zorunda kaldığını ifade etti.
 
Son zamanlarda çok fazla ilaç sıkıntısı yaşamaya başladıklarını, hastalara daha fazla yardımcı olabilmek adına sosyal medya üzerinden bir grup oluşturduklarını kaydeden eczacılar, ilaç teminindeki sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğine vurgu yaptı.
 
Fabrikalarda ilaç üretiminin artırılıp hastalara ilaçlarının temin edilmesi gerektiğini söyleyen eczacılar, yetkililere çağrıda bulundu.
 
Mehmet Caner Kuyumcu
 
“Ortalama 650 ilaç şu anda depolarımızda mevcut değil”
 
İLKHA muhabirine, her geçen gün bulunmayan ilaç sayısının arttığını ifade eden eczacı Mehmet Caner Kuyumcu, “Şu an mevcut durumda herkesin bildiği gibi ilaç temininde sıkıntı yaşanıyor. Ortalama 650 ilaç şu anda depolarımızda mevcut değil. Aslında her grup ilaçtan şu anda bir yok yaşanıyor. Hatta bunların içinde ağrı kesici, öksürük şurupları ve bazı hayati öneme haiz olan şeker ilaçlarımızda var. Hasta bunlara ulaşmakta çok zorluk yaşıyor. Bunun sebebi ise ilaç fiyat kararnamesinin yıl içerisinde bir kere güncelleniyor olmasından kaynaklanıyor. İlaç fiyatları yılda 3 veya 4 defa olmak üzere güncellenirse hastalarımız bu tür sıkıntılarla daha az karşılaşacaktır.” dedi.
 
“Hastalar tek tek eczaneleri dolaşmak zorunda kalıyor”
 
Çoğu hastaların istedikleri ilacı bulamadığına dikkat çeken Kuyumcu, “İlaç fiyat kararnamesinin yıl içerisinde 3 veya 4 defa güncellemesiyle beraber ilaç yoklarının sona ereceğini düşünüyorum. Reçetesiyle gelen hasta ilacını bulamadığından mecburen eczaneleri tek tek gezmek durumunda kalıyor. Elinde ilacı olan meslektaşımız varsa da son 2-3 tane ilacı kısa sürede tüketiyor. Ama gittiği yerde de yoksa hasta maalesef ilaca ulaşamıyor ve bunun yerine aynı etkiyi verebilecek herhangi farklı bir ilaç yazması için hastayı tekrar doktoruna yönlendiriyoruz.” diye konuştu.
 
Gülistan Yalçın
 
“İlaç bulmak için sosyal medya hesabı oluşturduk”
 
Son aylarda çok fazla ilaç sıkıntısı yaşamaya başladıklarını vurgulayan bir diğer eczacı Gülistan Yalçın ise şunları söyledi:
 
“Şu ana kadar gelen hastalarımıza bin ilaca yakın yok çekiyoruz. İlaç depolarının ve firmaların bize verdiği cevap şu; yok sebebinin kur farklarından olduğunu söylüyorlar. İlaçlarda kur farkında güncellemeye gidilmediğinden sıkıntısını hastalar yaşıyor. Bunun üzerine ilaçların eş değerini bulamadığımızdan hastaları ilaç değişikliği için tekrar doktorlarına yönlendiriyoruz. Hatta biz eczacılar hastalara daha fazla yardımcı olabilmek adına sosyal medya üzerinden gruplar kurarak hastalarımızı rafında olan eczanelere yönlendiriyoruz. Tabi bu da hastalar için ayrı bir zaman ve külfet oluşturuyor.”
 
“Sağlık her zaman birinci planda olmalı”
 
İlaç teminindeki sorunun çözülmesi için döviz kur farklarının düzeltilmesi gerektiğini kaydeden Yalçın, “Sağlık Bakanlığının bu konuya biraz daha ağırlık vermesini istiyoruz. İlaç temininde şöyle düşünmek lazım; sağlık mı? Ekonomi mi? Korona sürecinde hepimiz sağlığın ne kadar önemli olduğunu gördük. Sağlık her zaman birinci planda olmalı. Olmayan birçok ilaç raporlu hastalarımızı kapsıyor. Onlarda da ödemelerin çoğunu devlet karşılıyor. Böyle bir durumda ilaç fiyatları yükselirse bile hastalara maddi açıdan çok bir külfet olmayacaktır.” ifadelerini kullandı.
 
“Eczaneler stokçuluk yapmaz”
 
Hastaların ilaç temininde çok zorluk yaşadıklarına işaret eden Yalçın, konuşmasını şöyle sürdürdü:
 
“İstanbul ve Ankara’da hastası olup ilaç bulamadığı için Batman’a gelip ilaçlarını alanlar var ve devlette bunun farkında. Olmayan ilaçlar hakkında ‘eczaneler stok yaptı’ diye haberler paylaşılıyor. Eczaneler olarak böyle bir stokçuluk yapmadık ve ilaç kurumu bunu biliyor. Eczane kare kodlarımız aktif olduğu için merkezden hangi eczanenin elinde hangi ilaçtan kaç tane olduğunu görebiliyorlar. Böyle bir durumda bir eczanenin stok yapması zaten imkânsız. Bu yüzden eczanelere güvenilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Dövizdeki kur farkı düzeltilip fabrikalarda ilaç üretimi artırılmalıdır. Hastalara ilaçları temin edilmelidir.”(İLKHA)
Bu haber toplam 329 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • MBB Aşevi Hizmete Başladı
  • Başkan Şahin’den Müjde!
  • Kaymakamı Özdemir, Sivrice Köyü Okulu öğrencilerini ziyaret etti
  • MARDİN'DE BÜYÜK ASFALT HAMLESİ
  • MAÜ İyilik Haritası Topluluğunun İlk Rotası Sevindirdi
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA