Karakter boyutu :
05 Mart 2022 Cumartesi 11:42
Öğrenci servisleri kontak kapatma noktasına geldi
Akaryakıta gelen zamlardan dolayı zor durumda olduklarını ve iş yapamaz hale geldiklerini belirten öğrenci servisleri işletmecileri, yapılan zamlara tepki gösterdi.
Bu geceden itibaren benzine 69 kuruş, motorine 84 kuruş zam geldi. Böylece benzinin litre fiyatı 18 ve motorinin fiyatı da 20 lirayı geçti. Akaryakıta yapılan zammın iğneden ipliğe her şeye yansırken, zam en çok ise sürücüleri ve taşıma sektörünü olumsuz etkiliyor.
Kontak çalıştırmaya çekinen sürücüler, artık kontak kapatma noktasına geldiklerini, akaryakıta yapılan zamlar başta olmak üzere tamir ve bakım ücretlerinin artmasının kendilerini mağdur ettiğine dikkat çekiyor.
Akaryakıta yapılan zamların kendilerini olumsuz etkilediğini ifade eden Gaziantep’teki öğrenci servisi yetkilileri ve sürücüleri, yetkililere çağrıda bulunarak, artık zam yapılmaması ve fiyatlarda da indirime gidilmesi talebinde bulundu.
Akaryakıt fiyatlarına art arda gelen zamlar dolayısıyla işlerinin durma noktasına geldiğini dile getiren öğrenci servisi yetkilileri ve sürücüleri, zararına çalıştıklarını ve artık dayanacak güçlerinin kalmadığını ifade ediyor.
Gaziantep Servis Araçları İşletmecileri Odası Başkanı İsmet Özcan, akaryakıta art arda gelen zamların esnafı zor durumda bıraktığını söyledi.
Sektör olarak artık kontak kapatma noktasına geldiklerine dikkat çeken Özcan, akaryakıtta ÖTV ve KDV’nin kaldırılmasını istedi.
Esnafın zor durumda kaldığını belirten Özcan, “Akaryakıt zamları tüm sektörleri olumsuz etkilediği gibi bizim sektörümüzü daha çok fazla mağdur ediyor. Diğer sektörlerdeki esnaflarımız gelen zamları anında ürünlerine yansıtabiliyorlar. Fakat bizim böyle bir şansımız yok. Bırakın servis ücretlerine zamları günlük yansıtmayı, yıldan yıla bile zor yansıtıyoruz. Ağustos ayında akaryakıt fiyatları yaklaşık 7 liraydı, şu anda ise 18 lirayı geçti. Akaryakıt fiyatlarına neredeyse yüzde 150 oranında zam geldi. Diğer sektörler gelen zamları anında ürünlerine yansıtabiliyor. Fakat bizim böyle bir şansımız da yok. Şu anda esnafımız gerçekten çok büyük bir sıkıntı içerisinde, artık okullar kapansa belki de memnun olacağız. Çünkü bizim zam yapma şansımız yok. Zam yapsak bile öğrenci tutma şansımız yok. Bir zam uygulamaya kalksak öğrencinin 2-3 tanesi servisle okula gidip gelmezse yine zararı edeceğiz. O yüzden çok zor bir durumdayız.” dedi.
“Mazotta ÖTV ve KDV kaldırılsın”
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından özel halk otobüslerine verilen desteğin öğrenci servisi taşımacılığı yapan esnafına da verilmesini isteyen Özcan, “En azından mazotta ÖTV ve KDV kaldırılsın. Özellikle KDV’nin kaldırılmasını istiyoruz. Ticari olan taşıcımalar için böyle bir uygulamanın yapılması gerekiyor. Yoksa her gün esnaf geriye gidiyor. Mağduriyetimiz sadece akaryakıt ile de sınırlı kalmıyor; bizim asıl giderlerimiz işçilik ve yedek parçadır. Yedek parça fiyatları çok yükseldi. Bir minibüsün motor tamiri 70 bin TL’den başlıyor. Parça da bulamıyoruz. Bir arabanın bakımı 5 bin TL'den başlıyor. Araçlarımıza bakım yaptırma şansımız inanın kalmadı. Akaryakıtın haricindeki diğer girdi maliyetleri bizi daha çok sıkıntıya koyuyor. Bin liraya aldığımız lastik 3 bin lira oldu. Artık ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız. Allah esnafın yardımcısı olsun.” temennisinde bulundu.
“Maddi olarak gücümüz kalmadı”
Akaryakıta günlük zam geldiğini anımsatan Özcan, “Önümüzü göremiyoruz. Akaryakıt fiyatları sabit kalmıyor. Bizim kurumlara verdiğimiz fiyat ile şu anki fiyatı arasında dağlar kadar fark var. Biz zam kararı aldığımızda mazot 7 liraydı, şu anda 20 lira oldu. Zaten Türkiye'nin en ucuz taşımacılığını biz yapıyoruz. Buna rağmen şu anda öğrenci bulamıyoruz. Liselerde öğrenci kalmadı. Şu anda öğrenci servisleri büyük bir sıkıntı yaşıyor, Allah yardımcımız olsun.” ifadelerini kullandı.
“Zam yaptığımızda öğrenciler ve velileri toplu taşıma araçlarına yöneliyor”
Esnafın akaryakıt zamlarına karşı zorlandığını ifade eden Özcan, “Öğrenci servis taşımacılığı yapan araçlarımızın yüzde 40’ı organize sanayi bölgesine taşımacılık yapıyor. Gaziantep olarak bu konuda şanslıyız. Gaziantep'te bizim alternatif olarak yapabileceğimiz işler var. Fakat işletmelere yaptığımız taşımacılıkta da zam yapamıyoruz. Zam yaptığımız an iş kayboluyor. Zam yaptığımızda öğrenciler ve velileri servisi tercih etmiyor. Toplu taşıma araçlarına yöneliyor. Bu da bizi mağdur ediyor. Şu anda liselerde servise okula gidip gelenlerin sayısı azaldı. Diğer okullarımız zayıflamaya başladı ve bu da öğrenci servisine olan ilgiyi azalttı. Şu anda yaklaşık 350 aracımız boşta kaldı.” şeklinde konuştu.
“Çoğu esnafımız aracını satıp taşımacılık sektörünü bıraktı”
Kazançlarının giderlerini karşılamadığına dikkat çeken Özcan, “Akaryakıta gelen zamlar bizim belimizi büküyor ama diğer girdi maliyetlerine yapılan zamlar adeta belimizi kırıyor. Her şey pahalandı. Fakat gelir düzeyimiz düştü. Yetkililerden esnafa destek vermelidir. Zamlar bize anında yansıdığı için sektör olarak hiçbir hiçbirimiz şu anda mutlu değiliz. Çünkü hiç kimse para kazanamıyor. Mevcudu korumaya çalışıyoruz. Fakat koruyamıyoruz. Çoğu esnafımız aracını satıp taşımacılık sektörünü bıraktı ve başka sektörlere yöneldi. Elimize asgari ücret seviyesinde para geçtiğinde mutlu oluyoruz, ‘Allah bin bereket versin’ diyoruz.” diye konuştu.
“Artık dayanacak gücümüz kalmadı”
Başta mazot fiyatı olmak üzere tüm giderlerinin fiyatının iki katını geçtiğini ifade eden sürücü Ökkeş Polat, şunları söyledi.
“Günlük 550 lira yakıta para veriyoruz. Zam alamıyoruz. Çünkü velilerimiz de haklılar ve 3 tane çocuk okutan bir aile için yapacağımız zam onları mağdur eder. Bundan dolayı da zam kararı alamıyoruz. O yüzden esnaf olarak bayağı mağduruz. Odanın belirlediği fiyatın üzerine de çıkamıyoruz. Şu anda da akaryakıt zamlarından dolayı esnaf kötü durumda ve 3 ay önce yani okul ilk açıldığında ben aracımın deposunu 550 liraya dolduruyordum, şu anda bin 600 liraya dolduruyorum.”
“Kontak kapatmak zorunda kalacağız”
Artan maliyetler karşısında artık dayanacak güçlerinin kalmadığını söyleyen Hüseyin Polat, “Okullar ilk açıldığında bir depo mazotu 550 liraya alıyorduk. Şu an bir depo bin 600 lira oldu. Okul ilk açıldığında ben 3 okula çalışıyordum, şu anda okul sayısı bire düştü. Arabamı bağlayacak duruma geldim. Servis ücretine 30-50 lira zam yaptığımızda, veli çocuğunu servisle okula göndermiyor. Şu an çalışamayacak duruma geldik. Velide haklı. Çünkü 2-3 tane çocuk okutuyor. Her öğrenci için 250 lira verse 750 lira tutuyor. Maddi gücümüz kalmadı. Mazot alacak parayı bulamayacağız.” diyerek sitem etti. (İLKHA)
Bu haber toplam 359 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA