• Mardin21 °C
  • Diyarbakır16 °C
  • Batman16 °C
  • Şırnak16 °C
  • İstanbul6 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Oyun bağımlılığında kullanımın sınırlandırılması önem taşıyor
25 Haziran 2022 Cumartesi 10:16

Oyun bağımlılığında kullanımın sınırlandırılması önem taşıyor

​ Davranışsal bağımlılıklar arasında yer alan oyun bağımlılığında bilgisayar ve cep telefonlarının önemli tetikleyiciler olduğunu kaydeden uzmanlar, burada kullanımın sınırlandırılmasının önemine işaret ediyor.
Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Alptekin Çetin, davranışsal bağımlılıklara ilişkin değerlendirmede bulundu.
 
Yrd. Doç. Dr. Alptekin Çetin, en sık görülen davranışsal bağımlılıkların kumar oynama, internette oyun oynama, alışveriş bağımlılığı, internette sörf bağımlılığı, porno izleme bağımlılığı, seks bağımlılığı ve aşırı spor yapma bağımlılığı olduğunu söyledi. 
 
Sosyal izolasyon ve hobi sahibi olmamak davranışsal bağımlılıklara yol açabiliyor
 
Davranışsal bağımlılıklara yol açan faktörlere değinen Çetin, "Kişinin davranışsal bağımlılığının geliştiği dönemde depresif olması, bu davranışın sürekli tekrar hale gelmesi, çevresinde benzer davranışa sahip arkadaşlarının olması, sosyal anlamda izole kalması, kendisine haz verebilecek farklı aktivite ve hobilere sahip olmaması çeşitli davranışsal bağımlılıkların gelişmesine neden olabilir." diye konuştu.
 
Benlik saygısında azalma alışveriş bağımlılığını tetikleyebilir
 
Alışveriş bağımlılığını tetikleyen faktörlere işaret eden Çetin, "Kişinin benlik saygısında azalma olması, plansız satın alma, internet kullanımının artması, alım işleminin daha kolay hale gelmesi, edinilen materyalle beraber sosyal statüde değişiklik olma beklentisi alışveriş bağımlılığını tetikleyen faktörlerdir." uyarısında bulundu. 
 
Arkadaş ortamında kumar oynanması tetikleyici oluyor
 
Çetin, bazı faktörlerin ise kumar bağımlılığını tetiklediğini belirterek şunları söyledi: "Kişinin kumar oynama ile beraber ilk seferlerde kazanç elde etmesi, arkadaş ortamında kumar oynanması, kumarhaneler ve benzeri kumar içerikli sitelerden reklamların kişilere gönderilmesi tetikleyen faktörlerdir." 
 
Online oyunlarda süre sınırlandırılması olmalı 
 
Davranışsal bağımlılıklar arasında yer alan oyun bağımlılığında bilgisayar ve cep telefonlarının önemli tetikleyiciler olduğunu kaydeden Yrd. Doç. Dr. Alptekin Çetin, burada kullanımın sınırlandırılmasının önemine işare etti.
 
Çetin, "Bireylerin kendisine ait bir bilgisayarının olması en temel risk faktörü olabilir. Benzer şekilde genç bireylerde kendisine ait cep telefonu da oyun bağımlılığı için zemin oluşturabilir. Kendisi gibi oyun oynayan arkadaşlarla yoğun vakit geçirmek, onlarla beraber çevrimiçi oyunlar oynamak tetikleyici olabilir. Öncelikle kişinin gün içinde oyun amaçlı ayırdığı sürenin değerlendirilmesi önemlidir. Diğer gündelik aktiviteleri sekteye uğratacak bir süre sorunlara neden olabilir." uyarısında bulundu.  
 
Her bağımlılığın tedavisinde farklı yöntemler kullanılıyor
 
Davranışsal bağımlılılıkların tedavisinde benzer yöntemler kullanılmakla beraber farklı tedavi tekniklerine de ihtiyaç duyulabildiğini kaydeden Çetin, "Örneğin oyun bağımlılığı olan bir birey için cep telefonu ya da bilgisayar kullanım süresi kısıtlaması gerekirken, alışveriş bağımlısı birey için mağaza ziyaretleri ya da kredi kartı kullanımı sınırlandırılması gerekebilir. İlaç tedavileri için gereği halinde benzer ilaçlar kullanılabilir. İlaç tedavilerinin yanı sıra uygun hastalarda psikoterapi yöntemleri uygulanabilir. Davranışsal terapi yöntemlerinin bu tip bağımlılıklarda etkinliğini gösteren pek çok farklı çalışma bulunmaktadır." diye konuştu. (İLKHA)
Bu haber toplam 358 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • MBB Aşevi Hizmete Başladı
  • Başkan Şahin’den Müjde!
  • Kaymakamı Özdemir, Sivrice Köyü Okulu öğrencilerini ziyaret etti
  • MARDİN'DE BÜYÜK ASFALT HAMLESİ
  • MAÜ İyilik Haritası Topluluğunun İlk Rotası Sevindirdi
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA