Karakter boyutu :
28 Kasım 2020 Cumartesi 08:06
Siirt fıstığı üreticilerinden işleme tesisi tepkisi
Siirt Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Şuayp Aslan, üreticinin fıstığını saklayacak ve işleyecek yer bulamadığı için Gaziantep ve Şanlıurfa'da fıstığını işlemek zorunda kaldığına dikkat çekti.
2019 yılında kilosu 90 TL'yi geçerek tavan yapan Siirt fıstığının fiyatı, hasat mevsimiyle birlikte inişe geçti. Bu yıl rekoltede yaşanan 4 katlık artışa sevinen üreticiler, geçen seneye oranla toptan alım fiyatının 70 TL'den 40TL'ye indiğini, bunun sebebinin de fıstık işleme tesisinden yararlanılmaması olduğuna dikkat çekti.
Siirt Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Şuayip Aslan, bazı üreticilerin, fıstığını erken satmak zorunda kaldığını söyledi.
Üreticinin malını erken satmasında haklılık payının olduğunu belirten Aslan, "Çünkü üretici ne fıstığını saklayacak ne de muhafaza edecek imkâna sahip değildir." dedi.
"Fıstık işleme tesisinde neler yapıldığından kimsenin haberi yok"
Fıstık Üreticileri Birliği öncülüğünde dünyada sayılı üretim tesisleri arasında yer alan fıstık işleme tesisi projesinin üreticilere hizmet vermek amacıyla hayata geçirildiğini dile getiren Aslan, 10 bin fıstık üreticisinden tek birinin dahi bu hizmetten faydalanmadığına dikkat çekti.
Fıstık işleme tesisinde 3 bin ton fıstık saklama alanının, siloların, soğuk hava depolarının olduğunu dile getiren Aslan, "Bu proje hazırlanırken 10 bin üreticiye hizmet verecek şekilde Avrupa Birliğine projeyi sunduk ama tesis amacında kullanılmıyor ve orada ne yapıldığından kimsenin haberi olmuyor." dedi.
"Üreticiler saklayacak yerleri olmadığından fıstığını erken satmak zorunda kaldı"
Söz konusu tesisin asıl amacının çiftçinin malını saklayıp pazarlamayı sağlamak olduğuna dikkat çeken Aslan, "Bu proje kesinlikle amacına uygun kullanılmıyor. Şu anda orası üreticilerimizin hizmetinde olmayan normal bir ticarethanedir, çitçinin hizmetinde değildir. Hâlbuki o tesis Siirt üreticisi için yapılmıştır. Bütün belgeler elimizdedir. Avrupa Birliğini göreve çağıracağız. Üreticilerin bugün ürünlerini saklayacak yerleri olmadığından dolayı fıstığını satmak zorunda kaldı. Eğer işleme tesisi, üreticinin hizmetinde kullanılsaydı üretici sadece ihtiyacı kadarını satardı, şimdi herkes ürününü satmak için acele ediyor. Çünkü saklayacak yeri, bekletecek durumu da yok." diye konuştu.
"Fıstık işleme tesisi niçin yapıldı?"
Üreticinin fıstığını saklayacak ve işleyecek yer olmadığı için Gaziantep ve Şanlıurfa'da fıstığını işlemek zorunda kaldığını aktaran Aslan, "Bu tesisin yapılmasından ne anladık? Keşke devletin de bir kazancı olsaydı, zarardan başka ne var?" sorusunu yöneltti.
Fıstık işleme tesisi projesinin 10 bin fıstık üreticisine hizmet vermek için yapıldığını aktaran Aslan, "Siirt'i kurtaracak bir projeydi. Şimdi gidin bu tesise bir bakın! Silolarına, ambarlarına bir gidip balkın! Herhangi bir üreticinin bir kilo fıstığı var mı? Valimize sesleniyorum; bu proje niçin yapıldı? Bir kere bizi çağırıp dinlesinler. Bu proje amacına uygun kullanılıyor mu kullanılmıyor mu? Amacına uygun kullanılmıyorsa o zaman üreticiler mağdur edilmiştir. Bugün bu tesis, gerçek manada üreticiye hizmet için kullanılsaydı hem üreticilerimiz he de Siirt kazanacaktı." şeklinde konuştu.
Aslan, üreticinin yaşadığı sıkıntıyı aktarmak için aylardır Siirt Valiliğinden randevu talebinde bulunduklarını ancak bu taleplerine herhangi bir dönüşün olmadığını ifade etti. (İLKHA)
Bu haber toplam 1603 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA