Karakter boyutu :
20 Şubat 2020 Perşembe 10:14
Siirt'te 'Ürün Bazlı Gıda Denetim Seferberliği' başladı
Tarım ve Orman Bakanlığının talimatıyla başlatılan ve bir hafta boyunca devam edecek "Denetim Seferberliği" tüm Türkiye'de olduğu gibi Siirt'te de başlatıldı.
"Denetim Seferberliği” sloganı ile başlatılan ve tüm ülkede eş zamanlı olarak gerçekleştirilen denetim seferberliği kapsamında Siirt Gıda ve Yem Şubesi kontrol görevlilerinin katılımıyla gıda güvenirliğini sağlamak amacıyla, Siirt il merkezi ve ilçelerindeki üretim, satış ve toplu tüketim yerlerinde denetimler gerçekleştiriliyor.
Denetimlere Siirt İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Demirhan, İl Gıda ve Yem Şube Müdürü Enver Özdemir ve İl Müdürlüğü gıda kontrolörleri katıldı.
Ürün bazlı gıda kontrolünün birinci gününde süt ve süt üreten işyerleri, takviye edici gıda üretimi yapan işyerlerinin denetlendiğini belirten Tarım ve Orman Müdürü Ergün Demirhan, "Bugün ekmek ve ekmek çeşitleri ile unlu mamul üreten işyerlerini denetleyeceğiz. Takip eden günlerde ise kasap, şarküteri, bakkal takviye edici gıda satış yerleri, aktarlar, market, büfe ve benzeri işyerlerinin denetim seferberliği devam edecek." dedi.
Mevzuata aykırı faaliyet gösteren işletmelere 102 bin 963 TL para cezası uygulandı
Denetim sırasında bir açıklama yapan Demirhan, "Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli'nin talimatları doğrultusunda başlatılan gıda denetimleri bugünden itibaren bir hafta boyunca devam edecek. Gıda denetimleri yıl boyunca da aralıksız devam ediyordu. Bu hafta bakanımızın talimatı ile 17-22 Şubat 2020 tarihlerinde denetim seferberliği başlatılmış olup, başlatılan gıda seferberliği ile 6 gün boyunca 81 ilde sektörel bazlı denetimler eş zamanlı yapılmaktadır. Siirt’te 2019 yılında önceki yıllara oranla gıda denetim sayısının yüzde 35 artırılarak 2019 yılında 12 gıda kontrolörü ile 1300 gıda işletmesine 2 bin 681 denetim gerçekleştirdik. Yapılan denetimlerde mevzuata aykırı olarak faaliyet gösteren işletmelere toplamda 102 bin 963 TL para cezası uygulandı. Denetim Seferberliğinde il kontrol görevlilerimizle denetim faaliyetlerimizi yoğun bir şekilde sürdürülmektedirler.’’ diye konuştu
Çiftlikten sofraya, ham maddenin başlangıcından son mamule kadar her aşamada denetim faaliyetlerini yürüttüklerini ifade eden Demirhan, denetimlerde görülen aksaklıklar konusunda öncelikle işletmelere süre verildiğini, gerektiği hallerde idari yaptırım uygulandığını ve yine gerekli görülen hallerde numune aldıklarını sözlerine ekledi.
Siirt'te en büyük problemlerin başında gıda eğitimi alan personel sayısının az olması ve kalifiye elemanın bulunmaması olduğuna dikkat çeken gıda mühendisi Şerife Nal, "Tüketicilerimiz maalesef bilinçsiz ve genelde etiketi olmayan gıda ürünlerini tercih ediyor. Bu da oldukça sıkıntı oluşturuyor. İşletmelerde ise şöyle bir sıkıntı var; bazı işletmeler ürünlerini taşımak için araçları bulunurken bazı işletmeler ise sağlıksız ve farklı taşıma yöntemleri kullanıyorlar, bu anlayışı değiştirmek gerekiyor." ifadelerini kullandı. (İLKHA)
Bu haber toplam 7553 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA