Karakter boyutu :
14 Kasım 2022 Pazartesi 07:50
Trakya Bölge Veteriner Hekimler Odasından kuduz için önlem çağrısı
Trakya Bölge Veteriner Hekimler Odası Başkanı Polat Türkoğlu, sahipli hayvanların her yıl kuduz aşılarının yaptırılması, sahipsiz hayvanların yerel yönetimler tarafından kısırlaştırma, aşılama işlemlerinin aksamadan yürütülmesi çağrısında bulundu.
Trakya Bölge Veteriner Hekimler Odası Başkanı Polat Türkoğlu, sahipli hayvanların her yıl kuduz aşılarının yaptırılması, sahipsiz hayvanların yerel yönetimler tarafından kısırlaştırma, aşılama işlemlerinin aksamadan yürütülmesi çağrısında bulundu.
Trakya Bölge Veteriner Hekimler Odası Başkanı Polat Türkoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de görülen kuduz hastalığı nedeni ile insan hayatının riske girmesi ve hatta can kayıplarının yaşanması neticesinde bu konudaki tek ve en yetkili meslek grubu olarak bir açıklama yapılması gereği duyulduğunu söyledi.
Türkoğlu, "Kuduz hastalığının etkeni Rhabdoviridae ailesinden Lyssavirüs olup, insan ve birçok memeli hayvanda ölümcül seyreden ensefalomiyelite yol açan zoonotik (hayvandan insana geçebilen) bir virüstür. Bu virüs tilki, çakal, kurt gibi yabani memeliler ve kedi, köpek, inek, koyun, keçi gibi evcil hayvanlardan insanlara genellikle ısırma yoluyla bulaşabilmektedir. Hastalığın kuluçka süresi 2 gün ile 2 yıl arasında ve ortalama 10-60 gün olarak belirtilmektedir. Bugüne kadar literatüre göre belirtiler ortaya çıktıktan sonra kurtulabilen sadece 6 vaka olmuştur. Kuduz hastalığı dünya için küresel bir hastalık olmaya, hayvan ve insan sağlığını tehdit etmeye devam etmektedir." dedi.
Hastalıktan korunmanın tek yolunun, aşılama olduğuna dikkat çeken Türkoğlu, "Kuduz aşısı dünyada ilk kez Louis Pasteur tarafından 1885 yılında bulunmuş ve 1887 Ocak ayı başında Osmanlı’ya getirilerek uygulanmaya başlanmıştır. Bu tarihten sonra da aralıksız takip ve denetlemelerle önleme ve kontrol altına alma çalışmaları devam etmektedir. Hastalık, belirtileri ortaya çıkmadan önce aşılama yapılarak engellenebilmektedir." ifadelerini kullandı.
Kuduz hastalığının yayılmasında ana rezervuar olarak bilinen köpeklerin önemli rol oynadığını belirten Türkoğlu, insan ölümlerinin çoğunun enfekte köpeklerin ısırması sonucu meydana geldiğini, ancak köpekler hastalığın kaynağı değil tam tersine insanlar gibi hastalığın mağdurları olduğunu söyledi.
Türkoğlu, "Kuduz adı verilen bu ölümcül hastalığı önlemek, hayvan sağlığını ve halk sağlığını korumak amacıyla, toplumsal farkındalığın arttırılması, sahipli hayvanların her yıl kuduz aşılarının yaptırılması, takip edilmesi ve mikroçiplerle kayıt altına alınması, sahipsiz hayvanların yerel yönetimler tarafından kısırlaştırma, aşılama, kimliklendirme işlemlerinin aksamadan yürütülmesi, yaban hayatına yönelik oral aşılama çalışmalarının uygulanması gerekmektedir." değerlendirmesinde bulundu.
Türkoğlu, şunları kaydetti:
"Biz Veteriner Hekimler gerek kamuda gerekse de özel kliniklerde bu bağlamda konunun önemini bilerek hassasiyetle çalışmaktayız. İnsan sağlığının vazgeçilmezi olan hayvan sağlığının korunmasında, sağlıklı hayvansal gıda üretiminin her aşamasında olmazsa olmaz tek meslek grubu olan veteriner hekimler dün olduğu gibi bugünde görevlerinin başında olmaya devam edecek, aşılama ve halk sağlığı konularında ilk ve en önemli bariyer olacaklardır.
Günümüzde yüzde 100 önlenebilir bir hastalık olan kuduzdan can kaybı olması çok üzücüdür. Gerekli tedbirlerin alınması ve ülke bazında aşılamaların arttırılması gereği netlik kazanmıştır."
Türkoğlu, açıklamasının sonunda Bitlis'te köpek ısırması sonucu kuduz hastalığına yakalanan ve geçtiğimiz gün hayatını kaybeden 11 yaşındaki Mustafa Erçetin'e Allah’tan rahmet, ailesine baş sağlığı ve sabır diledi. (İLKHA)
Bu haber toplam 279 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA