• Mardin21 °C
  • Diyarbakır16 °C
  • Batman16 °C
  • Şırnak16 °C
  • İstanbul6 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Uzmanlar yaklaşan Kurban Bayramı öncesi uyarılarda bulunuyor
07 Haziran 2023 Çarşamba 07:56

Uzmanlar yaklaşan Kurban Bayramı öncesi uyarılarda bulunuyor

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi hayvan hareketliliğinin hızlanacağını belirten Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Melike Baysal, şap hastalığının birçok viral enfeksiyonu da beraberinde getirdiğini belirterek, önlem alınması konusunda önemli uyarılarda
Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi hayvan hareketliliğinin hızlanacağını belirten Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Melike Baysal, şap hastalığının birçok viral enfeksiyonu da beraberinde getirdiğini belirterek, önlem alınması konusunda önemli uyarılarda bulundu.
 
Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye'nin farklı illerinde geçtiğimiz aylarda görülen SAT-2 tipi şap virüsünün hayvanlar arasında yayılmasını önlemek için ithalat, ihracat ve kesim maksatlı sevkler dışındaki tüm hayvan hareketlerini yasaklamıştı.
 
Yapılan aşılama çalışmaları ve alınan diğer tedbirlerin ardından 28 Nisan'da kısıtlama ve yasaklar son buldu.
 
Yasakların kalkmasının ardından ülkede hayvan hareketliliği de başladı.
 
Konuyla ilgili İLKHA muhabirine konuşan Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Melike Baysal, besiciler ve yetkililere Kurban Bayramı öncesi önemli uyarılarda bulundu.
 
"Türkiye'de şap aşısının rutin aşamaları bitmiştir"
 
Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Melike Baysal
 
6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli yaşadığımız büyük depremler sonrasında mart ayı başında da Türkiye'de şap hastalığıyla karşılaşıldığını belirten Baysal, "Kısa sürede çok sevindirici bir olay da şekillendi. Şap Enstitüsünde SAT-2 virüsüne karşı şap aşısı geliştirildi. Aşı uygulanmaya başladı. Bu esnada da Türkiye'deki bütün hayvan pazarları kapatıldı. Hayvan hareketleri engellenmeye çalışıldı. Çünkü şap hastalığı hayvanlar arasında bulaşıcı bir hastalıktır. Kurban Bayramı arifesindeyiz. Doğal olarak artık kurbanlıkların illere nakli gerekmektedir. Son aldığımız bilgilere göre, 16 buçuk milyon civarında bir aşı uygulaması planlandı. 14 milyon aşı şu an uygulanmış durumdadır. Türkiye'de şap aşısının rutin aşamaları bitmiştir. Ancak SAT-2 virüsüne karşı aşılamalar devam ediyor. Aşı yapıldıktan sonra 21 gün boyunca hayvan hareketlerine izin verilmiyor." dedi.
 
"Aşısı yapılmamış hayvanları taşıyan insanlar mutlaka cezalandırılacaktır"
 
Hayvan hareketlerinin şu anda kurbanlıklar açısından serbest olduğunu söyleyen Baysal, "Bundan sonraki süreçte il giriş- çıkışlarında kontroller yapılacak. Çünkü SAT-2 virüsüne karşı aşılanmamış hayvanların iller arasından nakline izin verilmeyecektir. Bu şekilde hem hastalığın önüne geçilecek hem de hasta hayvanların kurbanda insanlar tarafından alınmasının önüne geçilecek. İl giriş-çıkışlarında veteriner hekimler ve tarım il müdürlükleri tarafından mutlaka kontroller yapılacak. Aşısı yapılmamış hayvanları taşıyan insanlar mutlaka cezalandırılacaktır. Dolayısıyla bu denetimler çok önemlidir. Çünkü güvenli bir şekilde kurbanlıkların alınabilmesidir. Kurban Bayramı'nda bizler için önemli olan sadece şap hastalığı değildir. Bu dönemde takip edilmesi gereken birçok hastalık vardır." şeklinde konuştu.
 
"Kurban etlerin mutlaka sağlık kontrolünden geçmiş olması çok önemlidir"
 
Vatandaşları bu konuda uyardıklarını belirten Baysal, "Mutlaka veteriner hekim denetimi olan hayvan pazarlarından kurbanlıkların almalarını öneriyoruz. Kurban bayramında veteriner hekim denetimi olan yerel yönetimler tarafından belirlenmiş yerlerde kurbanlarını kestirmelerini tavsiye ediyoruz. Kurban etlerinin mutlaka sağlık kontrolünden geçmiş olması çok önemlidir. Vatandaşların etleri tüketirken sağlıklarını da koruması önemlidir. Kurban kesiminden sonraki çevre sağlığı atıklar açısından çok önemlidir. Sağlıklı beslenmenin ve güvenli etin sofralara gelmesi gerekiyor. Kurban bayramı bu açıdan çok önemlidir." diye belirtti.
 
"Hastalıklı bölgelerde yetiştiricilerin hayvanlarını uzak tutması gerekir"
 
Yetiştiricilere büyük görevler düştüğünü belirten Baysal, "Hastalık çok bulaştırıcıdır. Mutlaka çiftliklerde dezenfeksiyona dikkat etmeleri lazımdır. Hastalıklı bölgelerde yetiştiricilerin hayvanlarını uzak tutması gerekiyor. SAT-2 virüsüne karşı hayvanların aşılanması gerekiyor. İl –giriş çıkışlarda denetimlerde eğer hayvanlar aşılı olmasa cezalarla karşılaşacaklar. Yetkili olan kurumlar tarım il müdürlükleri, ilçe müdürlükleri ve veterinerlerle beraber illerdeki emniyetle birlikte bu görevleri il giriş-çıkışlarda yapacaklar." diye konuştu. (İLKHA)
Bu haber toplam 205 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • MBB Aşevi Hizmete Başladı
  • Başkan Şahin’den Müjde!
  • Kaymakamı Özdemir, Sivrice Köyü Okulu öğrencilerini ziyaret etti
  • MARDİN'DE BÜYÜK ASFALT HAMLESİ
  • MAÜ İyilik Haritası Topluluğunun İlk Rotası Sevindirdi
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA