Karakter boyutu :
17 Haziran 2022 Cuma 09:31
Yaz tatilinde çocukların beslenmesinde nelere dikkat etmeliyiz
Okulların tatil olmasıyla düzenleri değişecek çocukların sağlıklı beslenmesi hakkında konuşan Diyetisyen ve Çocuk Gelişim Uzmanı Betül Baba, ebeveynlerin ödül veya ceza vermek yerine yiyecekleri hakkında çocuklarla konuşması tavsiyesinde bulundu.
6 Eylül 2021'de başlayan eğitim-öğretim dönemi yarın sona erecek. Uzmanlar okulların kapanmasıyla yaz tatiline girecek çocukların hayat düzenleri değişeceği için beslenmesine ve hareketli olmasına dikkat etmek gerektiğini dile getiriyor.
Çocukların yaz tatili boyunca sağlıklı ve dengeli beslenmenin püf noktalarını konuşan Diyetisyen ve Çocuk Gelişim Uzmanı Betül Baba, ebeveynlerin dikkatli olması gereken hususlar noktasında önemli bilgiler paylaştı.
"Tatil olması sebebiyle esneklik istemek çocukların büyük bir ihtiyacıdır"
Okulların tatil olmasıyla çocukların hayat düzenlerinin değişeceğine dikkati çeken Baba, "Çocukların düzeni değişiyor ama sadece beslenme düzeni değişmiyor; uyku saati, oyun saati ve diğer alışkanlıklarının da değiştiği bir süreçten bahsediyoruz. Tatil olması sebebiyle esneklik istemek çocukların büyük bir ihtiyacıdır. Burada ebeveynler ve çocukların iş birliği halinde karar vererek yeni kurallarını oluşturabilirler. Ebeveyn çocuk için kendi beklentilerini ortaya koyar, çocuk kendi beklentilerini ortaya koyar. Ortak bir paydada buluşarak tatil için yeni hedefler oluşturabilirler." dedi.
Çocukların okul dönemi boyunca erken saatlerde uyuduğu için yaz tatilinde daha geç saatlerde uyumak isteyebileceğini hatırlatan Baba, "Her zaman olmamakla beraber ara sıra daha geç saatlerde uyumalarına izin verilebilir. Geç saatlerde uyuyan çocuklar daha geç saatlerde uyanacaklardır. Bu kahvaltıyı ihmal edeceğimiz anlamına gelmiyor. Tatilde oldukları için kahvaltıya farklı yiyecekler ekleyebiliyoruz biraz patates kızartması ya da karbonhidrat ağırlıklı yiyecekler ekleyebiliyoruz. Karbonhidrat dengesini oluşturmamız bizim için önemlidir. Onların sabit kahvaltılıklarda kalmasının önüne geçebilmek için yeni tarifler denenmesini sağlayabiliriz ya da meyve ve kuruyemişlerle kahvaltı sofrasını renklendirebiliriz." şeklinde konuştu.
"Yiyeceklere yasak ya da ödül ve ceza gibi etiketler koymak yerine onlarla yiyecekler hakkında konuşmamızda fayda vardır"
Sıvı tüketimiyle ilgili konuşan Baba, çocukların oyun oynarken sıvı tüketmeyi ihmal edebildiğinin altını çizerek; "Çocukları su içmeye teşvik etmek amacıyla görebilecekleri noktalara sular koyabiliriz. Buzdolabının kapağını ilk açtıklarında daha çok şekerli meşrubatlar görüyorlar ya da gazlı içeceklerle karşılaşıyorlar. Bunun önüne geçmek için onlara yasaklar koymak yerine bu tarz içecekleri el altında bulundurmamız gerekiyor. Bunun yerine su bulunabilir ya da çok su içmek istemiyorsa, sular meyvelerle ve çeşitli yeşilliklerle aromalandırılabilir. Yiyeceklere yasak ya da ödül ve ceza gibi etiketler koymak yerine onlarla yiyecekler hakkında konuşmamızda fayda vardır. Yasak olan ya da tüketilmemesi gerekiyor diye etiketlenen yiyecekler ebeveynlerin bulunmadığı noktalarda çocuklar tarafından daha büyük arzuyla tüketilebiliyor. Yasaklar koyarak onların cazibesini arttırmış oluyoruz. Çocuğun seçeneklerini arttırarak, evde yaptığımız tariflerin içeriğini arttırarak sadece paketli gıdalara karşı olan isteklerini de en azında azaltmış olabiliriz." diye belirtti.
"Yakınmak, şikâyet etmek ya da nasihat etmek yerine onları teşvik etmek gerekiyor"
Ebeveynlerin yaz tatilinde çocukların hareketsizliğinden yakındığını dile getiren Baba, "Bu anlamda teknolojinin kullanımının artması; tablet, telefon ya da bilgisayar kullanımının artması çocukların evden dışarıya çıkarak hareket etmesiyle alakalı isteklerini biraz daha azaltabiliyor. Yakınmak, şikâyet etmek ya da nasihat etmek yerine onları teşvik etmek gerekiyor. Onlarla birlikte hareket etmemiz gerekiyor. Onların ilgi alanı olan bir spor dalı yoksa yönlendirme yapabileceğimiz çeşitli spor kompleksleri buna da imkânımız yoksa beraber doğa yürüyüşleri, koşular yapabiliriz yahut doğada bir ortama çıkarak farklı etkinlikler yapabilir, oyunlar oynayabiliriz. Doğaya çıkmak, doğaya dokunmak ebeveyn ile çocuğun yapabileceği en güzel etkinliklerden bir tanesidir. Burada gıdanın başlangıç noktasını, belki buğdayın üretilmesi ya da meyveli bir pasta yiyorsa o meyvenin üretildiği bir bahçe, bu anlamda çocuğun doğaya dokunmasını sağlamak yazın yapılabilecek en güzel aktivitelerdendir. Daha çok gıdaya teşvik edici ya da gıdaya saygı duyan bir yaklaşım izliyor olmak ebeveynin nasihat veriyor olmasından çok daha önemli bir yaklaşımdır. Genel olarak çocuğun yaptığı şeylerde, attığı adımlarda onu onurlandırmak, teşvik etmek, olumlu davranışları pekiştirerek olumsuz olan bazı davranışlarını görmezden gelmek, ebeveynin sorumlulukları arasında diyebiliriz. Ebeveynler çok fazla kasmadan, uygun ortamı sağlayarak, kendi iletişimlerini ve gıdayla ilişkilerini gözlemlerini hayata geçirerek, hayata diyet ya da yasaklar koyduğum ve serbest olduğum, kaçamak yaptığım gibi ikiye ayrılan yanlış bakış açsına girmeden çocuklarına yaklaşırlarsa çok daha verimli bir tatil geçirebilirler." ifadelerini kullandı. (İLKHA)
Bu haber toplam 505 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA