Karakter boyutu :
10 Mayıs 2023 Çarşamba 07:52
Zorlu meslek: Uzun yol şoförlüğü
Ömürleri uzun yolculukta geçen, ekmek parası için gece gündüz çalışmak zorunda kalan uzun yol şoförleri, çalışma şartlarındaki zorlukları İLKHA'ya aktardı.
Ömürleri uzun yolculukta geçen, ekmek parası için gece gündüz çalışmak zorunda kalan uzun yol şoförleri, çalışma şartlarındaki zorlukları İLKHA'ya aktardı.
Mardin'in Artuklu ilçesine bağlı Ortaköy mahallesinde ikamet eden Bedirhan Atılmış, uzun yolculukta karşılaştıkları zorlukları dile getirdi.
Atılmış, kısıtlı iş olanağı olduğundan mecburi uzun yol şoförlüğü yaptığını belirtti.
15 yıldır bu mesleği yürüten Atılmış, 8 çocuğuna bakmak zorunda olduğundan gecesi gündüzü olmayan, bayram tatilinde bile mesleğini yaparak yaşamına devam etmekte.
"Bizim bu bölgelerde yapacağımız başka bir iş olanağı pek yok"
Ailesine bakmakla yükümlü olan Atılmış, şoförlük mesleğini mecburiyetten tercih ettiğini ifade ederek, "Ben 15 yıldır tır şoförlüğü yapmaktayım. Bu işin hem cefasını hem de kısmi sefasını çekiyoruz. Bakmakla zorunlu olduğum 8 çocuğum var. Bizim bu bölgelerde yapacağımız başka bir iş olanağı pek yok. Mardin'de fabrikalarımız kısıtlı olduğundan şoförlük mesleğini tercih etmek zorunda kalıyoruz. Şoförlük mesleğinde gerçekten çok sıkıntılarla sorunlarla karşılaşıyoruz." şeklinde konuştu.
Uzun yolculukta karşılaştıkları sorun ve sıkıntıları dile getiren Atılmış, "Bazı yerlerde susuz, uzun kuyruklarda ekmeksiz kalıyoruz. Yükleri ayarlayan tüccarlar işlerini daha hızlı yürütmek için hızlı sürmemizi istiyorlar. Bizler de yükü yüklemeye geç kalmamak için yollarda uykusuz kalıyoruz. Birçok meslektaşımız da uykusuzluktan kaza yapıyorlar. Uykusuzluk şoförün sonudur. Gözümüzün önünde çok arkadaşımız kazada vefat ettiği oldu. Erken gittiğimizde de yükü erkenden yüklemeyip bizleri fabrika kapıları önlerinde bekletiyorlar. Karda kışta bazen araç bozuluyor, yolda kalıyoruz, bu yüzden türlü meşakkatlere göğüs geriyoruz. Bu emeğin karşılığını fazla alamıyoruz, bunun hakkı tamamıyla ödenmiyor. Genelde Güneydoğu Bölgesinde özelde Mardin'de iş olanakları fazla olmadığından bu zorlu mesleği seçmede zorunda kaldık. Bu meslekte gerçekten en son seçilecek bir meslektir." şeklinde aktardı.
"Şoförlük, bu bölgede babadan oğula geçen bir meslek halini alıyor"
Atılmış, uzak yerlere seyahat yaparken ailesinden, çocuklarından hasret çektiklerini belirterek, "Yeri geldiğinde bayram günlerine yetişemiyoruz. Ailemizden, çocuklarımızdan uzak kalıyoruz. Bayram günlerinde de çalıştığımızdan ailelerimizle vakit geçiremiyoruz. İş olanakları kısıtlı olduğundan bu gidişler çocuklarımızda aynı mesleği seçecek. Bu bölgede babadan oğula geçen bir meslek halinde devam ediyor. Burada iş olanakları yükselirse belki de bu meslek biraz söner. Bazen yurtdışına da gidiyoruz. Zorlu şartlar ve yollardan geçiyoruz. Bazen de vize sorunu yaşıyoruz. 2-3 ayda bir vizemiz gelmiyor. Erzak depomuza erzağımızı doldurup uzun yola Romanya, Rusya gibi ülkelere gidiyoruz. Örf ve adetleri farklı olduğundan oradaki etleri yemiyoruz. Bazı gıdaları haram olduğundan." ifadelerini kaydetti.
Atılmış, "Şu an benim yerime bu mesleği sürdüren birini bulsam direk işi bırakırım. Bu mesleği tercih etmiyorum ancak yapacak başka bir şey yok. İkamet ettiğimiz mahallenin yüzde 90'nı şoförlük yapmakta. İş olanakları fazla olsaydı bütün şoförler bu işi tercih etmezdi. Şoförün kıymeti de pek fazla bilinmiyor." şeklinde dile getirdi. (İLKHA)
Bu haber toplam 353 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA