Karakter boyutu :
04 Mayıs 2023 Perşembe 08:10
29 yıl önce köylerini terk eden köylüler sebze fidesi üreterek geçimlerini sağlıyor
Terör olayları nedeniyle 29 yıl önce köylerinden göç edip Siirt merkeze yerleşmek zorunda kaldıklarını söyleyen çiftçiler, sebze fidesi üreterek geçimlerini sağlıyor.
Terör olayları nedeniyle 29 yıl önce köylerinden göç edip Siirt merkeze yerleşmek zorunda kaldıklarını söyleyen çiftçiler, sebze fidesi üreterek geçimlerini sağlıyor.
1994 yılında, 29 yıl önce bölgede ki terör olayları nedeniyle Yokuşbağlar köylüleri, yaşadıkları köyü evlerini, bahçe ve tarlalarını bırakıp şehir merkezine yerleşmek zorunda kaldı.
Tarım ve hayvancılık dışında bir meslekleri olmayan Mehmet Demir (71) ve Hayrettin Ekinci (67) sebze fideciliği yapmaya başladı.
Bütün geçimlerini fide üreterek sağlayan Mehmet Demir ve Hayrettin Ekinci, ilkbahardan itibaren fide yetiştirerek çarşı merkezinde kurdukları tezgâhlarda satışa sunuyor.
Sebze fiyatlarının yüksek olması nedeniyle vatandaşın fide alıp bahçelerinde ektiğine dikkat çeken köylüler, fidelerini satabilecekleri bir yerlerinin olmamasından şikâyet ediyor.
"Çiftçiliği hiç terk etmedik geçimimizi fide üreterek sağlıyoruz"
Mehmet Demir
1994 yılında köylerini terk etmek zorunda kaldıklarını ifade eden Mehmet Demir, "Siirt merkeze yerleştikten sonra sebze fidesi üretmeye başladık, Çiftçiliği hiçbir zaman terk etmedik. İlkbaharın gelişiyle birlikte serada ektiğimiz tohumlar 2 ayda yetişiyor, daha sonrada çarşı merkezinde satışa sunuyoruz. Domates, patlıcan, salatalık, reyhan, kabak ne isterseniz yetiştiriyoruz." dedi.
"Tek isteğim fidelerimi satabileceğim bir yer olması"
Geçimlerini fide üreterek sağladıklarını belirten Demir, "Tek başıma bu işi yapamam, çocuklarımla birlikte fide yetiştiriyorum, daha önce çarşı merkezinde satıyorduk ama şu anda izin verilmediği için kaldırımda satıyorum. Sebze fiyatları şu anda pahalı, domates 15 lira, soğanın kilosu 25-30 civarında vatandaş ne yapsın? Tabi ki fide alıp kendi bahçesini ekecek. Ben 50 yıldır fıstık aşısı da yapıyorum ve bunu ücretsiz yapıyorum. Tek isteğim, fideleri satabileceğim bir yer verilmesi, çiftçi olmasa vatandaş ne yapacak? Her kes efendi olmaz ki." şeklinde konuştu.
Köylerini terk ettikten sonra şehir merkezinde bulunan evinin bahçesinde fide üretmeye başladığını belirten Hayrettin Ekinci ise fide üretiminin nasıl yapıldığını şu sözlerle anlattı:
"Kasalarda 40 adet fide var kasası 50 lira tane ise 2,5 lira"
Hayrettin Ekinci
"Önce biraz hayvan gübresi getiriyoruz. Daha sonra poşetlere dolduruyoruz, daha sonra tohumları yerleştirip suladıktan sonra fideler yetişmeye başlıyor. Bu işlemler Mart ayında başlıyor, 2,5 ayda da fideler yetişmeye başlıyor. Daha sonrada kasalara koyup çarşı merkezinde vatandaşlara satıyoruz. Yetiştirdiğimiz fideler, sivri biber, dolmalık biber, reyhan, çilek, patlıcan, domates var. Kasalarda 40 adet fide var. Kasası 50 lira, tane ise 2,5 lira." (İLKHA)
Bu haber toplam 982 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
- Mardin'de 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Programı Düzenlendi
- Mezopotamya’nın Bacasız Fabrikası MAÜ’de Masaya Yatırılacak
- Yılın son MGK toplantısı yarın Beştepe'de yapılacak
- Vicdan Gemisi'nin Gazze'ye gidişine izin verilmesi için yürüyüş gerçekleştirildi
- Trafik denetimlerinde bir haftada 452 bin sürücü ve araca işlem yapıldı
Midyat’ta Sinema ve Kütüphane Günleri
Akın Akın Midyat'a geliyorlar
ÖMERLİ'NİN MAHSARTE TÜM RENKLERİ, GÜZELLİKLERİ, EL SANATLARI, YÖRESEL ÜRÜNLERİ, TARİHİ SOKAKLARI
Ömerli Belediyesi ev spor kompleksinin inşaatına başladı
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA