Karakter boyutu :
01 Ağustos 2023 Salı 08:22
Acil Tıp Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Tahir Gökdemir: Güneş çarpması dramatik bir şekilde ölümcül olabiliyor
Mardin Artuklu Üniversitesi Acil Tıp Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Tahir Gökdemir, güneş çarpmasının belirtileri ve güneş çarpmasından nasıl korunması gerektiği hususunda önemli bilgiler aktardı.
Mardin Artuklu Üniversitesi Acil Tıp Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Tahir Gökdemir, güneş çarpmasının belirtileri ve güneş çarpmasından nasıl korunması gerektiği hususunda önemli bilgiler aktardı.
Güneş çarpması, bir kişinin oldukça sıcak ve güneşli ortamlarda çalışması, egzersiz yapması veya sadece zaman geçirmesi ile meydana gelebilen bir durumdur. Güneş çarpması, acil tıbbi müdahale gerektiren bir durum olduğu için bilinçli olunması gerekir.
Güneş ışınlarının belli vakitlerde insanlara çok fayda sağladığını ancak aşırı sıcak saatlerde kalp hastalığı, tansiyon hastalığı, obez, kanser hastalığı ve benzeri hastalar dikkat etmeli.
"Yüksek sıcaklarda oluşabilecek hastalıkların en ağır tablosu klasik olarak bilinen güneş çarpmasıdır"
Yaz aylarında sıcak havaların meydana gelmesiyle kişide oluşan hastalıkları aktaran Gökdemir, "Malum aşırı sıcak yaz aylarındayız. Yüksek sıcaklar tüm hastalıkları etkileyebildiği için çokça dikkat etmeliyiz. Normal hasta olmayan insanları da etkileyebiliyor. Hiçbir hastalığı olmadığı halde güneş çarpmasına bağlı olarak meydana gelen hastalıkların başında; cilt ödemi, ciltte oluşan kızarıklıkları bunun dışında kas krampları oluşabilmektedir. En ağır tablosu ise klasik olarak bilinen güneş çarpmasıdır. Diğer hastalıklara yakalananlar hastanede belli bir tedavi ve tedbir sonrası çabuk taburcu olabiliyorlar. Ancak güneş çarpması, öldürücü olabildiğinden bu hastaları hastanede yatırıp süreci takip etmek lazım. İnsan vücudunun normal sıcaklığı 36- 37 buçuk derece arasındadır. Sıcak havalarda çevrenin ısısının artması sonucu vücut bu ısıyı apsorbe eder. Fizyolojik bir mekanizmayla kendini regüle etmeye çalışır. Ancak bir noktadan sonra artık regülasyon ortadan kalkıyor. Yani vücut ısısı 40 dereceye geldiği zaman kendi kendini düzenliyemiyor. Bu tür hastaların ateş düşürücüler, hastaların ateşlerini düşürmeye yetmiyor ve hiçbir faydası da yoktur. Soğuk su uygulaması, sıvı replasmanı ve serin bir ortama alacak bir şekilde tedavi ediliyor." şeklinde ifade etti.
"Kalp ve tansiyon hastası olanların daha çok dikkat etmesi gerekiyor"
Aşırı güneş çarpmalarının kişide oluşturduğu diğer hastalıklara da değinen Gökdemir, "Bu tür hastalıkların yanında endemik hastalıklar da oluşabiliyor. Örneğin eskiden tifo hastalığı yaygındı ancak şu an bu hastalıkla karşılaşmıyoruz. Daha çok kronik hastalıklar, kalp hastaları, tansiyon hastaları, obez, kanser hataları özellikle güneş çarpmalarına karşı dikkat etmesi gerekiyor. Çünkü farkına varmadan güneş çarpmasıyla sıvı kaybı dramatik bir şekilde ölümcül olabiliyor. Bazı tavsiye edilen ilaçlar da güneş çarpmalarını azaltmaktadır. Bu hususta kalp ve tansiyon hastası olanlar daha çok dikkat etmesi gerekiyor." ifadelerini aktardı.
Gökdemir, gün içerisinde çıkılması uygun olmayan vakitler hakkında da değinerek, "Sıcak havalara özellikle saat 11 ila 15.00 arası mümkün olduğunca dışarı çıkılmaması lazım. Dışarı çıkıldığı zaman da bol ve açık renkli elbiselerin giyilmesini tavsiye ediyoruz. Ayrıca gün içerisinde de sık sık duş almaları, bol sıvı tüketmeleri ve beslenmeye dikkat edilmesi lazım." dedi.
"Güneş çarpması cilt kanserini de etkileyebilmektedir"
Güneş ışınlarının deri kanserine olan etkisi hakkında bilgi veren Gökdemir, "Güneş ışınları aslında insanlar açısından bazı vakitlerde çok faydalıdır. Her şeyden önce D vitaminin alınması çok önemlidir. Ancak zararlı yanları olmasıyla beraber bazı insanlarda kansorejen, cilt kanseri üzerinde de etkisi vardır. Bu durum kişiden kişiye değişkenlik arz edebilir. Dolayısıyla aşırı sıcak saatlerde mümkün olduğunca dışarı çıkamamak en iyisidir. Bunun yanında önlem olarak güneş kremi sürülebilir, şemsiyeyle çıkılabilir." şeklinde kaydetti. (İLKHA)
Bu haber toplam 590 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA