Karakter boyutu :
22 Aralık 2020 Salı 09:21
Altın fiyatlarının yükselmesini siyasi ve iktisadi olaylar etkiliyor
Altın piyasasındaki iniş ve çıkışları değerlendiren Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası (AKSO) Başkanı Hasan Hüseyin Çavuşculu, dünyanın her yerinde en geçerli madenin altın olduğunu ve altın fiyatının düşmeyeceğini söyledi.
2020 yılında altın fiyatlarında yaşanan yükseliş ile ilgili İlke Haber Ajansı (İLKHA) Muhabirine konuşan Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Hasan Hüseyin Çavuşculu, altın fiyatlarında yaşanan hareketliliği, altının en geçerli maden olmasına bağladı.
Altın fiyatlarının daha da yükselebileceği öngörüsünde bulunan Çavuşculu, imkânı olanların altın almalarını tavsiye etti.
“Altın fiyatlarını siyasi ve iktisadi olaylar etkiliyor”
Siyasi ve iktisadi olayların altın fiyatlarını etkilediğini dile getiren Çavuşculu, “Altın fiyatlarındaki hareketliliğin ulusal ve uluslararası boyutu var. Altın fiyatları sadece bizim ülkemizi ilgilendiren bir şey değildir. Altın fiyatlarını ve dünya borsalarını siyasi ve iktisadi olaylar etkiliyor. Bu durum doğal olarak bize de yansıyor. Bunun birçok sebebi var. Siyasi ve iktisadi olaylar, ülkelerin arasındaki gerginlikler, petrol-doğalgaz krizleri ve ülkelerin birbirleriyle olan münasebetleri altın piyasasını etkiliyor. Ticarette Çin-Amerikan savaşı, Avrupa ve diğer ülkelerin birbiriyle kıyasıya mücadelesi etkili oluyor. İran’da bir olay olunca altın fiyatlarını etkiliyor. Bu sebeplerin hepsi altını etkiliyor.” dedi.
“Altın fiyatı düşmez”
Altın fiyatlarında düşüşün olmayacağını belirten Çavuşculu, “2020’nin başında altın 282 liraydı. Çeyrek 400 lira civarındaydı. Biz şunu söylüyorduk altın fiyatının yıl sonuna doğru gramı 500 lira, çeyrek altın da 900 lira olabilir. Aşağı yukarı altın dediğimiz fiyatlara geldi. Son dönemde Merkez Bankasındaki değişiklik ve Maliye Bakanlığında gelişen olaylar sonrası altın fiyatlarında biraz gerileme oldu. Ülkemizi ilgilendiren olumlu birtakım gelişmeler oldu ki fiyat geriye geldi. Bu, altın fiyatlarının düşeceği anlamına gelmez. Altın fiyatı düşmez. Dünyanın her yerinde en geçerli maden altındır. Dünyanın bütün merkez bankaları altın biriktiriyor. ABD merkez bankasında 8 bin ton, Türkiye’nin 500 ton, Almanya’nın 3 bin ton ve İngiltere’nin 5 bin ton altını var.” ifadelerini kullandı.
“2021’de altın fiyatları bugünkü fiyatların üzerinde olacak”
Kuyumculara işyeri ve sermaye standartlarının getirilmesi gerektiğini aktaran Çavuşculu, “Türkiye’de 20’ye yakın meslek yüksekokulu var. Üniversite ve liseler var. Buralarda eğitim veriliyor. Kendi kültürümüzü, desenlerimizi oluşturuyoruz. Güneydoğu, Doğu ve Batı’daki tarihi eserlerin üzerindeki desenlerden işlenerek ürünler yapılıyor. Örneğin Yağcıbedir Halısı Balıkesir’de var. Dursunbey Meslek Yüksekokulunda o halıdan yola çıkarak oranın ürünlerini yapıyorlar. Artık eğitimli bir sektörüz. Ancak kanunlarda boşluklar var. Her önüne gelen kuyumcu dükkânı açıyor. Keyfilik var kimin ne yaptığı belli değil. Biz Ankara Kuyumcular Odası olarak bir işyeri ve sermaye standardımızın olmasını istiyoruz. Böyle başı boş ve gelişi güzel bir sektör olamaz. Tabi bazıları zaman zaman sektörümüzün adını lekeliyor. Sahte altın alışverişi ve vatandaşları dolandıranların olmaması için kuyumculuğa bir standart gerekiyor. Ülkenin hem doğusunda hem de batısında sektör adına büyük gelişmeler var. Güneydoğu’da arkadaşlarımız Irak’a büyük ihracat yapıyorlar. Gaziantep’te ‘Kuyumcu Kent’ diye devasa bir tesis yapıldı. İstanbul zaten bu işin merkezi. Bu sektör her ilde biraz daha kendini göstermeye başlıyor. Önümüzdeki günlerde sektörümüzün işyeri ve sermaye standardı olmasını, yetkililerin sesimizi duymasını istiyoruz.
Son olarak BDDK tarafından altın alımlarında taksit sayısının düşürülmesini doğru bulmadığımı ifade etmek istiyorum. Taksit sayısının bırakın 6’ya indirilmesi 12’ye çıkarılması gerekir. 2021’de altın fiyatları bugünkünün üzerinde olacak. Bunu da 2021 yılının ilk çeyreğinde göreceğiz. Yani ocak ile mart arasında altındaki yükselmeyi göreceğiz.” şeklinde konuştu. (İLKHA)
Bu haber toplam 173 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA