• Mardin2 °C
  • Diyarbakır-2 °C
  • Batman-1 °C
  • Şırnak-2 °C
  • İstanbul8 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Asırlardır çekiç seslerinin susmadığı Bakırcılar Çarşısı sessizliğe büründü
03 Nisan 2020 Cuma 08:51

Asırlardır çekiç seslerinin susmadığı Bakırcılar Çarşısı sessizliğe büründü

Gaziantep’te, yaklaşık 5 asır önce inşa edilen, asırlardır bakır işlemenin yapıldığı ve çekiç seslerinin hiç susmadığı tarihi Bakırcılar Çarşısı’nda, yeni tip Coronavirus nedeniyle ilk defa sessizliğin hâkim olduğu görüldü.
Dünyaya yayılan Coronavirus (Covid-19) salgının Türkiye'de de görülmesi ve virüs kaynaklı ölümlerin artmasıyla birlikte alınan önlemlerde artarak devam ediyor.
 
Virüs salgını nedeniyle dünyanın en eski şehirleri sıralamasında 9'uncu sırada yer alan ve yaklaşık 2,5 milyon nüfusuyla Türkiye'nin en kalabalık şehirlerinden olan Gaziantep’te tarihi çarşı ve pazarlarda sessizliğe büründü.
 
Virüs nedeniyle kent genelinde önlemler alınırken, yapılan uyarıları dikkate alan vatandaşlar zorunlu olmadıkça evden dışarı çıkmıyor. Salgın hastalık nedeniyle kent merkezindeki cadde ve sokaklar adeta sessizliğe bürünürken, her gün yüzlerce kişi tarafından ziyaret edilen ve çekiç seslerinin nesillerdir hiç susmadan yeni kuşaklara geçtiği tarihi Bakırcılar Çarşısı’nda da tam bir sakinlik hâkim.
 
Virüs salgınının yayılması sonucu müşteri ve ziyaretçi oranında düşüşün yaşandığı tarihi çarşıda birçok esnaf, işyerini kapatmak zorunda kalınca, çekiç seslerinin de eksilmesiyle çarşı sessizliğe büründü.
 
Virüs öncesi Gaziantep’in adeta kalbinin attığı, 500 yıl boyunca çekiç ve tokmak sesinin eksik olmadığı tarihi çarşı eski günlerini arıyor. Müşterilerin ve ziyaretçilerin az olması esnafı de olumsuz etkilerken, akşama kadar dükkânlarının önünde oturarak müşteri bekleyen esnaf, günü ise siftahsız kapattığını söylüyor.
 
Asırlardır çekiç seslerinin susmadığı tarihi Bakırcılar Çarşısı’nın Coronavirus salgını nedeniyle sessizliğe büründüğünü belirten Gaziantep Bakırcılar ve Sedefçiler Odası Başkan Vekili Murat Kasılan, yaklaşık 2 haftadır çarşıdaki esnafın büyük çoğunluğunun işyerini açmadığını söyledi.
 
“Siftah etmeden dükkânı kapatıyoruz”
 
Oda olarak işyerini açan esnaf için açma ve kapatma saatleri belirlediklerini belirten Kasılan, “İnşallah kısa zamanda bu virüsü atlatırız. Allah'tan (Celle Celaluhu) ümit kesilmez ve Allah’tan (Celle Celaluhu) tüm sağlık çalışanlarımıza üstün başarılar diliyorum. Gaziantep Bakırcılar ve Sedefçiler Odası olarak bir karar aldık. Sabah saat 10.00’da açıp akşamda saat 17.00’da kapatma kararı aldık. Şu anda da esnafın yüzde 90’ı da bu karara uydu. Ama hiç işyerini açmayan esnaflarımızda var. Allah'ın izniyle bu süreci de atlatırız. İş oranında yüzde 99 düşüş var, siftah etmeden dükkânı kapatıyoruz.” dedi.
 
“Küçük esnaflar olarak devletten bir yardım bekliyoruz”
 
Tarihi Bakırcılar Çarşısı’nda 20 yıldır esnaflık yapan Nusret Yılmaz da, “Ben Kalaycılık yapıyorum. İşler acayip bir şekilde durdu. Lokantacılardan bakır eşya geliyordu, kalaylıyorduk. Şu anda lokantalarında çoğu durgun olduğu için kalaylanacak eşya gelmiyor. Ziyaretçilerde gelmiyor. 10 günden beri dükkânı siftahsız kapatıyoruz. Bazı esnaflarımız dükkânı kapattı ve bizde bir umuttur diye açıyoruz ama iş yok. Bu durumun nereye kadar gideceğini bilmiyoruz. Bir an önce bu salgının bitmesini bekliyoruz. Ama bu salgının hemen biteceğini zannetmiyorum ve uzun süreceğini tahmin ediyoruz. Küçük esnaflar olarak devletten bir yardım bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.
 
“Coronavirus salgınından dolayı kimse gelmiyor”
 
Virüs salgını nedeniyle vatandaşlar evlerine kapanınca işlerinin ve satışların ciddi anlamda düştüğünü belirten Nusret Kasılan ise şunları söyledi:
 
“Bakırcılar Çarşısı turistlerin akın ettiği bir çarşıdır. Önceden aşırı yoğunluk vardı ama şu an çarşıda hiç kimse yok. Dükkânımız babadan kalma olduğu için gelip gidiyoruz, yoksa iş yok, işçiler bile çalışmıyorlar. Coronavirus salgınından dolayı kimse gelmiyor. Şu an ne olacağını bizde bilmiyoruz. Zaman gösterecek, bizde zamana bağlıyoruz. Dayanabildiğimiz kadar dayanacağız. Çünkü hepimiz ailemiz geçindirmek zorundayız. Herhangi başka bir gelirimiz yok. Emek gücüyle çalışıyoruz, emeğimizin karşılığını bekliyoruz.”
 
“Bakırcılar Çarşısı sessizliğe büründü”
 
Tüm dünyada etkili olan Coronavirus salgının Bakırcılar Çarşısı esnafını olumsuz etkilediğini ifade eden Hakan Kaynar, “Bakırcılar Çarşısı hareketli bir çarşıdır. Virüsten önce bu çarşıda gün boyu çekiç ses duyulurdu, şu anda hiç çekiş sesi duyulmuyor. Bugünleri atlatacağımıza inanıyorum. Yapacak bir şey yok, bu dar günde hep beraber olup el ele vererek bugünleri atlatacağımızı düşünüyorum. Yurtdışında müşterilerimiz vardı, bütün siparişlerimiz iptal oldu. Maalesef dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de ekonomik bir sıkıntı var. Bakırcılar Çarşısı sessizliğe büründü ama bu virüsten sonra işlerimizin yine açılacağına inanıyorum.” diye konuştu.
 
“Çarşımızda tekrar çekiç seslerinin yükselmesini istiyoruz”
 
İsmail Akdağ da şu ifadeleri kullandı: “12 yıldır Bakırcılar Çarşısı'nda esnafım, böyle bir sakinlik görmedik. İnşallah virüsten bir anca kurtuluruz, herkes tekrar rızkının peşine düşer. Gerçekten esnafın durumu iyi değil ve çok zor durumdayız. Devletin bu duruma bir el atması gerekiyor. İnşallah daha güzel olur, çarşımızda da çekiç seslerimizin yükselmesini, vatandaşlarımızın çarşıda gezmesini, alışveriş yapmasını istiyoruz. Şu anda siparişlerimizin hepsi iptal oldu. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Sabah saat 10.00’da açıp akşamda saat 17.00’da kapatma kararı aldık.”(İLKHA)
Bu haber toplam 218 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Norveç'in Ankara Büyükelçisi Mardin'i Ziyaret Etti
  • Midyat’ta kadına yönelik şiddetle mücadele semineri verildi
  • Midyatlı şehit öğretmen ve eşi kabri başında anıldı
  • AFAD'dan 38 kente "turuncu" ve "sarı" kod uyarısı
  • Bazı illerde eğitime 1 günlük kar tatili
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA