Karakter boyutu :
20 Eylül 2022 Salı 07:28
Bakan Kirişçi: Tarım tüm ülkeler için hayati öneme sahiptir
Ağrı'da Tarım Park'ın açılış törenine katılan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, bu proje sayesinde hem çiftçilerin eğitim göreceğini hem de stratejik ve katma değeri olan farklı ürünlerin yetiştirilmesine imkân sağlanacağını söyledi.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, birtakım temaslarda bulunmak üzere Ağrı'ya geldi.
Tarım Park Makine ve Çiftçi Eğitim Merkezi'nin açılışına katılan Bakan Kirişçi, burada yaptığı konuşmada tarımın; gelişmişlik düzeyi ne olursa olsun tüm ülkeler için hayati öneme sahip olduğunu söyledi.
Kirişçi, "Çağımızda en son teknolojik imkanlara sahip gelişmiş ülkeler bile tarımsal üretimin vazgeçilemez olduğunu, bugün gelinen noktada bir kez daha idrak etmiş durumdadır. Salgın hastalıklar, yaşanan savaşlar, hızlı nüfus artışları, iklim krizi, tarımsal üretimin insanlık için yaşamsal önemini çarpıcı bir şekilde tüm dünyaya hatırlattı." diye konuştu.
"Tarım sektöründe küresel bir oyuncu olmak, bir istiklal ve istikbal meselesidir"
Tarım sektörünün tüm zamanlarda her zaman önemini koruduğunu hatırlatan Kirişçi, "Stratejik sektör olarak tanımladığımız tarımda küresel bir oyuncu olmak, bizim için bir istiklal ve istikbal meselesidir. Son 20 yılda tarıma yaptığımız yatırımlar ve desteklemeler, bu konudaki hassasiyetimizin en güzel yansımalarıdır. Yaşanan krizler sonrası da tüm enerjimizi hem milletimizi hem de gelecek nesilleri güvence altına alacak atılımları gerçekleştirmek için harcıyoruz. Ağrı'ya son 20 yılda 7,3 milyar liralık tarımsal destek ve yatırım yaptık. Ağrı'da da arpa, aspir, ayçiçeği (yağlık), buğday, mercimek, nohut, patates ve yem bitkileri olmak üzere 8 ürüne destek veriyoruz." ifadelerini kullandı.
"Hayvancılıkta desteklerimizi artırarak sürdürüyoruz"
Ağrı'nın besicilikte çok önemli bir yere sahip olan korunga üretiminde Türkiye 3'üncüsü olduğunu hatırlatan Bakan Kirişçi, "Kentimiz, hayvancılık için büyük önem taşıyan korunga üretiminde ülkemizin ihtiyacının yüzde 9,7'sini karşılamaktadır. Büyükbaş hayvan sayımızda 2002'ye oranla yüzde 17, arı kovanı sayısında yüzde 1047, bal üretiminde yüzde 515, süt üretiminde ise yüzde 65 artış sağlandı. Hayvancılıkta yerli üretimi destekleme modeli kapsamında; yeni yapılacak veya modernize edilecek ahır ve ağılların inşaatına yüzde 50 hibe sağlıyoruz. Yüksek verimli erkek damızlık alımında (boğa, koç, teke) yüzde 80 hibe veriyoruz. Buzağı desteği kapsamında programlı aşıları yapılmış 4 ay ve üzeri yaşta ve ilave destekleme kriterlerini taşıyan buzağılara 925 TL/Baş'a kadar destek sağlanabilmektedir. Damızlık Koç Teke Üretim Projesi ile en az 500 baş kapasiteli Damızlık Koç-Teke Üretim Merkezi kurulumunda ağıl yapımına, alet-ekipman alımına ve erkek damızlık hayvana (koç-teke) yüzde 50 hibe sağlıyoruz." diye konuştu.
"Çiftçilere mazot desteğini dekar başına 75 TL'ye çıkarıyoruz"
Tarımsal desteklemelerinde çıtayı daha da yükselttiklerini belirten Bakan Kirişçi, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Tarımsal desteklerimizi her geçen gün daha çeşitlendirip üreticilerimizi güçlendirmek istiyoruz. 2021 yılında hububata dekar başına 22 TL mazot, 20 TL gübre desteği veriyorduk. Toplamda 42 TL'lik bu desteği mazotta 75 TL'ye, gübrede 42 TL'ye yükselterek 121 TL'ye çıkarıyoruz. Aynı zamanda hububat ürünlerinde mazot ve gübre desteğini yaklaşık 6 ay öne çekiyoruz. Mazot ve gübre desteklerini üreticilerimizin kartlarına tanımlayacağız. Çiftçimiz ihtiyaç duyduğu anda gübre ve mazotu temin edebilecekler." dedi.
"Tarım Park'ta hem teorik hem de uygulamalı eğitim olacak"
Yaklaşık 17 milyon 500 bin TL harcanarak yapılan Tarım Park projesinin hem eğitim amaçlı hem de önemli stratejik ürünlerin yetiştirilmesine olanak sağlayacağının altını çizen Bakan Kirişçi, "Tarım Park'ta 139 adet makine ekipman, çiftçilerimize ihtiyaç duydukları her alanda hizmete hazır haldedir. Üreticilerimiz, ihtiyaç duydukları ekipman makinelere kısa sürede ulaşabileceklerdir. Yine bu yatırım içinde Çiftçi Eğitim Merkezi de yer almaktadır. Merkez sayesinde her dönemde çiftçilerimiz, uzmanlar tarafından sınıflarda verilen teorik bilgilerin yanında demonstrasyon amacı ile yetiştirilen ürünler eşliğinde sahada uygulamalı eğitim alabileceklerdir. Böylece çiftçilerimizin stratejik ve katma değer olarak daha farklı ürünler yetiştirmeleri amaçlanmaktadır. Yapılan bin metre karelik kapalı alan içerisinde yüz metre karelik çiftçi eğitim merkezi yanında toplantı salonları ve tohum sergi alanı da hizmete sunulmuştur. Yine Tarım Park'ta yaklaşık 40 dekar alanda hububat, endüstri bitkileri, yem bitkileri, sebze ve çilek ile birlikte 4 adet 250 metre karelik seralar içerisinde sebze fideleri, süs bitkileri gibi birçok ürün yetiştirilecek." şeklinde konuştu.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte Hayvancılık Bölgesi Ahırlar Projesi kapsamında, 314 ahır ve 3 veterinerlik binasını kapsayan proje ile şehir içinde kalan ahırları bir bölgede toplayacaklarını belirten Bakan Kirişçi, inşaatı devam eden proje için 1 milyar TL'lik yatırım gerçekleştirileceğini kaydetti. (İLKHA)
Bu haber toplam 279 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA