Karakter boyutu :
27 Mayıs 2021 Perşembe 09:32
Bakan Varank: 25 farklı kırılgan sektörler analiz raporu hazırladık
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Covid-19 Krizine Yanıt ve Dayanıklılık Projesi” kapsamında hazırlanan “Covid-19’un Kırılgan Sektöre Etkileri Raporları“ tanıtım toplantısına video konferans yöntemiyle katıldı.
Buradaki konuşmasında Bakan Varank, Covid-19 Krizine Yanıt ve Dayanıklılık Projesi’nin küresel salgınla mücadelede uluslararası iş birliğinin en güzel örneklerinden biri olduğunu kaydederek, “Türkiye ekonomisi için kilit öneme sahip tekstil, lojistik, gıda, makine ve otomotiv sektörlerinde 25 farklı kırılgan sektörler analiz raporu hazırladık. Bu da özellikle iş ve tedarik kesintilerini önlemek için yol haritalarında bize yardımcı oldu.” dedi.
Bakanlığın resmi web sitesinde yer alan haberde ‘Covid-19’un Kırılgan Sektöre Etkileri Raporları’nın Japonya hükümetinin finanse ettiği, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından Bakanlık ve kalkınma ajansları iş birliğiyle yürütülen “Covid-19 Krizine Yanıt ve Dayanıklılık Projesi” kapsamında hazırlandığı bildirildi.
Covid-19 salgınının etkilerinin hayatın her alanında ve dünyanın her köşesinde hissedildiğini anlatan Varank, “Ülke ayırt etmeyen bu salgın, tüm insanlık için bir tehdit. Sorunun çözümü de küresel bir bakış açısını, global iş birliklerini gerekli kılıyor. Bakanlığımız ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğinde uygulanan, Japon Hükümeti tarafından finanse edilen bu çok taraflı proje, küresel salgınla mücadelede uluslararası iş birliğinin en güzel örneklerinden biri. Salgının etkilerinin çok boyutlu bir yaklaşımla ele alındığı projede, kırılgan sektörlerin toparlanmasına katkı sağlayacak çok detaylı bölgesel analizler yapıldı. Geliştirilen bölge ve sektör bazlı bu analizler politika yapım süreçlerimizde önemli bir girdi teşkil edecek. Ayrıca KOBİ’lerde teknik kapasite artırımından genç işsizlerin becerilerinin geliştirilmesine kadar birçok alanda nitelikli çıktılar ortaya konuldu. KOBİ’ler ve gençlerin salgın sonrası döneme hazırlanmasına yönelik kapsamlı eğitim programları düzenlendi.” dedi.
Covid-19 salgınının sosyo-ekonomik hayatı derinden etkilediğini belirten Varank, şöyle devam etti:
“Etkilemeye de devam ediyor. Geçtiğimiz yıl global üretim ve ticarette son yüzyılın en sert daralmalarına şahit olduk. Dünya ekonomisi yüzde 3,3; uluslararası ticaret ise yüzde 8,5 düzeyinde geriledi. Bu süreçte Türkiye olarak sağlık ve ekonomi arasında başarılı bir denge kurduk. Uyguladığımız etkili politikalarla ülkemizi dünya genelinden pozitif anlamda ayrıştırmayı başardık. KOSGEB’in 5 milyar bütçeli ‘Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı’ ile imalat sanayi işletmelerimize ve teknoloji tabanlı start-up’larımıza 3 yıl geri ödemesiz ve faizsiz kredi desteği sunuyoruz. Geçen hafta başvuru süreci tamamlanan programda değerlendirme süreci başladı. Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı diğer bir destek programıyla da salgın sürecinde işlerine ara vermek mecburiyetinde kalan esnaflarımıza hibe desteğinde bulunuyoruz. Yaklaşık 1 milyon 385 bin esnafımız bu destekten yararlanabilecek.”
Kalkınma ajansları aracılığıyla “Covid-19 ile Mücadele ve Dayanıklılık Mali Destek Programı”nı ilan ettiklerini ifade eden Bakan Varank şunları söyledi:
“Bu program ile salgının yayılımını azaltmak için acil çözüm önerisi sunan 63 projeye 42,9 milyon lira katkı verdik. Salgın sürecinde tüm dünyanın peşinden koştuğu yoğun bakım solunum cihazını, Bakanlığımız koordinasyonunda bir araya gelen firmalarımız tasarlayıp üretti. Bu sayede sadece kendi ihtiyacımızı karşılamakla kalmadık, ihtiyaç sahibi diğer ülkelere de ihraç ve hibe ettik. Şimdi de Hindistan’da ihtiyaç duyulan tıbbi malzeme ihtiyacını gidermek için seferber olduk. Oksijen jeneratörleri, solunum cihazları, oksijen tüpleri ve ilaçlardan oluşan tıbbi yardımları iki askeri kargo uçağımızla dün gece Hindistan’a ulaştırdık. Türkiye olarak salgınla mücadelede tüm dünyaya el uzatmaya, imkanlarımız ölçüsünde destek olmaya devam edeceğiz.”
Covid-19 Krizine Yanıt ve Dayanıklılık Projesinin attıkları önemli adımlardan biri olduğuna işaret eden Varank, “Projede, yereldeki ve bölgelerdeki aktörlerin ekonomilerinin toparlanmasına, krizlere karşı dayanıklılıklarının artırılmasına ve kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesine odaklandık. Özel sektörün güçlendirilmesi, gençlerin mesleki becerilerinin artırılması projemizin temel önceliği. Bu kapsamda, ilk olarak bölgelerdeki kırılgan sektörlerinin Covid-19 krizi sonrası durumlarını analiz ettik, yeniden toparlanma stratejilerini değerlendirdik. Türkiye ekonomisi için kilit öneme sahip tekstil, lojistik, gıda, makine ve otomotiv sektörlerinde 25 farklı kırılgan sektörler analiz raporu hazırladık. İş ve tedarik kesintilerini önlemek için yol haritalarını da içeren bu raporlar birçok sektörel politikaya altlık oluşturacak.” dedi.
“Yeni Pazar Analizi” ve “Ürün Uzayı Analizi” raporları hazırladıklarını vurgulayan Varank konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bu raporlarda, ihracatta hedef pazarlar ve ürün çeşitliliği analizlerinin yanında, rekabetin artırılmasına yönelik politika, strateji ve eylemler yer alıyor. Projenin bir diğer çıktısını ise ne eğitimde ne istihdamda olan gençlerin dijital becerilerini geliştirmek için düzenlenen eğitim ve kapasite geliştirme faaliyetleri oluşturuyor. E-ticaret, dış ticaret, sosyal medya pazarlaması gibi konularda düzenlenen eğitimlerden 3 binden fazla gencimiz faydalandı. Bu eğitimler, gençlerimizin salgın sonrası dönemde istihdam edilmelerinde ciddi fayda sağlayacak. Kırılgan sektörlerde faaliyet gösteren KOBİ’lerimizin teknik kapasitelerini geliştirmek için de birçok eğitim ve danışmanlık faaliyetleri yürüttük. 500’e yakın işletmemiz; dijitalleşme, finansal analiz, finansmana erişim, stratejik planlama ve yenilik gibi konularda eğitim ve danışmanlık hizmeti aldı. Proje tamamlandığında bu sayı 1000’e ulaşacak.”(İLKHA)
Bu haber toplam 682 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA