Karakter boyutu :
20 Nisan 2021 Salı 09:08
Belediye eliyle insan kaçakçılığı mı yapılıyor?
Malatya’da Yeşilyurt Belediyesi’nin gri pasaport çıkararak Almanya’ya gönderdiği 43 kişinin geri dönmemesi insan kaçaklığının yapıldığı iddialarını gündeme getirirken iki ülke arasında bu durumun krize dönebileceği belirtiliyor.
Malatya'da ortaya çıkan, ardından Elazığ ve Ordu'daki belediyelerde de görüle gri pasaportla yurtdışına insanların götürülmesi ve ardından çoğunun geri dönmemesi organize insan kaçakçılığının yapıldığı iddialarını gündeme getirdi.
Sözcü gazetesinin yaptığı haberlerle gündeme gelen gri pasaport olayında Malatya’da Yeşilyurt Belediyesi tarafından Eylül 2020'de ‘Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek Projesi' kapsamında yurt dışına gönderilen 45 kişiden sadece 2'sinin döndüğü ve diğer 43 kişinin ise geri dönmediğini ortaya çıkmış, olayın araştırılması için ise müfettiş görevlendirilmişti.
Gazeteye göre, yurtdışındaki derneklerin organize ettiği, belediye ve derneklerin de aracı olarak kullanıldığı insan kaçakçılığının boyutlarını belirlemek için İçişleri Bakanlığı inceleme yaparken, bulgular 10-12 bin Euro karşılığı Almanya'ya yasal görünüm altında adam kaçıran şebekelerin, bu işe devleti ortak ettiklerini ortaya koydu. Konuya ilişkin üst düzey bir yetkili, verilmemesi gereken kişilere “Hizmet Pasaportu-gri pasaport” verildiğini belirtti.
İki ülke arasında krize neden olabilir
Gazete, kaçırma skandalının şimdi de uluslararası krize dönüştüğünü belirterek "Almanya, Türkiye'de hizmete mahsus olarak konsolosluk görevlileri, resmi görevliler ile milli sporculara verilen ve vizesiz seyahati sağlayan gri pasaport olayıyla ilgili soruşturma başlattı. Türkiye'den kısa süre içerisinde hakkı olmayanlara nasıl gri pasaport verildiğine ilişkin Dışişleri aracılığıyla detaylı bir açıklama isteneceği öğrenildi. Uluslararası hukukun kamu eliyle ihlal edildiği sonucuna varılırsa, Türkiye kaynaklı bütün pasaportlar şüpheli duruma düşecek." diye yazdı.
Almanya soruşturma başlattı
Gazeteye göre 43 kişinin Malatya'dan Almanya'ya kaçırılmasında kilit rol oynayan Ersin Kilit ve şirketi Mega Kilit GmbH hakkında da Hannover Başsavcılığı soruşturma başlattı. Kilit'e sahte evrak düzenlemek, evrakta sahtecilik, yabancılar kanununu ihlal ve uluslararası insan ticareti suçlamaları yöneltildi. Aşağı Saksonya ve Bavyera Eyaleti'nde de konu meclis gündemine taşındı. Kilit'in sadece Yeşilyurt Belediyesi ile değil, başka belediyelerle de işbirliği yaptığı, bunun için Hannover Belediye Başkanı Belit Onay ile görüştürme sözü verdiği ancak Onay'ın bundan herhangi bir bilgisinin olmadığı öğrenildi.
İnşaat, otomatçılık ve gastronomi ile uğraşan Ersin Kilit'in bütün bu kaçakçılık işlemlerinde merkez olup olmadığının araştırıldığını belirten gazete, "Türkiye'den son dönemde getirilenlerin çoğunun Mega Kilit GmbH'nın sahipleri gibi Bingöllü olduğu, bunların inşaat işlerinde ve kumarhanelerde çalıştırıldığı öğrenildi. Bu kişilerin, özellikle inşaatların taşeron işlerini üstlenen Bingöl, Elazığ, Muş kökenliler tarafından kaçak olarak çalıştırıldığı öne sürülüyor." ifadelerine yer verdi.
Gazete ayrıca, "Türkiye'den kaçırılan kişilerin tek bir şehirde tutulmadığı; Hannover, Wiesbeden, Frankfurt, Münih, Köln, Mannheim, Düsseldorf, Hamburg, Berlin gibi kentlerde inşaat işlerinde çalıştırıldığı belirlendi. Ersin Kilit'in, amcasının oğullarının şirketindeki mührü alarak izinsiz kullandığını ve bu şekilde davetiye çıkardığı da öne sürülüyor." bilgilerini de paylaştı. (İLKHA)
Bu haber toplam 200 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA