Karakter boyutu :
06 Mart 2024 Çarşamba 08:45
Boykot etkisi: Orta Doğu'daki Starbucks 2 bin çalışanını işten çıkartacak
İşgalci siyonist rejime destek veren firmalardan Starbucks, Gazze ve Filistin ile dayanışma amacıyla başlatılan boykottan etkilenmesi sonucu 2 bin çalışanını işten çıkarmayı planladığını duyurdu.
İşgalci siyonist rejime destek veren firmalardan Starbucks, Gazze ve Filistin ile dayanışma amacıyla başlatılan boykottan etkilenmesi sonucu 2 bin çalışanını işten çıkarmayı planladığını duyurdu.
Körfez Bölgesi'nin perakende devi olan, Ortadoğu ve Türkiye'deki Starbucks şubelerini işleten AlShaya Group, Gazze boykotundan dolayı Starbucks işletmelerinin olumsuz etkilendiğini, bu sebepten dolayı 2 bin kişiyi işten çıkartacaklarını duyurdu.
Reuters'ın haberine göre bir şirket yetkilisi, pazar günü başlayan işten çıkarmaların, AlShaya'nın yaklaşık 50 bin kişilik toplam iş gücünün yaklaşık yüzde 4'ünü oluşturuyor ve çoğunlukla Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki Starbucks'larda yoğunlaştığını kaydetti.
Yetkili, boykotların şirket için zorlu ticaret koşullarına yol açtığını söyledi.
Öte yandan ünlü Nestlé şirketi, Orta Doğu'daki tüketicilerin ürünlerini satın almakta tereddüt ettiğini, diğer yerli ürünlere yönelmeye başladıklarını itiraf etti.
Şirketin CEO'su, "Şirket, israilin Gazze Şeridi'ne yönelik saldırganlığının başlamasının ardından Ortadoğu'daki tüketicilerin yerel markaları tercih etmeye başladıklarını görüyor." dedi.
İngiliz şirketi Unilever ise bu ayın başlarında Güneydoğu Asya'daki dördüncü çeyrekteki satış büyümesinin, alışveriş yapanların Endonezya'nın çokuluslu şirketlerin markalarına yönelik boykotundan, Gazze halkına örtülü bir tepkiden ve bu yasağın reddedilmesinden etkilendiğini duyurdu.
Amerikan fast food zinciri McDonald's, bu ayın başında, başlatılan boykot sonrası Orta Doğu'daki zayıf satış büyümesinden etkilenerek dört yıl aradan sonra ilk kez bu yılın ilk çeyreğinde hedeflenen satışlarına ulaşamadığını duyurdu.
McDonald's, işgali destekleyen konumu nedeniyle boykot kampanyalarının yaygınlaştığı en ünlü Batılı markalardan biri.
İşgalin ürünlerine ve onu destekleyen şirketlere yönelik boykot kampanyaları, başta Arap ve İslam ülkeleri olmak üzere küresel düzeyde büyük ilgi gördü ve bu kampanyalar sosyal medya siteleri ve marketlerde yaygınlaştı.
Boykot, Gazze'deki Filistin halkıyla dayanışmayı ve direnişe destek göstermenin ve Batılı ülkeler tarafından desteklenen vahşi işgal saldırganlığını protesto etmenin etkili bir yolu olarak görülüyor.
1890 yılında Kuveyt'te kurulan AlShaya, The Cheesecake Factory ve Shake Shack gibi popüler Batılı markaların işletmelerini işletme haklarına sahip olan bölgedeki en büyük perakende franchise şirketlerinden biridir.
1999'dan beri Orta Doğu'da Starbucks kahve dükkanlarını işletme hakkına sahiptir. Starbucks birimi, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya'da 13 ülkede yaklaşık 2 bin satış noktası işletiyor.
Starbucks, ocak ayında Gazze'deki direniş sonrası başlatılan boykotun bölgedeki işlerine zarar verdiğini, zira ilk çeyrek sonuçlarıyla ilgili piyasa beklentilerini karşılayamadığını açıklamıştı. (İLKHA)
Bu haber toplam 597 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA