- Mardin19 °C
- Diyarbakır14 °C
- Batman16 °C
- Şırnak15 °C
- İstanbul13 °C
- Zatürre hastalığı nedir, belirtileri nelerdir?
- Havaların soğuduğu bu günlerde gribal ve viral enfeksiyonlara dikkat!
- Boğulan soba zehirliyor!
- Çocuklarda dikkat dağınıklığı ve asabiyete dikkat!
- Kış aylarında cilt kuruluklarına dikkat!
- Çocuklarda zeka gelişimi için omega 3 neden önemli?
- Akciğer kanseri hakkında bilinmesi gerekenler
- Kasıktan dize doğru yayılan ağrıya dikkat!
- Bu etkenler migreni tetikliyor!
- Diz ekleminden gelen sese dikkat !
- Çocuklarda topallamaya dikkat!
- Tahammülsüzlüğü tetikleyen nedenlere dikkat!
- Bebeklerin kendi kendine beslenmeyi desteklemenin önemi
- Uzmanlar uyarıyor: Çocuklarda böbrek taşı belirtilerine dikkat!
- Oto tamir ustaları: Bakımları zamanında yaparak araçlarınızın ömrünü uzatın
- Öğretmenlik Meslek Kanunuyla elde edilen kazanımlar neler oldu, neler değişecek?
- Kombi bakım uzmanları: Zamanında yapılan bakım, kombinin ömrünü uzatır
- Bebeklerde depresyon olur mu?
- 3 yaşından sonra hala çoğu sesi yanlış çıkarıyorsa dikkat!
- Uzmanlardan kış aylarında el hijyeni uyarısı
- Diz ekleminden gelen sese dikkat !
- Çocuklarda topallamaya dikkat!
- Tahammülsüzlüğü tetikleyen nedenlere dikkat!
- Ev işlerinde yardım çocuğun zihinsel gelişimine katkı sağlıyor
- Uzmanlar: İnme tanısında ilk 4-5 saat önemli
- İştahsızlığın psikolojik nedenleri nelerdir?
- Tekrarlayan baş ağrısı varlığına dikkat!
- Çocuklarda çarpık ayak nedenlerine dikkat!
- Şalgamın sağlığa faydaları
- Bel fıtığı olanlar nelere dikkat etmeli?
- 08:32 - Vali Tuncay Akkoyun’un "21 Kasım Mardin’in Onur Günü" Mesajı
- 11:07 - Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanı ekim ayında 36 bin 338 yolcuya hizmet verdi
- 11:06 - 3. Uluslararası Melaye Cizîrî Sempozyumu sona erdi
- 11:05 - Şırnak için sağanak uyarısı
- 11:04 - Şanlıurfa'da ekmeğin fiyatı 10 lira oldu
- 11:04 - Kaybolan çocuklar ailelerine teslim edildi
- 11:03 - Depremzedelere hak sahipliği için 2 günlük ek süre tanındı
- 11:00 - Siirt Üniversitesi İyilik Haritası Topluluğu’ndan örnek başarı
- 10:59 - Siirt’te “NARKOGÜÇ” Operasyonu: 5 tutuklama
- 10:53 - Kerpiç ahır çöktü: 3 küçükbaş hayvan telef oldu, 14 hayvan kurtarıldı
- 10:51 - Buzdolabından çıkan yangın evde büyük hasara yol açtı
- 10:51 - Zatürre hastalığı nedir, belirtileri nelerdir?
- 10:50 - Mardin’de otomobilin çarptığı kişi yaralandı
- 10:49 - Mardin’de kesinleşmiş hapis cezası bulunan 16 kişi tutuklandı
- 10:48 - Oduncular: “Odun satışları gün geçtikçe azalıyor”
Rıfat Direkçi / Yazar
ÇARŞIYI KAPATMADAN DENETİM VE TEDBİR ALINMALI " MİLLİ EKONOMİ ZARAR GÖ
"Çarşının kalbi, iskelesi ve ana mekanizması esnaf ve sanatkârlardır ." Yaşamın en merkezinde onların hizmet alanı ve yaşamı kolaylaştıran insan ve canlı için vazgeçilmez kamuya açık işletmelerdir. Faaliyeti, mekânları, dekoru, alanı ve bulunduğu yerin küçüklüğü, büyüklüğü farklılık gösterse bile hizmet anlayışı ortaktır ve insana hizmet odaklıdır Esnaflık.
"Esnaf ve Sanatkârlarımızın
Ahilik Haftasını Kutluyorum."
Ahi Evran 'ın sözlerinden bir dörtlük ile kutlamak isterim.
Dolandım misl-i cihanı
Bulamadım başıma bir tane taç,
Ne eğride tok gördüm,
Ne doğruda aç.
Ahi Evran
ÇARŞININDA ÜZERİNE DÜŞEN…
Salgına karşın tedbirlere destek olmalı maske, mesafe ve aşı olmalı ve ailesine ve yakın çevresine bu tedbirlere uymalarını önermeli, salgın devam etmekte ve hala can almakta, günlük vakalarda çok hızlı bir yükselişe geçtiği görülmekte Covid-19 salgınında dünyada ve ülkemizde uygulanan tedbirlere uymalı ve yakınlarımıza önermeliyiz. Ama özellikle esnaf ve çarşı çalışanları bu sürece destek olmaları gerekiyor. Maske mesafe ve aşı konusunda destek olmalıdır. İşletmelerimize gelen vatandaşlara örnek olunmalı ve kurallara riayet edilmesini mutlaka önermeliyiz. Yoğun olarak insanların uğradığı işletmelerde mesafe, maske ve tedbirlere mutlaka riayet etmeliyiz. Salgının bulaşma hızının artmasına sebep olacak ortak kullanımlardan, Nargile umuma açık yerlerde kullanmamak, tek kullanımlık ürünlerin tercih etmek, bir süre daha tokalaşmaktan kaçınmak, toplu etkinliklerde sosyal mesafeye ve maske kullanımına uymak, kafe, Restoran, düğün salonları, İnternet kafeler, spor salonları, kıraathane vb. esnaflarımızı mağdur etmemek için, temaslı veya pozitif olan Covit-19 vakalarının insanlık adına izole olmalı ve bu tür işletmelere 14 veya 20 günlük süreyi tamamlamadan gitmemeli. Normal yaşama ulaşacağımıza ve güzel günlerin geleceğine olan umudumuzu yitirmemek, umudumuzu canlı tutmalıyız.
ÇARŞI ESNAFLARI DA ZAMLARDAN RAHATSIZ VE ŞİKÂYETÇİ AMA…
Son 2 yıldır, yılda iki kez artan genel tüketim ve Elektrik, Doğalgaz vb. hizmet ve ürünlerde dengesiz bir artış olmakta. Haksız bir artış ve faturalandırmada kayıp kaçak, vergiler çok fazla bir ücretle faturalara yansımaktadır. Bu uygunsuz ve haksız ücret ortadan kaldırılmalıdır. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan bu konuda halktan yana duruşuna birçok kez şahit olduk, bu probleminde çözümlenmesini temenni ediyoruz.
Çarşı esnafı üreticiden aldığı veya tedarikçi bayilerden aldıkları ürünleri işyerlerinde halka arz eder. Üretim yerlerinden sanayi organize bölgeleri imalat çıkış fiyatları zamlı ve kimi zaman döviz kuru kimi zaman hammadde, kimi zaman elektrik ve asgari ücret yüzünden zamları uygulamak zorunda olduklarını söylemekte. Çarşıda bazı beyaz eşya ve mobilya, sanayi bölgelerindeki üreticilerin "siparişlerini verdiklerini ama ürün 3-4 ayda ancak bir kısmı yollanmakta olduklarını bu yüzden stokta ürünü olanlar fırsatçılık yapmakta ve fiyatları anormal bir artış keyfi olarak tüketiciye yansıtılmaktadır." Vatandaş ürünlere ulaşamayınca piyasa değerinin üstünde ürün temin ediyor. Serbest piyasa bu değil, bu şekilde olmamalı, denetimler üretim yerlerinde yoğunlaşmalı ürün stoklama haksız rekabete ve ticari etik kurallarına aykırı bir tutum ve ahlaktan uzak bir davranıştır. Zamlanan ürünler Gıda, Sebze, kiralar, ulaşım, Elektrik, doğalgaz, Beyaz eşyada, mobilya, Tekel ürünleri, Çay kahve, kıyafet, sağlık tedavi ürünleri, un, sera naylonları, sulama hortumları, tarım ilaçları, hayvancılık ilaçlarında anormal bir artış yapıldığı görülmektedir.
Buğday ve arpa kg başı fiyat bu sene maalesef aynı ücretten satılmaktadır. Arpa ve buğday arasında fark 30 yıldır hububat sektöründe hizmet verenler böyle bir durumla karşı karşıya kalmadık diyorlar.
Gıda ürünleri en az %20, 40%, %50 oranlarında artış oldu. Kimi ürünlerde fırsatçılık yapıldığı ve %100 artış ile piyasaya arz edildi. Bu sorunun çözümü üretim ve bayiler, toptancılar sitelerinin denetlenmesi ile birlikte piyasa fiyat istikrarına kesin çözüm olacağını düşünüyorum.
İŞLETMELER KAPATMADAN TEDBİR
İşletmelerin tedbirler kapsamında kapatılmadan tedbirlerin alınması gerekir. Esnafların Ekonomik ve manevi zarar görmemesi için her kesimden hassasiyet göstermesi destek olması önem arz ediyor. Son zamanlarda salgının değişime uğraması, vakaların, yoğun bakımda yatan hasta sayısında artış olması ve varyant ve delta varyantı tehlikesi ortaya çıkmıştır. "Yeni mutasyonlarında olması muhtemeldir." Yeni normalleşme sürecini rehavete ve suiistimale mahal vermeden ilk başlarda olduğu gibi tedbirlere ve hassasiyete hepimizin uyması önem arz ediyor. Covid-19'a yakalanmamak ve sevdiklerimize bulaştırmamak için gayret göstermeliyiz. Çünkü bizlerin ihmali yüzünden zarar görmesine sebep olabiliriz. Bugün hasta düşmemek ve bilim insanların devletimizin ve dünyada kabul gören önlemlerden birisi olan maske, mesafe, izole kurallarına uymak ve aşı olmamız gerekir. Dünyaca kabul gören ve her salgın hastalıklarda geçmişten bugüne ilk tedbir ve önlem aşılama ile önlenmiştir. Örnek kızamık, veba, suçiçeği, sıtma, verem, vb. gibi hastalıklar bugün önlenmiştir.
Kayseri Şehir Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Emin Silay," hastane olarak pandemiyle mücadelede gayret göstermeye devam ettiklerini ve vatandaşları aşı konusunda uyardıklarını dile getirdi. Pandemi sürecinde bilhassa şu an aşı daha ön plana çıkıyor. Biz burada görüyoruz ki, yoğun bakımdaki hatalarımızın çoğu aşı olmayan hastalar." sözleri ile uyarmaktadır.
Ülkemizin genelinde ve ilimizde Covid-19 vaka sayılarının her geçen gün artış göstermesi Esnaf ve sanatkâr camiasında kısıtlama endişesi ile tekrar gündeme kapanma veya kısıtlamanın gelebileceği korkusunu taşımaktadır. Yeni bir kısıtlamayı çarşının kaldıramayacağı konusunda düşüncelerini aktarmaktadır. Bu da yeni bir kapanmanın ekonomiyi çökerteceği tedirginliği var. Çarşı kapatmadan esnafların faaliyeti durdurmandan önlem ve tedbirlerin alınmasının yollarını geliştirilmesi gerekmektedir.
AŞI İLE İLGİLİ DAHA FAZLA BİLGİ
Aşı hakkındaki olumsuz algıyı kırmak daha detaylı açıklamalar ve bilgilendirme yapılması aşı olmayanların korkularını ortadan kaldıracaktır. "Aşı olmayanlar Aşı karşıtı değiller, bilgi eksikliği var."
Aşı öncesi yazılı metin (Tutanak) imzalanması kaldırılsın. Dünyada şu anda önlenen salgın hastalıkları aşılarla önlenmiş veya en aza indirilmiştir. (Suçiçeği, kızamık, Gıda alerjisi, sıtma, verem, veba, cüzzam vg.)
" Yeni kısıtlamalar ekonomimizi çökertirir. "
Sağlıkla kalın...
Rıfat DİREKÇİ
- Arkadaşına Gönder
- Yazdır
- Yukarı
Midyat’ta Sinema ve Kütüphane Günleri
Akın Akın Midyat'a geliyorlar
ÖMERLİ'NİN MAHSARTE TÜM RENKLERİ, GÜZELLİKLERİ, EL SANATLARI, YÖRESEL ÜRÜNLERİ, TARİHİ SOKAKLARI
Ömerli Belediyesi ev spor kompleksinin inşaatına başladı
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- Hakiki BenlikYusuf BEĞTAŞ
- KAPİTALİST SİSTEMİN HEDEFİ Z KUŞAĞI Sadullah GÜNEŞ
- Midyat Kültür ve Sanat Festivali: Bir Şehrin Kültürel Uyanışı ve GeleceğHalil EL
- YERYÜZÜNDEKİ EN DEĞERLİ VARLIKAbdulaziz ALTEKİN
- SAĞLIKLI NESİLLERE KIRTASİYE ÜRÜNLERİ KIRTASİYECİDEN ALINIR Rıfat Direkçi
- Botoks nedir?Dt. Thomas Yağız
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA