• Mardin19 °C
  • Diyarbakır14 °C
  • Batman16 °C
  • Şırnak15 °C
  • İstanbul13 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Çiftçiler artan maliyetlerden dolayı üretim yapamıyor
12 Temmuz 2023 Çarşamba 08:24

Çiftçiler artan maliyetlerden dolayı üretim yapamıyor

Çiftçilerin yetiştirdikleri ürünü satamadığını ifade eden Ziraat Mühendisi Abdülhamit Zengin, mahsulün hak ettiği değeri görmeyerek piyasa altında satıldığını ifade ederek çiftçinin üretim yapamaz hale geldiğini belirtti.
Çiftçilerin yetiştirdikleri ürünü satamadığını ifade eden Ziraat Mühendisi Abdülhamit Zengin, mahsulün hak ettiği değeri görmeyerek piyasa altında satıldığını ifade ederek çiftçinin üretim yapamaz hale geldiğini belirtti.
 
Ziraat Mühendisi Abdülhamit Zengin, ürünlerin düşük fiyatta satılmasının yeniden ekim yapmak isteyen çiftçilerin gücünü kırdığını söyledi.
 
Zengin, çiftçilerin artan maliyetlerden dolayı yeniden üretim yapamadığını, elde edilen gelirin üretecekleri ürünün yarısını bile karşılamadığını belirtti.
 
Çiftçilerin rahatlaması için ürünlerinin iyi bir fiyatla alınması gerektiğini dile getiren Zengin, devletin açıklamış olduğu fiyat ile tüccarların ürünlere biçtiği fiyat arasında çok fark olduğunu ifade etti.
 
"Çiftçiler artan maliyetlerden dolayı üretim yapamıyor"
 
Çiftçinin elde ettiği mahsulün yeteri kadar değer görmediğini söyleyen Zengin, "Çiftçinin mahsulü şu an hak ettiği değeri görmüyor. Düşük fiyatta satılıyor. Bu fiyatlar çiftçileri üzmekle birlikte yeniden bir mahsul üretebilmek ve yeniden ekim yapabilmek için çiftçilerin gücünü kırıyor. Çiftçiler artan maliyetlerden dolayı yeniden üretim yapamamaktadırlar çünkü kazandıkları para üretecekleri ürünün yarısını bile karşılamamaktadır. Bundan dolayı çiftçilerimiz şikâyetçidirler. Dolar kurunun artmasıyla birlikte gübre ve ilaç fiyatları da artmaktadır." dedi.
 
"Çiftçinin emeklerinin hepsi boşuna gitmektedir"
 
Çiftçinin sürekli zararda olduğunu belirten Zengin, "40 dönümlük arazisi olan bir çiftçi yaklaşık olarak 80-100 bin lira kadar bir masraf yapmaktadır. Çiftçinin kazandığı mahsul 25 ton buğdaydır. 40 dönümlük bir araziden ortalama 25 ton buğday elde edilmektedir. Çiftinin kazancı sadece 20-30 bin liradır. Çiftçinin tüm yaptığı emekler ve uğraşlar hepsi boşuna gitmektedir. Çiftçi elinde kalan parayla yeni bir ürün tarlasına ekmek istese tarlasının gübresini ve ilacını karşılayamayacaktır. Tüm bunlara rağmen çiftçi üretim yapmaya devam etmektedir. Fakat sürekli zarardadır. " diye konuştu.
 
"40 dönümlük bir tarlaya ortalama 130 bin lira masraf yapılmakta"
 
Tarla için ortalama girdi maliyetleri hakkında bilgi veren Zengin, "40 dönümlük bir tarlaya ortalama gübre için 30 bin lira, ilaç masrafı ise 12 bin lira, elektrik için ise 60 bin lira girdi maliyeti çıkmaktadır. Mazot ve diğer girdileri de hesaba kattığımızda 40 dönümlük bir tarlaya ortalama 130 bin lira masraf yapılmaktadır. Elde edilen yaklaşık 170 bin liradan çiftçiye sadece 30 bin lira kalmaktadır. Dolayısıyla çifti kazandığı para ile yeni bir ürün ekimi yapamıyor.  Özgüvenle üretim yapabilmesi için kazandığı para mahsul ekimi için yetersiz kalıyor. " ifadelerini kullandı.
 
"Buğday fiyatının en az 10 lira olması gerekir"
 
Çiftçinin taleplerini söyleyen Zengin, "Çiftçilerin rahatlaması için ürünlerinin iyi bir fiyatla alınması gerekir. Devletin açıklamış olduğu fiyat ile tüccarların ürünlere biçtiği fiyat arasında dağlar kadar fark var. Fiyat farkından etkilenen yine çiftçi oluyor. Çiftçinin ayakta durabilmesi için buğday fiyatının en az 10 lira olması gerekir. 10 liranın altında satılmaması gerekmektedir. Üretici ancak o zaman rahatlar ve rahat üretim yapar." dedi. (İLKHA)
Bu haber toplam 510 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA