Karakter boyutu :
20 Kasım 2020 Cuma 07:49
Çiftçiler girdi maliyetlerinden dert yanıyor
Bu yıl gübre, mazot, tarım ilacı gibi girdi maliyetlerine yapılan zamlardan dolayı büyük bir sıkıntı yaşadıklarını belirten çiftçiler, devlet yetkililerinden destek istedi.
Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde buğday ve pamuk üreticiliği yapan Medeni Karadeniz, gübre, mazot ve tarım ilaçlarına gelen aşırı zamların yanı sıra yüksek gelen elektrik faturalarından dolayı yetkililere seslendi.
Bu yıl 400 dönüm buğday ve 300 dönüm de pamuk ektiklerini söyleyen Karadeniz, çiftçi olarak bir kazanç elde edemediklerini; tüccarların daha fazla kazandığını söyledi.
Buğdayda dönüm başına yaklaşık 600 kilogram ürün elde ettiklerini ifade eden Karadeniz, ancak bu yıl yağış azlığından dolayı istedikleri mahsulü alamadıklarını kaydetti.
Karadeniz, "Devletin verdiği çiftçi desteği zamanında ödenmezse vereceği desteğin de faydası olmaz. Devlet, çiftçiye verdiği desteğin hesabını kitabını yapsın öyle versin. Buğday tohumunun ton başına çiftçiye maliyeti bin 800 lira mıdır yoksa 2 bin 400 müdür? Buğday tohumu, tüccarın eline geçtiğinde ise ton başına 2 bin 400 lira çiftçiye mal oluyor. Devlet bunları da göz önünde bulundursun." dedi.
Devletin, çiftçiyi rahatlaması için bir an önce gübre ve mazot fiyatları düşürmesi gerektiğini söyleyen Karadeniz, "Şu anda 2'nci sınıf gübrenin tonunu 2 bin 750 liradan aldık. Buğdayın gübresini de ton başına bin 800 liradan alıyoruz. Böyle giderse çiftçilik diye bir şey kalmaz. Şu anda çoğu çiftçinin aldığı traktör hacizlidir. Çiftçilerin bir kısmı bankalara borçlu durumda, diğer kısmı ise faizci ve tefecilerin eline düşmüş. Durum böyle olunca da çiftçide hayat bitme noktasına geliyor." ifadelerini kullandı.
"Devlet çiftçiyi bankaların eline düşürmesin"
Çiftçiyi en çok mazot, gübre ve ilaç maliyetlerinin etkilediğini vurgulayan Karadeniz, "Bir traktör 150 litre mazot yakıyor. Mazot zam yediği zaman ister istemez çiftçiyi de etkiliyor. Ama şu anda bizleri en çok ilaç ve gübre etkiliyor. Bizim devletten isteğimiz çiftçiyi bankaların eline düşürmesin. Şu anda bütün çiftçiler bankalara çalışıyor. Elde ettiğimiz hasılatı banka borçlarına veriyoruz." diye konuştu.
Yüksek elektrik faturalarından da şikayet eden Karadeniz, "Şu anda 2 tane sondajım var. Bana gelen fatura ise 185 bin liraydı. Ben bu mahsulü nasıl satıp 185 bin lirayı DEDAŞ'a ödeyeceğim? Gelen yüksek elektrik faturaları çiftçiyi bitirdi. Devletin, elektrik sıkıntısını gidermesi lazım yoksa çiftçi rahat etmez." şeklinde konuştu. (İLKHA)
Bu haber toplam 866 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA