Karakter boyutu :
06 Temmuz 2023 Perşembe 08:33
Çocuklar ne zaman sünnet ettirilmeli, öncesinde ve sonrasında dikkat edilecek hususlar nelerdir?
Cerrahi bir işlem olan sünnet ile ilgili merak edilenler hakkında değerlendirmelerde bulunan Üroloji Uzmanı Op. Dr. Levent Özçakır, yenidoğan erkek çocukların ilk döneminde sünnet edilmesinin en uygun zaman olduğunu belirtti.
Cerrahi bir işlem olan sünnet ile ilgili merak edilenler hakkında değerlendirmelerde bulunan Üroloji Uzmanı Op. Dr. Levent Özçakır, yenidoğan erkek çocukların ilk döneminde sünnet edilmesinin en uygun zaman olduğunu belirtti.
Yüzyıllar boyu, kültürel farlılıklara bağlı olarak, dünya ölçeğinde birbirinden bağımsız şekilde uygulanan sünnet, özellikle dini ve toplumsal bir gereklilik olarak yerine getirilirken, basit gibi görünen ancak önemli bir cerrahi operasyon olan bu işlem karşısında, hijyen kuralları göz ardı edilerek yeterince itina gösterilmemesi durumunda, birey üzerinde ciddi komplikasyonlara yol açabiliyor.
Özellikle yaz aylarının gelmesiyle birlikte, pek çok aile çocuklarını sünnet ettirmeye başladılar.
Üroloji Uzmanı Op. Dr. Levent Özçakır Cerrahi bir işlem olan sünnet ile ilgili İLKHA muhabirine önemli açıklamalarda bulundu.
Sünnet öncesi muayene gerekli midir?
Op. Dr. Levent Özçakır
Sünnet öncesinde muayenenin gerekli olduğunu belirten Özçakır, "Çocuklarda sünnetin iki tane endikasyonu vardır. Birincisi sünnet derisi dediğimiz pipinin ucundaki derinin yapışık olup darlık yapmasıdır. Dolayısıyla çocuğun işemesini zorlaştırması ve güçleştirmesidir. Bu nedenle böbrek yetmezliğine kadar götürebilir. Bir diğeri de sünnet derisi dediğimiz pipinin ön tarafındaki derinin iltihap geçirmesidir. Bu durumlarda sünnet endikasyonumuz vardır. Onun dışındaki durumlarda genel olarak temizlik açısından etkisi önemlidir." dedi.
Sünnet öncesi ve sonrası dikkat edilecek hususlar nelerdir?
Sünnet öncesinde özellikle dikkat edilmesi gereken bir durum olduğunu söyleyen Özçakır, "Çocukta bir sünnet doğum solomoni var mı? Çocuğun işeme deliği pipinin uç tarafında mı? Bu durum çok değerlidir. Sünnet yapılmaması gereken bir durumdur. Çünkü işeme deliği pipinin alt kısımdaki herhangi bir alanda olabilir. Bu nedenle ameliyat yapıyoruz. Sünnet derisini de bu ameliyatta yama olarak kullanıyoruz. Ailelerin dikkat etmesi gereken bir husus vardır. Çocuğun pipisinin ucunun açık olması rahat işemesi içindir. En çok dikkat edilmesi gereken konular bunlardır." ifadelerini kullandı.
"Sünnet sonrası bakım nasıl olmalı"
Özçakır, "Sünnet sonrasındaki bakım yanan yere ve yapılan tekniğe göre değişir. Sünnetten sonra iyileşme ortalama iki haftayı bulur. 2-3 gün içinde toparlanır. Bakım için krem veriyoruz. Gerekirse patikon tarzı antiseptik solüsyon veriyoruz. Bakımı temiz tutmak gerekir. Özellikle ilk bir haftalık dönem içerisinde çocukların sünnetli bölgeyi herhangi bir travmaya atmaması lazımdır. Top oynamaması, güreşmemesi ve bisiklete binmemesi gerekir." şeklinde konuştu.
Sünnet için en uygun zaman ne zamandır
Sünnet için en uygun aralıklardan bir tanesinin bebeklik dönemi olduğunu belirten Özçakır, "Bebeklik döneminden kasıt çocuk daha bezli iken pek sağına ve soluna dönmüyorken ve hareketsizken sünnet için çok uygun bir zamandır. Hemen doğar doğmaz sünnet yapılmasını çok uygun bulmuyorum. Çünkü bebeklerde gelişim daha devam ediyor. Çocuğun kırkının çıkmasını tavsiye ediyorum. İki aylıkla yaklaşık bir yıl aralığı sünnet için çok uygun bir aralıktır. Daha sonraki dönemlerde artık çocuklar daha çok hareketli ve bilinçli oluyorlar. Biraz daha korku oluyor. Bu nedenle 1-1,5 yaşla beş yaş aralığı sünnet için özellikle sadece pipi bölgesinin uyuşturulup yapılan sünnet için zor bir aralıktır. Daha sonraki kısımda beş yaş üstünde ve 8-9 yaş aralığı sünnet için uygun bir dönemdir." dedi.
"Tecrübeli hekimlerden sünnet yapın"
Sağlık Bakanlığının sünneti sadece hekimlerin yapmasına izin verdiğini söyleyen Çakır, "Bu nedenle tecrübeli hekimlerden sünnet yapılmasından fayda vardır. Sünnet tekniği olaraktan farklı tekinlerde vardır. Sünnette kullanılmaması gereken tek bir şey vardır. Elektrikli koter cihazlarıdır. Bu cihazın uzun dönemde yan etkileri olduğunu biliyoruz. Genelde tercih ettiğimiz lokal anesteziyle cerrahi dikişli bir sünnettir." diye konuştu. (İLKHA)
Bu haber toplam 442 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA