Karakter boyutu :
31 Mart 2022 Perşembe 09:34
Çukur eylemlerinde yıkılan fabrikasını geri istiyor
Şırnak'ın Cizre ilçesinde 2015 yılında yapılan çukur eylemlerinde uygulanan sokağa çıkma yasaklarında fabrikası yıkılan Muzaffer Cingü, yıkılan fabrikasını geri istiyor.
2015 yılında Cizre'de çukur eylemlerinin son bulması için uygulanan sokağa çıkma yasağında birçok ev ve iş yeri zarar ya da yıkılmış görmüştü. Cudi Mahallesi'nde Muzaffer Cingü'ye ait cips ve kuruyemiş üretim fabrikası da yıkılanlar arasındaydı.
2012 yılında 500 bin TL'ye kurduğu fabrikada 10 personel çalıştıran Muzaffer Cingü, yurt içi ve yurt dışına ürünlerini satarak kazanç elde ediyordu. 2014 yılında başlayan çukur eylemlerinden sonra 2015 yılında Cizre'de ilan edilen sokağa çıkma yasaklarında fabrikasını 3 ay boyunca kapatmak zorunda kaldı. Bu sürede ailesiyle beraber Cizre dışına çıktı. Sokağa çıkma yasaklarının bittiği gün fabrikasına gelen Cingü, evinin ve fabrikasının yıkıldığını gördü. Bilirkişi, yıkılan fabrikası için 345 Bin TL rapor verdi. Hasar Tespit Komisyonunun kendisine 100 Bin TL verildiğini belirten Cingü, o günün şartlarında fabrikasını verilen parayla yeniden açamayacağını, mağduriyetinin hala devam etiğini ve fabrikasının yeniden açmak için yetkililerden yardım beklediğini belirtti.
"Çukur eylemlerinde yıkılan fabrikamı istiyorum"
Cizre'de 2015 yılında uygulanan sokağa çıkma yasakları sırasında fabrikasının yıkıldığını belirten Muzaffer Cingü, yetkililerden yardım bekliyor.
Şırnak Bölgesi'nin ilk gıda üreticisi olduğunu belirten Cingü, şunları söyledi:
Şırnak Bölgesi'nin ilk gıda üreticisi olarak 2012 yılında gördüğünüz yerde fabrikamı kurdum. Cips ve kuruyemiş imalatı üzerine kuruluydu. Yurtiçine ve yurtdışına satışlarımıza başladık. Gayet iyi gidiyordu. Çukur eylemleri başlayınca belli bir süre çalışamaz duruma geldik. Mecbur işyerimizi kapatmak zorunda kaldık. Ondan sonra çukur eylemleri başlayınca 3 aylık bir sürede sokağa çıkma yasağı oldu. Sokağa çıkma yasağında Cizre'yi terk etmek zorunda kaldık. Geri dönüş yaptığımızda fabrikamızın ve evimizin yıkıldığını gördük. Ortada hiçbir şey kalmamıştı. Yetkililerden mağduriyetimin giderildiğine dair sözleri verildi, mağduriyetim giderilmedi.
Muzaffer Cingü'nün yıkılan fabrikası
Çukur eylemlerinden sonra evlerine ve işyerlerine geldiklerinde evlerini ve fabrikalarını yıkılmış halde gördüklerini belirten Cingü, "Yetkililer mağduriyetimizin giderileceğini söyledi. Fabrikada 10 kişi istihdam ediyorduk. Yurt içi ve yurt dışına satışlarımızı yapıyorduk. Yasaklar döneminde fabrikamız yıkılınca yetkililer mağduriyetimizin giderileceğini söylediler. Fabrikamı 500 bin liraya kurmuştum. Yıkılan fabrikama bilirkişi geldi. İncelemeler yaptı. Bilirkişi raporuyla 345 bin TL'lik bir zararımın olduğunu söylediler. Belli bir süre geçtikten sonra ödeyecekleri 100 Bin TL olarak gösterdiler. Bu durumda fabrikamı tekrar kurmak mümkün değildi. Fabrikamın kurulmasını istiyorum. Tekrar eski fabrikanın kurulmasını istiyorum. Yine üretim yaparak ülkeme Vatanıma hizmet etmek istiyorum. Bölgede işsiz sayısı çok fazla, istihdam yapmak istiyorum. Bölgemize yararlı bir iş insan olmak istiyorum." ifadelerini kullandı. (İLKHA)
Bu haber toplam 1593 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA