• Mardin21 °C
  • Diyarbakır16 °C
  • Batman16 °C
  • Şırnak16 °C
  • İstanbul6 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İslam medeniyeti dünyayı daha yaşanılabilir hâle getirmeyi gaye ediniyor
27 Aralık 2021 Pazartesi 09:31

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İslam medeniyeti dünyayı daha yaşanılabilir hâle getirmeyi gaye ediniyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "İlim, hikmet, ahlak ve adalet temelleri üzerine kurulan İslam medeniyeti, dünyayı güzelleştirmeyi ve bütün mahlûkat için daha yaşanılabilir hâle getirmeyi gaye ediniyor." dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen "Necip Fazıl Ödülleri" törenine katılarak bir konuşma yaptı.
 
Ödül törenine katılanları selamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin ilim, sanat ve kültür hayatına yön veren eserleri bulunan isimlerle iki yıllık hasretin ardından tekrar bir araya gelmekten memnuniyet duyduğunu dile getirdi.
 
Geçen sene pandemi sebebiyle Necip Fazıl Ödülleri’ni kazanan isimlerin açıklandığını, ancak ödül tevcih töreninin yapılamadığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2014 yılında başlatılan Necip Fazıl Ödülleri’nde sekizinci senenin geride kaldığını söyledi.
 
"Beyaz adam, sözde medeniyet götürme iddiasıyla soykırımlara imza attı"
 
Değişimin hayatın gerçeği olduğunu ancak değişim ile yozlaşma arasında keskin bir fark olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu: "İnsanlık son iki asırda kadim değerlerinin örselendiği büyük bir dönüşüm, bir yönüyle dejenerasyon yaşadı. Modernleşmeyle beraber insanın kendi fıtratına, çevresine, hayatı paylaştığı diğer mahlûkata yönelik bakış açısı da değişti. ‘İnsanı, insanın kurdu’ olarak gören hastalıklı yaklaşım altta kalanın canının çıktığı sadece güçlünün ayakta kaldığı bir sistem inşa etti. Afrikalılar başta olmak üzere modern batının dışında kalanlar, bu zihniyetin mensupları tarafından ezildi, hor görüldü, sömürgeleştirildi. Beyaz adam, vahşi toplumlara sözde medeniyet götürme iddiasıyla insanlık tarihinin en büyük katliamlarına soykırımlarına imza attı. Namibya’dan Kongo’ya, Cezayir’den Vietnam’a, Ruanda’dan Bosna Hersek’e kadar pek çok yerde tarihin en vahşi cinayetleri işlendi. Kimi zaman farklı etnik gruplar, kimi zaman farklı dili konuşanlar, kimi zaman da farklı inanca mensup olanlar bu zihniyetin kurbanı oldu. Son 2 asırda yaşadığımız birçok sorunun gerisinde, insanı fıtratından kopararak metalaştıran işte bu mağrur, bu mütekebbir anlayış bulunuyor."
 
Sadece güçlünün hayat hakkını kutsayan bu yaklaşımın, biçim ve söylem değiştirerek bugün de varlığını sürdürdüğüne işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Daha birkaç yıl öncesine kadar Arakan’da şahit olduklarımızı hatırlayın. Akdeniz’de mülteci botlarına yapılan saldırıları hatırlayın. Avrupa sınırına dayanan Suriyeli sığınmacılara yönelik ırkçı eylemler, Müslümanlara ve yabancılara karşı hayata geçirilen faşist düzenlemeler, göç ettikleri Avrupa başkentlerinde kaybolan masum çocuklar, bir avuç zenginin refahı uğrunda köle gibi çalıştırılan emekçiler... İnsanı metalaştıran işte bu zihniyetin günümüzdeki yansımalarından sadece birkaçıdır" diye konuştu.
 
"Yaratılmışların en şereflisi olan insanı değersizleştiren her türlü yaklaşımı reddediyoruz"
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye’nin hem uluslararası ilişkilerde hem ekonomide ‘Dünya beşten büyüktür’ şiarıyla yürüttüğü mücadele de sömürü ve zulüm üzerine inşa edilen bu düzenin değişmesi içindir. Çünkü biz insanı, insanın kurdu olarak değil şifası olarak görüyoruz. Çünkü insan eşrefi mahlûkattır, yaratılmışların en şereflisidir. Yaratılmışların en şereflisi olan insanı değersizleştiren her türlü yaklaşımı reddediyoruz. Çağları aşan mesajlarıyla İslam medeniyetinin modern insanın içinde bulunduğu buhranlara kurtuluş reçetesi sunduğuna inanıyoruz. İlim, hikmet, ahlak ve adalet temelleri üzerine kurulan İslam medeniyeti, dünyayı güzelleştirmeyi ve bütün mahlûkat için daha yaşanılabilir hâle getirmeyi gaye ediniyor."
 
Araştırmacı yazar Tahsin Görgün’ün "insanlığın kadim birikimini" işleyen eserlerinin doğunun ışığını bugüne taşıdığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İslam düşüncesindeki kıymetli eserleriyle fikir dünyasını zenginleştiren Tahsin Görgün hocamızı tebrik ediyor ve bu yılki Fikir Araştırma Ödülü’nü kendilerine takdim ediyoruz. Tahsin hocamızdan tıpkı merhum Üstat gibi batıdan esen sert rüzgârlara karşı doğunun ruhunu harekete geçirecek yeni çalışmalar bekliyoruz." dedi.
 
Necip Fazıl Ödülleri
 
Necip Fazıl Kısakürek’in manevi ve kültürel mirasını yaşatmak amacıyla Star Gazetesi tarafından düzenlenen Necip Fazıl Ödülleri’nde bu yıl 6 ayrı dalda 7 isim ödüle layık görüldü.
 
Prof. Dr. M. Fatih Andı, Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, Prof. Dr. Turan Karataş, Dr. Ahmet Murat Özel ve Necip Tosun’dan oluşan jüri, Mustafa Aydoğan’ı "Necip Fazıl Şiir Ödülü"ne, yazar Mukadder Gemici’yi "Necip Fazıl Hikâye-Roman Ödülü"ne, Prof. Dr. Tahsin Görgün’ü "Necip Fazıl Fikir-Araştırma Ödülü"ne, Hashim Cabrera’yı "Necip Fazıl Uluslararası Kültür Sanat Ödülü"ne, Prof. Dr. Süleyman Uludağ’ı "Necip Fazıl Saygı Ödülü"ne, Safiye Gölbaşı ve Kadir Daniş’i de "Necip Fazıl İlk Eserler Ödülleri"ne layık gördü. (İLKHA)
Bu haber toplam 244 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • MBB Aşevi Hizmete Başladı
  • Başkan Şahin’den Müjde!
  • Kaymakamı Özdemir, Sivrice Köyü Okulu öğrencilerini ziyaret etti
  • MARDİN'DE BÜYÜK ASFALT HAMLESİ
  • MAÜ İyilik Haritası Topluluğunun İlk Rotası Sevindirdi
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA