• Mardin19 °C
  • Diyarbakır13 °C
  • Batman17 °C
  • Şırnak15 °C
  • İstanbul6 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Cumhurbaşkanı Erdoğan Maden Lityum Karbonat Üretim Tesisi açılışında konuştu
27 Aralık 2020 Pazar 11:36

Cumhurbaşkanı Erdoğan Maden Lityum Karbonat Üretim Tesisi açılışında konuştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ETİ Maden Lityum Karbonat Üretim Tesisi Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada, “Büyük ve güçlü Türkiye davamızla aramıza hiç kimsenin, hiçbir doğrudan ve dolaylı engelin girmesine müsaade etmeyeceğiz.” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Eskişehir'deki ETİ Maden Lityum Karbonat Üretim Tesisi Açılış Töreni'ne Vahdettin Köşkü’nden canlı bağlantıyla katılarak bir konuşma yaptı. 
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılışı yapılan tesisinin hayırlı olmasını dileyerek, Türkiye’nin yeni tip Coronavirus ile mücadeleyi kararlı şekilde yürütürken yatırımı, üretimi, ticareti de kesinlikle ihmal etmediğini söyledi.
 
Dünyanın pek çok ülkesinde ekonomiler durma noktasına gelmişken her gün yeni bir tesisi, yeni bir eseri Türkiye’ye kazandırmanın heyecanını yaşadıklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, sadece Aralık ayında ulaşımdan kültür ve sanata, tarımdan savunma sanayisine birçok yatırımın açılışını gerçekleştirdiklerinin altını çizdi.
 
Coronavirus salgınının ülke gündemini esir almasına, ülkeye yönelik çifte standartların kendilerini engellemesine izin vermediklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu:
 
“Kuşkusuz zor günler, aynı zamanda eleme, elenme, ayrışma günleridir. Bugünler milletimizin gerçek dostlarıyla sahtelerinin, ikbal peşinde koşanlarla istikbal peşinde koşanların, siyaseti milleti için yapanlarla şahsi emelleri için yapanların tefrik edildiği zamanlardır. Bu süreçte herkes kimin ne olduğunu, kime hizmet ettiğini, hangi saiklerle hareket ettiğini tartma fırsatı buluyor. Biz kısır gündemlerin peşine düşmeden, gereksiz polemiklere girmeden hizmet yolculuğumuza devam ediyoruz. Büyük ve güçlü Türkiye davamızla aramıza hiç kimsenin, hiçbir doğrudan ve dolaylı engelin girmesine müsaade etmeyeceğiz. Aziz milletimizin desteği ve duasıyla 18 yıldır aralıksız sürdürdüğümüz hizmet mücadelemizi önümüzdeki dönemde de devam ettireceğiz.”
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2020 yılında özellikle enerji alanında müjdelerle dolu bereketli bir yıl yaşadıklarını ifade ederek Akdeniz'de ve Karadeniz'de Türkiye’nin yaptığı sondaj sayısının dokuzu bulduğunu açıkladı.
 
“Ülkemizin doğal gazda dışarıya bağlılığını ciddi oranda azaltmayı hedefliyoruz”
 
Dünyanın en önemli sondaj ve sismik araştırma filolarından birini Türkiye’ye kazandırdıklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Karadeniz'deki Tuna-1 kuyusundaki keşfettiğimiz 405 milyar metreküplük doğal gaz rezervi ülkemiz için bir kırılma noktası olmuştur. Bu keşif etrafı enerji kaynaklarıyla çevrili ülkemizin gerçek potansiyelini ortaya koymuştur. Devamının da geleceğine inandığımız bu keşiflerle inşallah ülkemizin doğal gazda dışarıya bağlılığını ciddi oranda azaltmayı hedefliyoruz. Vatandaşımıza daha uygun fiyatlarla doğal gaz sunmanın yanında buradan sağlayacağımız döviz tasarrufuyla cari açık meselesinde de önemli bir avantaj elde edeceğiz.” diye konuştu.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sadece hidrokarbon kaynaklarını değil, Türkiye’nin sahip olduğu diğer tabii ve yer altı zenginliklerini de ekonomiye kazandırmaya çalıştıklarını anlatarak, “Bizden önce yıllarca ihmal edilmiş bu stratejik alanda Türkiye'nin gerçek potansiyelini gün yüzüne çıkarmak için yoğun çaba içerisindeyiz. Bu çerçevede kurumlarımızın etkinliğini ve kapasitemizi arttırıyoruz. Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü kurulduğu 1935'den 2003 yılına kadar yaklaşık 70 senede yalnızca 3 milyon metrelik sondaj yapmıştı. Aynı kurum 2003 yılından bu yana yaklaşık 7,5 milyon metrelik sondaj gerçekleştirdi. Yani bizim dönemimizde 70 yılda yapılan sondajın yaklaşık 2,5 katı iş ortaya çıkartıldı.” sözlerine yer verdi.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin sadece son dört yılda 4,4 milyon metre sondaj gerçekleştirilerek bu alanda tarihî bir rekor kırdığını, 2017 yılında 2 uçakla havadan jeofizik çalışmalarında da kısa sürede 920 bin kilometrekarelik alanı taradıklarını anlattı.
 
“Türkiye’nin en stratejik yer altı kaynaklarından olan bor madenine özel önem veriyoruz”
 
Toprağın üstünü nasıl boş bırakmıyorlarsa altındaki nimetlerden de azami derecede istifade etmeye çalıştıklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, özellikle Türkiye’nin en stratejik yer altı kaynaklarından olan bor madenine özel önem verdiklerine vurgu yaptı.
 
Günümüzde nükleer uygulamalardan plastiğe, yakıtlardan elektroniğe, nano teknolojilerden otomotiv ve enerji sektörüne kadar hemen her alanda bor madeninden istifade edildiğini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu durum üretimimize de yansıdı. Mesela, 2002'de 436 bin ton olan rafine bor ürünleri üretimimizi bu yıl aralık ayı itibarıyla yaklaşık 1,6 milyon tonu buldu. Bor ürünleri ihracatımız, 2002 yılında 186 milyon dolar iken, salgına rağmen bu rakam 2020'de aralık ayı itibarıyla 610 milyon dolara çıktı. Aynı dönemde Rafine Bor Ürünleri Kurulu kapasitemizi de 730 bin tondan 2 milyon 753 bin tona yükselttik.” bilgisini paylaştı.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ileri teknoloji ürünleri başta olmak üzere bor minerallerinin kullanım yelpazesini daha da genişletmeyi planladıklarını açıklayarak açılışı yapılan tesisin de bu çabaların en son örneği olduğunu kaydetti.
 
Türkiye'nin, dünya bor rezervlerinin yüzde 73'üne sahip olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Balıkesir Bigadiç, Kütahya Emet ve Eskişehir Kırka'da bulunan bor yataklarının belli oranlarda lityum da içerdiğini söyledi.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, lityumun üretiminin geleneksel üretim teknolojileriyle ekonomik olmadığından bugüne kadar değerlendirilmediğini belirterek şöyle devam etti:
 
“ETİ Maden, üç yıldır yürüttüğü araştırma geliştirme çalışmasıyla bor üretimini, özellikle bu arada ortaya çıkan sıvı atığın içerisindeki lityumu geri kazanma noktasında yeni bir teknoloji geliştirdi. Böylece atıklardaki bor ve lityum alınarak lityum karbonat ve satılabilir bor ürünlerinin üretimi gerçekleştirildi. Tesisimizin tam kapasite devreye girmesiyle halihazırda tamamını ithal ettiğimiz lityum ihtiyacımızın inşallah yarıdan fazlasını karşılamış olacağız. Yerli lityum üretimi, yüksek teknoloji gerektiren ürünlerdeki yerlilik oranının da artmasını sağlayacaktır. TOGG otomobilinin pillerinde kullanılacak lityumu da yine buradan temin etmeyi planlıyoruz. Elektrikli otomobillerin yanında akıllı telefonlar, tabletler, dizüstü bilgisayarlar, elektrikli aletler dâhil olmak üzere tüm mobil cihazların bataryalarında da bu lityum kullanılacaktır.”
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, tesisten temiz su elde ederek yeni su kaynaklarına olan ihtiyacı da azaltacaklarını belirterek yapılan yatırım sayesinde geri dönüşüm odaklı, insan ve çevre sağlığına duyarlı bir üretim modeliyle 440 bin metreküplük sıvı atığın yüzde 90'unu tekrar kazanmanın hedeflendiğini söyledi.
 
“Ülkemizin potansiyelini harekete geçiren hemen her çaba organize bir saldırıya uğramaktadır”
 
Türkiye'nin yer altı kaynaklarından uzun yıllar boyunca yeterince istifade edememesinin sebebinin, bu yönde atılan adımların sabote edilmesi olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ülkemizin ekonomik, siyasi, askerî bakımdan güçlenmesini istemeyenler kimi zaman içerdeki piyonlarını kimi zaman da uluslararası yapıları kullanarak birçok projemizi daha başlangıç aşamasında akim bırakmıştır. Nükleer enerjiden hidroelektrik santrallerine, maden arama ve işletme faaliyetlerinden diğer yatırımlarımıza kadar ülkemizin potansiyelini harekete geçiren hemen her çaba organize bir saldırıya uğramaktadır.” diye konuştu.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, son 18 yılda enerjide dışa bağımlılığı azaltacak projelerin tamamında bu tür provokasyonlara ve engelleme girişimlerine maruz kaldıklarını anlatarak şöyle devam etti:
 
“Bu olaylarda özellikle marjinal sol örgütler tarafından insanımızın çevre hissiyatının istismar edildiğini gördük. Bölücü örgütün ekolojik terörüne ses çıkarmayanlar Türk ekonomisine ve çevreye çok büyük katkı sunacak temiz enerji projelerimizi hedef aldı. Terör örgütünün eli kanlı militanlarını 'Yere izmarit dahi atmıyorlar.' diyerek şirin göstermeye kalkanlar, hidroelektrik santrallerimizi kötülemeye çalıştı. Batılı ülkelerin enerji ihtiyacını karşılamak için yıllardır kullandığı teknolojiler söz konusu Türkiye olunca hemen çevre düşmanı ilan edildi. Burada meselenin asla çevre ve ağaç olmadığını, asıl gayenin Türkiye'nin enerji yatırımlarının baltalanması olduğunu biliyoruz. Doğa, çevre ve yeşil gibi insanlığın ortak kavramlarının arkası karanlık birçok marjinalin operasyon aparatı hâline getirilmesine izin vermedik, vermeyeceğiz. Türkiye'nin ve 83 milyonun tamamının faydasına olan enerji projelerimizin çevreci maskesi takmış vandallarca engellenmesine müsaade etmeyeceğiz.”
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni yatırımlarla Türkiye'nin enerji ve hammadde bağımlılığını azaltacaklarını ve bu konunun gelecek için önemini millete anlatacaklarını belirterek vakitli ve etkili bilgilendirme çalışmalarıyla marjinallerin insanların zihnini bulandırmasına fırsat vermeyeceklerini söyledi.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılışı yapılan ETİ Maden Lityum Üretim Tesisi'nin hayırlı olmasını dileyerek emeği geçenlere teşekkür etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından, tören alanında bulunan yetkililere, tesisin açılış kurdelesini kesme talimatı verdi. (İLKHA)
Bu haber toplam 761 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Midyat’ta, Öğretmenlere Özel Tiyatro Etkinliği
  • MBB Aşevi Hizmete Başladı
  • Başkan Şahin’den Müjde!
  • Kaymakamı Özdemir, Sivrice Köyü Okulu öğrencilerini ziyaret etti
  • MARDİN'DE BÜYÜK ASFALT HAMLESİ
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA