Karakter boyutu :
11 Nisan 2020 Cumartesi 12:00
Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Salgın sonrası dönem için hazırlık yapmalıyız”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi’nin (Türk Konseyi) “Covid-19 Salgınıyla Mücadelede İşbirliği ve Dayanışma” konulu olağanüstü video konferans zirvesine katıldı.
Video konferansta Türk Konseyi üyesi ülkelerin devlet ve hükûmet başkanlarına hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dünya Sağlık Örgütü’nün bu süreç içerisindeki faaliyetlerini, gayretlerini kalbi duygularla alkışladığını kaydetti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm insanlık olarak şu an görünmez bir düşmana karşı zor bir savaş yürütüldüğüne vurgu yaparak, Türk Konseyi’nin olağanüstü zirvesinin Koronavirüs salgınıyla mücadelede ülkeler arasındaki dayanışmayı perçinleyeceğini söyledi.
Türkiye’nin virüsün yayılmaya başladığı ilk günden itibaren gerekli tedbirleri süratle hayata geçirdiğini, Sağlık Bakanlığı bünyesinde tesis edilen Bilim Kurulu’nun tavsiyeleri temelinde mücadelenin sürdürüldüğünü dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, salgının toplum psikolojisi üzerindeki etkilerini göz önüne alarak bu konuda değerlendirme ve önerilerde bulunacak ayrı bir mekanizma olarak da Toplum Bilimleri Kurulu’nu tesis ettiklerini açıkladı.
“Salgının etkisiyle aynı zamanda küresel çapta bir sosyoekonomik krizle de karşı karşıyayız” uyarısında bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Aldığımız tedbirler aramızdaki ticareti olumsuz etkileyebiliyor. Bu nedenle ulaştırma, gümrük, sınır geçişleri gibi alanlarda halk sağlığını gözetmek suretiyle olabilecek en pratik çözümleri en kısa zamanda hayata geçirmeliyiz. Serbest, açık ve kurallara dayalı bir anlayış çerçevesinde uluslararası ticaretin ve kargo taşımacılığının sürdürülmesi, tedarik zincirinin sürekliliği açısından hayatidir. Alacağımız ulusal tedbirlerin Dünya Sağlık Örgütü’nün tavsiyeleri ve Dünya Ticaret Örgütü kuralları temelinde ticari iş birliğimizi adeta kollar mahiyette olması dayanışmamızın gereğidir. Gelişmeler Hazar geçişli orta koridorun güçlendirilmesinin önemini bir kez daha ortaya koymuştur. Bu ulaştırma koridoruna temassız dış ticaret ve çok modlu taşımacılık sistemlerinin geliştirilmesini teminen somut adımlar atmak için iş birliğimizi yoğunlaştırmamız gerekiyor. Türkiye’yle Azerbaycan ve Gürcistan arasında yük taşımacılığı için kullanılan demir yolu taşımacılığını Orta Asya’ya uzatabiliriz. Bakü-Tiflis-Kars hattı üzerinden mevcut yüke ek günlük 3500 ton yükün taşınabilmesi için çalışmalar yapıyoruz.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, kapanan kara yolu geçişleri nedeniyle Azerbaycan ve Kazakistan’ın Türk taşımacıları açısından önemli bir transit güzergâh hâline geldiğini belirterek, bu bağlamda Konsey üyesi ülkelerden geçiş belgesi kotası, geçiş ücretleri, sürücü vizeleri gibi konularda kolaylık sağlamalarını beklediklerini vurguladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ro-Ro hatlarındaki ücretlerde indirime gidilmesi, ihtiyaç duyulan ilave geçiş belgelerinin temini, geçiş ücretlerinin mütekabiliyet çerçevesinde kaldırılmasının da önem arz ettiğine dikkati çekerek, salgının önlenmesi amacıyla yolcu taşımacılığına kısıtlamalar getirildiğini ancak karşı taraf izin verdiği sürece hiçbir kargo seferini de aksatmadıklarını, bu çerçevede dost ülkelerden de gerekli esnekliği göstermeleri beklediklerini kaydetti.
İletişim sektörünün de bu salgın döneminde önemli bir sınavdan geçtiğini, salgının acil durumlarda iletişimin kesintisiz şekilde işletilmesi gerekliliğini bir kez daha ortaya koyduğunu sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Konseyi’nin siber güvenlik olgusunun geliştirilmesi ve uygulanması konusunda da rol alabileceğine inandığını ifade etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, dile getirdiği tüm meselelerin ele alınması amacıyla ulaştırma ve ticaret bakanlarının video konferans yöntemiyle bir araya gelmesini teklif etti.
Türkiye’nin salgın başladığından bu yana 64 ülkeden 25 binden fazla vatandaşının ülkeye geri dönüşlerini temin ettiğini, Türk Konseyi üyesi ülkelerin Türkiye’de bulunan vatandaşlarının da kendi ülkelerine gönderilmesinde uçak seferleri konusunda kolaylıklar gösterdiklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, vize ve ikamet izni ihlali yapan yabancılara tedbirler süresince cezai işlem uygulamama kararı aldıklarını, Türk vatandaşlarının olabilecek tahliyeleri kapsamında Konsey ülkelerinin de benzer esneklikleri sağlayacaklarına inandığını söyledi.
“Salgın sonrası dönem için hazırlık yapmalıyız”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, salgın sonrasında yeni bir dünya gerçeğiyle karşı karşıya kalınacağına işaret ederek, şu değerlendirmelerde bulundu: “Bu nedenle mücadelemizi sürdürürken, diğer taraftan da salgın sonrası dönem için hazırlık yapmalıyız. Sağlık alanındaki iş birliğinden ticarete, ekonomiden toplumsal psikolojiye, gelişmelere bütüncül şekilde yaklaşmalı, iş birliği alanlarını tespit ederek gerekli adımları süratle atmalıyız. Bu minvalde salgınla ilgili sorunlara çözüm üretmek, bilgi, tecrübe paylaşımında bulunmak, ayrıca salgın sonrası döneme dair stratejiler üretmek amacıyla ulusal kriz merkezlerimiz arasında bir eşgüdüm iş birliği mekanizmasının ihdasını öneriyorum. Bu şekilde bir hareket tarzı benimsenmesi Konseyimizin uluslararası görünürlüğünü pekiştirecek, bölgesel ve hatta küresel çapta ağırlığını artıracaktır.”
Video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen zirve esnasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da eşlik etti.
Toplantı sonunda Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi Olağanüstü Zirvesi Nihai Bildirisi yayımlandı. (İLKHA)
Bu haber toplam 2109 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA