• Mardin15 °C
  • Diyarbakır11 °C
  • Batman12 °C
  • Şırnak12 °C
  • İstanbul10 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Dede mesleği olan demirciliği 50 yıldır sürdürüyor
08 Temmuz 2024 Pazartesi 09:55

Dede mesleği olan demirciliği 50 yıldır sürdürüyor

Şırnak’ta yaşayan 10 çocuk babası Mustafa Atınç (59) ,dedesinin babasına öğrettiği demircilik mesleğini babasından öğrenerek 50 yıldır ailesini geçindiriyor.
Şırnak’ta yaşayan 10 çocuk babası Mustafa Atınç (59) ,dedesinin babasına öğrettiği demircilik mesleğini babasından öğrenerek 50 yıldır ailesini geçindiriyor.
 
Şırnak'ta ata mesleği olan demircilik işini 50 yıldır 20 metrekarelik dükkânda yapan Mustafa Atınç, mesleğinin unutulmaya yüz tuttuğunu söyledi.
 
Demircilik yaparak 4 çocuğunu üniversiteye gönderen demirci ustası Atınç, teknolojinin ilerlemesi ile mesleğinin yok olmayla karşı karşıya olduğunu söyledi.
 
İş yerinde yaklaşık 40 çeşit alet ürettiğine vurgu yapan Atınç, "Dedem 1940 yılı civarında bu işe başladı. Ondan sonra babam bu işi yapmaya başladı. Oda 60-70 yaşına kadar bu mesleği yaptı. 1974 yılından bu yana ben yapıyorum bu işi. Genelde balta, kazma, karga, orak en çok aldığımız siparişler. Bunların haricinde 40 çeşit malzeme yapabiliyorum." dedi.
 
"Bu iş ile ailemi geçindiriyorum, işlerimiz elhamdülillah çok iyi"
 
Günümüz gençlerinin bu tür mesleklere yönelmediğinden yakınan Atınç, yaptığı mesleğin devam etmesini istediğini ama artık kimsenin bu işi yapmak istemediğini kaydetti.
 
Atınç, "Mesleğin devam etmesini istiyorum. Ama şu an çocuklarım bu mesleği yapmıyor. Başka işlerde çalışıyorlar. Bu işi yapamıyorlar. Bu mesleği yapanlar ne yazık ki çok az kişi kaldı. Ben bu iş ile ailemi geçindiriyorum. İşlerimiz elhamdülillah çok iyi." ifadelerini kullandı.
 
"Keşke yaptığım meslek devam etseydi"
 
10 çocuğunun olduğunu ve demircilik yaparak 4 çocuğunu üniversiteye göndererek okuttuğunu anlatan demir ustası Atınç, teknolojinin ilerlemesi nedeniyle yaptıkları ürünlere fazla rağbet olmadığını dile getirdi.
 
Atınç, "10 çocuğum var, 4'ü üniversite okudu. Evlenen çocuğum oldu, bekâr olanlar da evde benimle birlikte yaşıyorlar. Bu meslek sayesinde çocuklarımı okutabildim. Keşke yaptığım meslek devam etseydi. Ne yazık ki kimse yapamıyor. Çocuklarım bu işi yapmıyorlar. Başka işi tercih ediyorlar. Mesleğimiz zor bir meslek. Teknolojinin ilerlemesi ile yaptığımız ürünleri de çok fazla satamıyoruz." dedi. (İLKHA)
Bu haber toplam 746 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA