• Mardin19 °C
  • Diyarbakır15 °C
  • Batman17 °C
  • Şırnak15 °C
  • İstanbul18 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Depremden korkan çocuklarda ilerleyen yaşlarda karşılaşabileceği sorunlar nelerdir?
20 Şubat 2023 Pazartesi 08:01

Depremden korkan çocuklarda ilerleyen yaşlarda karşılaşabileceği sorunlar nelerdir?

Depremden korkan çocuklarda ilerleyen yaşlarda bazı psikolojik hastalıklar çıkabileceğini belirten Psikolog Nihal Gazi, bu süreçte hiçbir şey yokmuş gibi devam ettiğimizde çocuklarda ilerleyen zamanlarda kaygı depresyon, saldırgan davranışlar, davranış bo
Depremden korkan çocuklarda ilerleyen yaşlarda bazı psikolojik hastalıklar çıkabileceğini belirten Psikolog Nihal Gazi, bu süreçte hiçbir şey yokmuş gibi devam ettiğimizde çocuklarda ilerleyen zamanlarda kaygı depresyon, saldırgan davranışlar, davranış bozuklukları, algısal problemler, tırnak yeme ve öfke krizleri gibi rahatsızlıkların yaşanabileceğini söyledi.
 
6 Şubat 2023 tarihinde saatler 04.17'i gösterdiğinde önce Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde yaşanan 7.7'lik depremin henüz şoku atlatılmamışken aradan geçen 9 saat gibi kısa bir zaman sonra ise bu kez Elbistan'da saatler 13.24'ü gösterirken 7.6 şiddetinde yeni bir deprem yaşandı.
 
Aradan geçen 12 günlük süreç içerisinde arama kurtarma çalışmaları ve enkaz kaldırma çalışmalardı devam ederken şimdiye kadar 40 bine yakın kişi vefat etti, 100 binden fazla insan da yaralandı.
 
Her olaylarda olduğu gibi depremlerde de şüphesiz en çok etkilenen kesim çocuklardır. Çocuklar depremi anını gördükleri için travmaları uzun sürebiliyor. Depremde etkilenen çocuklarda ilerleyen zamanlarda bazı psikolojik hastalıklar meydana gelebiliyor.
 
Depremde korkan çocuklarda ilerleyen yaşlarda psikolojik hastalıklar konusu ile ilgili İLKHA muhabirine konuşan Psikolog Nihal Gazi, çocuklara güven duygusu vermek gerekiyor. Depremle alakalı çok konuşulmaması lazımdır. Birinci dereceden deprem acısını yaşadıkları için çocuklarla empati kurmanın daha iyi olacağını belirtti.
 
"Çocuklara güven duygusu vermek gerekiyor. Depremle alakalı çok konuşulmaması lazımdır"
 
Fay hatlarında kırıklar olduğu gibi çocuklarında kalbinde kırıklıklar olduğunu belirten Gazi, "Özellikle travma yaşanan bölgede çocuklara ilk olarak yapmamız gereken depremden uzak tutmaktır.  Çocuklar birinci dereceden bazı şeylere şahit oldular ve depremi bizzat gördüler. Çocuklara güven duygusu vermek gerekiyor. Depremle alakalı çok konuşulmaması lazımdır. Birinci dereceden deprem acısını yaşadıkları için çocuklarla empati kurmak daha iyi olacaktır. Çocukların duyguları belli bir noktada sıkışıyor. Deprem anında hatırlatıcı şeyler olmak yerine biraz daha rutin hayata dönmek yemek-içme arkadaşlarıyla oyun oynama ve farklı bir bölgeye gitmişse okula başlaması çocuklar için artık hayata dönüyorum ve kendi ihtiyaçlarımı görüyorum bunları yaşıyorum demenin ilk temel görevlerinden bir tanesidir." dedi.
 
"Çocukların travması biraz daha uzun sürebiliyor"
 
Özellikle ailesini ve akranlarını kaybetmiş çocuklar için en kurtarıcı şeyin oyunlar olduğunu belirten Gazi, "Bu noktada oyun arkadaşları kendi akranlarıyla tanışması bu süreçte onlarla birlikte oyun oynaması çocuklar için çok daha iyileştirici onarıcı ve yol göstericisi olacaktır. Çocukların travması biraz daha uzun sürebiliyor. Çocukların iletişim dili bizler gibi konuşmak değildir. Duygularını göstermeyebiliyorlar. Bu süreçte hiçbir şey yokmuş gibi devam ettiğimizde onlarla empati duymadan konuştuğumuzda çocuklarda ilerleyen zamanlarda kaygı depresyon, saldırgan davranışlar, davranış bozuklukları, algısal problemler, tırnak yeme, altı ıslatma ve öfke krizleri çok yaşanabilir." diye belirtti.
 
"Çocuklara depremle ilgili hatırlatıcı şeyler göstermek yerine deprem oyuncak setleri kullanmak gerekir"
 
Çocuklar için bu süreçte bunları yaşamanın normal olduğunu söyleyen Gazi, "Yaşanan bu süreçte oyun oynamak oyuncaklarla iyileştirici bir süreç başlatması, hareket ettirmek ve ağlamaları da çok normaldir. Fakat bu süreç 1-2 ay daha uzuyorsa bir uzmandan destek alarak oyun terapisti ve çocuk merkezli destekler almak çok daha iyi olacaktır. Çocuklara depremle ilgili hatırlatıcı şeyler göstermek yerine deprem oyuncak setleri kullanmak gerekir. Ambulans kepçe ve ahşap bloklar gibi oyuncakları kullanmak çocuklar için iyileştirici olabilir." diye konuştu.  (İLKHA)
Bu haber toplam 462 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA