Karakter boyutu :
13 Nisan 2020 Pazartesi 14:22
DİBEKOD Başkanı Değirmenci: "Devletin sunmuş olduğu imkânlar esnafımızı tatmin etmiyor"
Diyarbakır Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Cemil Değirmenci, devletin berber ve kuaförler için yaptığı çalışmaların yetersiz olduğunu savundu.
Esnafın ekonomik sıkıntı içerisinde olduğunu belirten Değirmenci, bu nedenle bazı esnafın kepenk altında müşteri aldığını ifade etti.
Esnafın işsizliğe ayak uydurmaya çalıştığını söyleyen Değirmenci, "Berber ve kuaför mesleği birinci derece riskli meslek grubundadır. Bundan dolayı virüs salgını dünyada olduğu gibi ülkemizde baş göstermeye başladığında berberler, kuaförler, 'İş yerlerimiz ne zaman kapanacak? Birileri bizim ölmemizi mi bekliyor?' diye soruyorlar. Bu konuda bize çok telefonlar geldi. Bize gelen talepleri kendi federasyon kanalıyla bakanlıklara bildirmiştik." dedi.
"Esnafımızın işyeri 20 gündür kapalı durumda"
Esnafın büyük sıkıntı içerisinde olduğunu vurgulayan Değirmenci, "Virüs nedeniyle bakanlık işyerlerini kapatma kararını aldı. Kapatma kararı alırken kayıtlı üyelerimize tebliğ edildi. Esnaflarımız işsizliğe ayak uydurmaya çalışıyorlar. Yasak geldiğinden beri berberler, kuaförler 20 gündür kapalı durumda ve devletin sunmuş olduğu imkânlar esnaflarımızı tatmin edici boyutta değil. Esnaflarımızın yoğun talepleri ve beklentileri var. Esnaflarımızın kira sıkıntısı, çalıştıran personellerin maaşı ve vergi borçları var, birçoğu sıkıntıdadır." ifadelerini kullandı.
"Esnaf bir çare aramaya başladı"
Devletin esnafın işyerini kapatma kararı aldıktan sonra daha kapsamlı ve detaylı bir çalışma yapılmasını beklediklerini söyleyen Değirmenci, konuşmasına şöyle devam etti:
Esnafımızın psikolojisi bozuk bir durumdadır. Devletin esnaflara yaptığı çalışmalar yetersiz olması nedeniyle esnaf kendine bir çare aramaya başladı. Dükkân denetimleri sürmesine rağmen esnaflar kepenk altında müşteri almaya çalışıyorlar. Maalesef bunun önüne geçemiyoruz. Devletten talebimiz bir an önce esnafa faizsiz kredi vermesidir. Kredi verirken de esnafın sicilini baz almasınlar. Birtakım kolaylıklar yaparak bütün esnaf arkadaşlarımızı bundan faydalanmasını istiyoruz. En azından esnaflarımız evlerinde otursun, çocukların ihtiyacını gidersin. Türkiye geneli 122 odamız var. Salgın Türkiye'de başlamasıyla birlikte bu konu hakkında 122 odamızla birlikte 2-3 kez resmi olarak Bakanlıklara ve Cumhurbaşkanlığı'na yazı gönderdik. İnşallah birkaç gün içinde bununla ilgili çalışma olur diye düşünüyorum.
Esnafın bu süre içerisinde elektrik, su ve doğalgaz faturasının devlet tarafından ödenmesi gerektiğini belirten Değirmenci, kredilerin ertelenmesinin de eksiklik olduğunu kaydetti.
"Halk ekonomik anlamda tatmin olsaydı karantinaya uyardı"
Esnafın mart ayının ödemelerinin nisanda ödediğini, bundan dolayı esnafın zor günler geçirdiğini dile getiren Değirmenci, "Krediler ertelendi ama orada bir boşluk oluştu. Nisan, mayıs ve haziran ertelemeleri var ama mart ayı ertelemeleri bunun içine girmedi. Mart ayının ödemeleri nisan ayında ödeniyor. Esnaflarımız bize telefon açıp; 'Mülk sahibi bizi arıyor, elektrik faturamızın son günüdür.' diyor. Mart ayının neden dahil etmediklerini anlamadım. Bütün problemler ekonomi ile ilgilidir. Ekonomik olarak insanları tatmin etmiş olsalardı vatandaşlar evlerinde karantinaya dört dörtlük uyacağını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.
"Tıraş konusunda esnafımızı zorlamayın"
Tıraş olmak isteyen vatandaşlara da seslenen Değirmenci, şunları söyledi: "Tıraş konusunda insanlar kendi imkânlarıyla bu süre içerisinde dört dörtlük bakımlı olamayabilir ama bu süre içerisinde evde kendileri yapabildiği kadar yapsın. Bu tür vatandaşlarımız salgının etkisini azaltmaya katkıda bulunabilirler. Bazı esnaflarımızın müşterileri esnaflarımızı zorlayarak kendilerini tıraş ettiriyorlar. Lütfen esnaflarımızı zorlamasınlar. Kurallara uyulmadığı takdirde hastalığın bitme süresi de artacaktır. Halkımız ne zaman ki kurallara uyarsa bu hastalık erken biter. Tıraş konusunda esnaflarımızı zorlamayın."(İLKHA)
Bu haber toplam 1512 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA