• Mardin21 °C
  • Diyarbakır16 °C
  • Batman16 °C
  • Şırnak16 °C
  • İstanbul6 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Diyabet hastalığının tehlikeleri ve diyabet bilekliği
10 Mart 2022 Perşembe 09:54

Diyabet hastalığının tehlikeleri ve diyabet bilekliği

Yanlış beslenme ve hareketsizliğin yaygınlaşmasıyla birlikte diyabet hastalığının ortaya çıktığına dikkat çeken İç Hastalıklar Uzmanı Hakan Umulğan, hastalığın belirtileri, neden olduğu hastalıklar ve tedavi yöntemlerine ilişkin bilgi verdi.
İç Hastalıklar Uzmanı Hakan Umulğan, yaşamın her döneminde ortaya çıkabilen, tedavi edilmediği takdirde ciddi organ hasarlarına neden olabilen diyabetin, toplum sağlığını tehdit eden en ciddi kronik hastalıklardan biri olup, hastalığın tedavisinin kişisel çaba ile kontrol altına alınabileceğini ifade etti.
 
Yetişkinlerde gördüğümüz körlüğün en sık sebebi diyabet tanısıdır
 
Umulğan, "Diyabet hastalığı tanısına sahip olan insanlar ilerleyen zamanlarda hastalılarını kontrol altında tutmadıkları takdirde çeşitli komplikasyonlar gelişebiliyor. Yetişkinlerde gördüğümüz körlüğün en sık sebebi diyabet tanısıdır. Trafik kazaları dışında Ampütasyonların (kol veya bacağın herhangi bir bölümünün travma veya cerrahi sonrası kesilerek vücuttan ayrılması durumu) en büyük sebebi şeker hastalığıdır. Diyalize giren hastaların yüzde 27‘si şeker hastalığından kaynaklanıyor. Kardiyovasküler hastalıkların ciddi bir kısmı yine şeker hastalığından kaynaklanıyor. Diyabet hastalığı kardiyovasküler hastalık olarak kabul edilmektedir." dedi.
 
Kişinin hareket halinde olması ona en az 2-3 ilaç kadar etkili olacaktır
 
Diyalize giren hastaların yüzde 27'sinin şeker hastalığı kaynaklı olduğunu ifade eden Umulğan, yapılması gereken hususlara şu şekilde dikkat çekti:
 
Bu hastalıkların kontrol edilebilmesi için öncelikle kişilerin kendi diyetleri, halkın diliyle şeker oranı yüksek olan gıdalara dikkat etmeleri gerekiyor. Bunlardan en önemlisi ise şudur: kişinin en az yarım saat, 45 dakika gezip hareket etmesi lazım. Genelde yaşlılarımızın öne sürdükleri bahane soğuk ve yağışlı havalardan dolayı gezemedikleridir. Ama ben onlara hiç olmasa ev içinde gezip hareket etmelerini öneriyorum. Sabah, öğle ve akşam 5'er 10'ar dakika kişinin hareket halinde olması ona en az 2-3 ilaç kadar etkili olacaktır.
İşlenmiş ve karbonhidrat oranı yüksek gıdalar şeker hastalığına davetiye çıkarıyor
 
İç Hastalıklar Uzmanı Hakan Umulğan
 
Özellikle hareketsizliğe bağlı artan obezite şeker hastalığının daha genç yaşta görülmesine sebep olduğuna dikkat çeken Umulğan, "15-20 yıl öncesi şeker hastaları tip 2 diyabet 55-60 yaşlarında çıkarken, şu an baktığımızda şeker hastalığı 25-30 yaşlarına düşmüştür. Özellikle işlenmiş gıdalar ve karbonhidrat oranı yüksek gıdaların tüketilmesi bu sebepler arasındadır. Şeker hastalarının 3 ayda bir endokrinoloji veya dâhiliye uzmanlarını kontrolünden geçmeleri gerekmektedir. Bunların dışında yılda bir kardiyoloji, göz ve nöroloji polikliniklerine başvurmaları gerekiyor." dedi.
 
Diyabet bilekliği ve önemi nedir
 
Diyabet bilekliği, kişi kan şekeri yüksekliği yaşadığı zaman etrafındaki insanların kişinin bilekliğine bakarak diyabet olduğunu anlamasına yaradığını ifade eden Umulğan, "Bir şeker hastası bir sıkıntı yaşadığında kolundaki diyabet bilekliği sayesinde gerekli merci, hastane ve sağlık merkezlerine bilgi verebilmek için başvurmaları, gerekli müdahalelerin yapılabilmesi için bilgiler barındırıyor. Bu da hastanın ağır komplikasyon yaşamasına engel olan bir bilekliktir." açıklamasında bulundu. (İLKHA)
Bu haber toplam 301 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • MBB Aşevi Hizmete Başladı
  • Başkan Şahin’den Müjde!
  • Kaymakamı Özdemir, Sivrice Köyü Okulu öğrencilerini ziyaret etti
  • MARDİN'DE BÜYÜK ASFALT HAMLESİ
  • MAÜ İyilik Haritası Topluluğunun İlk Rotası Sevindirdi
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA