Karakter boyutu :
04 Nisan 2021 Pazar 10:52
Diyarbakır'daki tarım fuarı kültürel lezzetleri bir araya getirdi
Diyarbakır'da düzenlenen "Mezopotamya Tarım Hayvancılık Fuarı", Türkiye'nin her köşesinden birçok işletmecinin ürünlerini tanıtmasına fırsat verdi.
Açılışını Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli'nin yaptığı ve salgın nedeniyle iptal edilen fuarlar sürecinden sonra yapılan ilk tarım fuarı olan Mezopotamya Tarım Hayvancılık Fuarında birçok kentin doğal lezzet ve güzellikleri buluştu.
Fuarda yerini alan işletmecilerden bazıları fuardan umduklarını bulamadıklarını, bazıları ise iyi iş çıkardıklarını belirtti.
Trabzon'dan fuara katılan Adem Aydın, Diyarbakır halkının Karadeniz bölgesinin süt ürünlerine ilgi gösterdiğini söyledi.
Aydın "Tezgahımızda; mıhlamalı peynir, tereyağı, tulum peyniri, zeytin, ballı kuru dutlar gibi tamamen Karadeniz ürünü olan birçok çeşit bulunuyor. Bunlar tamamen el yapımı ve doğal ürünler. Diyarbakırlıların Karadeniz ürünlerine yoğun bir rağbet gösterdiğini söyleyebilirim. 8 yıldır buraya geliyorum. Artık halk tarafından tanındığımız için Diyarbakırlıların ilgi ve alakaları var." dedi.
Diyarbakır'da ve Karadeniz'de üretilen doğal ürünler arasındaki farka da değinen Aydın "Bizim oraların otu ile buraların samanı ya da yoncası bir değil. Ayrıca Karadeniz ile Güneydoğu'nun hayvancılığı bir değil. Mesela Karadeniz'in ineklerinin Güneydoğu ineklerine göre sütü az ama yağı çok olur. O yüzden bizim oraların fiyatları biraz daha yüksek oluyor. Karadeniz'de hayvan beslemek için alan olmadığından ve maliyetler daha yüksek olduğundan dolayı fiyatlarımız biraz daha yüksek." diye belirtti.
"Kaya tuzu, Çankırı'da bulunan tuz mağaralarından çıkartılıp öğütülerek sofraya geliyor"
Çankırı'dan fuar için gelen kaya tuzu satıcısı Ahmet Durmaz, tezgahında bulunan kaya tuzunun faydalarını anlatarak, "84 mineralli kaya tuzumuzu herkesin gözü önünde taş değirmende kırıp öğütüyoruz. Standımızda tuz lambalarımız bulunuyor. Bunlar, astım, bronşit, migren ve horlama gibi rahatsızlıklara iyi geliyor. Yine standımızda bulunan tuz sabunumuz ise sedef, egzama, kaşıntı ve siyah nokta gibi rahatsızlıklara iyi geliyor. Ayrıca ayakta mantar, koku, kaşıntı ve terleme gibi rahatsızlıklara iyi gelen ayak bakım tuzumuz da var." dedi.
Kaya tuzunun mağaradan sofraya geliş sürecini anlatan Durmaz, "Kaya tuzu, Çankırı'da bulunan tuz mağaralarından kaya halinde çıkartılır. Çıkartılan bu kayaların beyaz kısmı seçilerek değirmende öğütülür ve yemeklik tuz haline getirilir. Diyarbakır'a birçok defa fuarlar için geldim, buradan çok memnunum. Diyarbakır halkı alışverişi seviyor fakat bu yılki fuar salgın nedeniyle biraz durgun." ifadelerini kullandı.
"Diyarbakırlıların İzmit pişmaniyesine ilgisi yüksek"
İzmit pişmaniyesini taze taze tezgahında sunarken Diyarbakırlıların pişmaniyeye olan ilgisini anlatan Ufuk Usta, "Diyarbakırlıların pişmaniyeye ilgisi yüksek. 4 yıldır Diyarbakır'a geliyorum. Geçen sene salgın nedeniyle fuar olmadı, bu sene oldu. Çok şükür işlerimiz iyi. İnsanlar pişmaniyeyi özlemiş. Diyarbakırlılar taze pişmaniyeye hasretler. Biz de İzmit'ten gide gele insanları alıştırdık." şeklinde konuştu.
"Çocukların 'Maraş Tarhanası'nı cips yerine tüketmelerini öneriyoruz"
Kahramanmaraş'ın yöresel baharat çeşitlerini Diyarbakır'a taşıyan Şamil Akkurt ise standında bulunan ürünleri ve fuardaki yoğunluğu şöyle anlattı:
Bu hafta yöresel ürünlerimizi sunmak için Diyarbakır'dayız. Tezgahımızda kendi ürettiğimiz ürünler olan; salça, nar ekşisi, pekmezler, pul biberi ve Maraş'ın olmazsa olmazı 'Maraş Tarhanası'nı satıyoruz. Çocukların tezgahımızda yer alan 'Maraş Tarhanası'nı cips yerine tüketmelerini öneriyoruz. Bu yıl ki fuar beklediğimiz gibi yoğun değil. Salgın nedeniyle yoğunluk yok ama insanların salgına karşı tedbirleri tam diyebiliriz.
"İnsanların özellikle el emeklerine ilgileri yüksek"
Fuarda kadınların, aile destek evlerinde elleriyle yaptıkları ürünleri sergileyen El Sanatları Sergi Merkezi Sorumlusu Arzu Aslan ise "Bayanlarımız el sanatlarını kendi ailelerine destek amaçlı yapıyor. Evlerinde boş durmuyorlar; hem öğrenip hem de öğretiyor. Bu el işleri ile bayanlar ne kadar hünerli olduklarını gösteriyorlar. İnsanların da özellikle el emeklerine ilgileri yüksek. Doğal ürünlerin bir çeşidi olarak el işleri, doğallığı sevenleri kendine çekiyor. Bayanlara tavsiyemiz el işlerini öğrenip ailelerine de destekte bulunmalarıdır." ifadelerini kullandı.
Fuara 101 firma katılım sağladı
Mezopotamya Fuarcılık ile Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen, "Mezopotamya Tarım Hayvancılık Fuarı" 3 Nisan’a kadar açık olacak. Fuara Azerbaycan, Rusya ve Irak ülkelerinden de dahil olmak üzere toplam 101 firma katılım sağladı. (İLKHA)
Bu haber toplam 570 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA