• Mardin13 °C
  • Diyarbakır7 °C
  • Batman6 °C
  • Şırnak7 °C
  • İstanbul7 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Diyetisyen Sulak: İnsanların her besin grubunu tüketmesi gerekir
25 Temmuz 2023 Salı 09:12

Diyetisyen Sulak: İnsanların her besin grubunu tüketmesi gerekir

Halk arasında şeker hastalığı diye bilinen diyabette yasaklı ve kontrollü tüketilmesi gereken meyve grupları olduğunu ifade eden Diyetisyen Hıdır Sulak, bunların içerisinde karpuz ve incir gibi meyve şekeri yüksek olan besin gruplarının kontrollü tüketilm
Halk arasında şeker hastalığı diye bilinen diyabette yasaklı ve kontrollü tüketilmesi gereken meyve grupları olduğunu ifade eden Diyetisyen Hıdır Sulak, bunların içerisinde karpuz ve incir gibi meyve şekeri yüksek olan besin gruplarının kontrollü tüketilmesi gerektiğini ifade etti.
 
Danışanların optimum sağlık seviyesini yakalamak için listelerinde ve sağlıklı beslenme tabaklarında belli bir miktarda sebze bulundurmaları konusunda tavsiyelerde bulunan Sulak, sebze ağırlıklı besleneceğiz derken diğer besin öğelerini bir kenara atmamamız gerektiğini aktardı.
 
Diyetisyen Hıdır Sulak. güneş ışınlarına maruz kalan bölgelerde lif, filovit ve betakaroten içeriği yüksek olan sebze ve meyve tüketilmesinin sağlık açısından daha faydalı olacağını belirtti.
 
Diyetisyen Sulak, bir insan diyetisyene geldiği zaman psikolojik olarak, ben zayıflayacağım veya kilo alacağım diye değil ben sağlıklı bir birey olacağım psikolojisiyle gelmesi gerektiğini dile getirdi.
 
Kişide karaciğer enzimlerinin yetersiz çalışmasına dayalı bir problemi varsa buna uygun bir beslenme program çıkartılması gerektiğini belirten Sulak, hiç bir insan birbirinin aynısı olmadığını ifade etti.
 
"Bizim için önemli olan optimum sağlık değerlerini yakalayabilmek"
 
Dünyanın farklı yerlerinde hayvansal ürünleri tamamen hayatından çıkaran topluluklar olduğunu ifade eden Sulak, "Danışanlarımıza optimum sağlık seviyesini yakalamak için listelerinde ve sağlıklı beslenme tabaklarında belli bir miktarda sebze bulundurmalarını tavsiye ederiz. Mevsimlerde ulaşılabilen sebzelere göre farklılık göstermektedir, sebze ağırlıklı beslenmek diye program genelde vegan veya vejetaryen beslenmeyle karıştırılabilir genelde bu tarz beslenme türlerini kültür olarak edinmiş bazı fikirler de mevcut. Dünyanın belli kesimlerinde hayvansal ürünleri tamamen hayatından çıkartan topluluklar mevcut. Bir şekilde hayatlarını idame ettirebiliyorlar mı? Evet ettirebiliyorlar ama bizim için önemli olan optimum sağlık değerlerini yakalayabilmek. Fizyolojik, mantalite ve anatomik olarak kas dokusunu optimum seviyede yakalayabilmektir. Olabildiğince her besin grubundan tüketilmesini tavsiye ederiz. Sebze ağırlıklı besleneceğiz derken diğer besin öğelerini bir kenarı atmamak gerekir." şeklinde konuştu.
 
"Sebze ve meyveleri tüketirken bazı şeylere dikkat etmek gerekir"
 
Diyetisyen Hıdır Sulak
 
Sebze ve meyve ağırlıklı beslenen kişilerin sağlık konusunda dikkat etmesi gereken şeyler olduğunu dile getiren Sulak, "Aşırı miktarda güneş ışınlarına maruz kalan Şanlıurfa ve çevre illerde lif, filovit ve betakaroten içeriği yüksek olan sebze ve meyve tüketmeleri gayet iyi olacaktır. Sebze ve meyveleri tüketirken bazı şeylere dikkat etmek lazım. Tüketen kişinin bağırsak florasının ne seviyede olduğu gastrit veya ülser gibi bir problem yaşayıp yaşamadığı veya sindirim sistemiyle ilgili herhangi bir rahatsızlığının olup olmadığı gibi. Halk arasında şeker hastalığı diye bilinen diyabette yasaklı ve kontrollü tüketilmesi gereken meyve grupları da vardır bunların içerisinde karpuz ve incir gibi meyve şekeri yüksek olan besin gruplarının kontrollü tüketilmesi lazım." dedi.
 
"Vücudumuzda protein içeriğini karşılayacak 20 farklı aminoasit vardır"
 
Bağışıklık sistemini zinde tutabilmek için lif ve posa içeriği yüksek olan besinlerin tüketilmesi gerektiğine dikkat çeken Sulak, "Sindirim sistemini dinç ve bağışıklık sistemini zinde tutabilmek için meyve ve sebze türlerinin lif ve posa içeriği yüksek besinlerin sürekli beslenme tabağımızda bulunmasını tavsiye ederiz. Uygun oranı tespit edebilmek için en iyisi bir beslenme uzmanından profesyonel bir destek almaktır. Metabolik olarak doğuştan alışkın olmadan bir anda yapılan değişimler vücutta ciddi bir bağışıklık sisteminde haraviyete sebep olabilir. Kontrollü bir şekilde hayvansal besinlerden proteini karşılamak için desteklemek gerekir. Özellikle bitkisel protein kaynakları vücudumuzun protein kaynaklarını karşılayabilir ama bizim vücudumuzda protein içeriğini karşılayacak temel anlamda 20 farklı aminoasit vardır ve bunları bitkisel protein kaynaklarından alamayız. Hayvansal protein kaynaklarını tüketmemiz gerekir. Ne bitki nede hayvan sınıfına girmeyen fungi sınıfına giren mantarlardan da bolca tüketmemiz gerekir." ifadelerini kullandı.
 
"Ben sağlıklı bir birey olacağım"
 
Sağlıklı bir birey olmak için neler yapmamız gerektiği konusunda tavsiyelerde bulunan Sulak, "Mesleki anlamda bunu zayıflamak olarak tabir etmemek en güzelidir. Bir insan diyetisyene geldiği zaman ilk olarak psikolojik men şunu hedeflemeli, ben zayıflayacağım veya kilo alacağım değil ben sağlıklı bir birey olacağım. Sağlıklı bir birey olmak için neler yapmalıyız diye soruyu düzenleyip cevaplayalım. Kişinin hangi problemlerden ötürü kilo problemi yâ da sağlık parametrelerindeki anormal sebebi tespit edilmeli. Fiziksel aktivite ve yaşamsal faaliyetlerini herhangi bir farmakolojik bir destek almadan idame ettiren bir birey diye nitelendirilir. İlaç desteği almadan yaşamsal faaliyetlerini ve fiziksel aktivitelerini pozitif bir şekilde sorunsuz idame ettiren birey diye nitelendiririz. Beslenme tarzı diyetisyenler olarak tek başımıza başaramayabiliriz o konuda bir psikolojik bir destek gerekirse o kısımlara yönlendirerek sağlık profesyonelleri olarak beraber bir yaklaşım sergileriz ve optimum sağlık parametrelerine ulaştırmaya çalışırız." diye konuştu.
 
"Her insanın metabolizması birbirinden farklıdır"
 
Kişilere uygun beslenme programı çıkarılması gerektiğini dile getiren Sulak, "Kişiye göre sipesivik müdahaleler gerektirebilir bunu şu şekilde söyleyebiliriz, bir kişide sadece karaciğer enzimlerinin yetersiz çalışmasına dayalı bir bel çevresi problemi varsa buna uygun bir beslenme programı çıkarılacaktır. Tüm vücuda eşit yayılmış kahverengi bir yağ dokusundan oluşan bir kilo alma mevcutsa buna uygun bir beslenme programı çıkarılacaktır. Tamamıyla bu doğru veya bu yanlış diyebileceğimiz net bir tavır yoktur çünkü hiç bir insan birbirinin aynısı değildir. Dünya'da 7 milyardan fazla insan var ve her insanın metabolizması birbirinden farklıdır. 7 milyar birbirinden farklı gidiş yolu üretebiliriz bu konuda. Su tüketimini kesinlikle ihmal etmesinler özellikle cilt sağlığı için betokariten içeriği yüksek şeftali, nektarı ve havuç gibi ürünleri sık, sık tüketmelerini tavsiye ederiz." dedi. (İLKHA)
Bu haber toplam 566 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA