Karakter boyutu :
01 Ağustos 2023 Salı 08:36
Ekran bağımlısı çocukları ciddi tehlike bekliyor!
Ekran karşısında geçirilen uzun sürelerin ve bilgisayar, tablet, televizyonun kontrolsüz kullanımının çocukların gözünde ciddi problemlere neden olduğunu belirten uzmanlar, ailelere önemli uyarılarda bulunuyor.
Ekran karşısında geçirilen uzun sürelerin ve bilgisayar, tablet, televizyonun kontrolsüz kullanımının çocukların gözünde ciddi problemlere neden olduğunu belirten uzmanlar, ailelere önemli uyarılarda bulunuyor.
Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Operatör Doktor Hüseyin Çelik, İLKHA muhabirine konuşarak, çocukların hayatlarının adeta bir parçası haline gelen dijital ekranın göze verdiği zararları anlattı.
Uzun süreli televizyon, tablet ve bilgisayara maruz kalan çocukların gözlerinde bozulmaların meydana geldiğine dikkat çeken Doktor Hüseyin Çelik, bu nedenle çocukların çok fazla ekran başında vakit geçirmelerine engel olunması gerektiğini söyledi.
Ekrana maruz kalma süresini kısaltmak için ailelere önemli görevlerin düştüğünü vurgulayan Çelik, çocukların ekrandan uzaklaşmaları için dışarıya çıkmalarının sağlanması gerektiğini ifade etti.
Çocuklarda ekran süresi uzadıkça göz problemlerinin de arttığına işaret eden Çelik, göz sağlığı ve hastalıklarıyla ilgili önemli bilgiler verdi.
Doktor Hüseyin Çelik
"Sürekli tablet ve bilgisayarla oynayan çocukların gözünde görme problemi ortaya çıkar"
Korona süreciyle başlayan eve kapanma alışkanlığının devam ettiğini, çocukların dışarı çıkmaktansa evde bilgisayar, tablet başında vakit geçirmeyi daha çok tercih ettiğini belirten Çelik, "Bu da göz sağlığı açısından olumsuz bir etki. Bu durum gözle ilgili ne gibi sıkıntılara sebep olabilir? Odalarında sürekli tablet ve bilgisayar başında oyun oynayan çocukların gözlerinde ilerleyen süreçlerde miyopi dediğimiz uzağı bulanık görme problemi ortaya çıkacaktır." dedi.
"Çocuklarımızı dışarıya çıkarmalıyız"
Yapılan araştırmalarda 2050 yılında dünya nüfusunun yarısının miyopi olacağı yönde olduğunu aktaran Çelik, şöyle devam etti:
"Bu nedenle mümkün mertebe çocuklarımızı parklara, dışarıya çıkarmak gerekiyor. Akşama doğru ya da sabahın erken saatlerinde güneşe de maruz kalmak gerekiyor. Çocukların hem güneşten faydalanmalarını hem de uzağa bakmalarını sağlamak gerekiyor. Sürekli kapalı alanda yakına bakan göz miyopi dediğimiz sıkıntıya sebep oluyor. Bu da çocukların gözlerinde bozukluğa sebep oluyor."
Konuşmasında ekran başında uzun vakit geçirenlere de tavsiyelerde bulunan Çelik, ekran başında çalışanların mutlaka yapması gereken birkaç önemli kuralın olduğunu hatırlattı.
"Ekran parlaklığı gözü bozabiliyor"
Ekran başındakilerin sık sık gözlerini kırpıp arada bir uzağa bakmaları gerektiğini vurgulayan Çelik, "Bir diğer ekran maruziyeti de, özellikle ekran başında çalışan kesimdir. Sürekli bilgisayar veya tabletle çalışan kişilerde de göz kuruluğu olabiliyor. Ekran parlaklığı gözü yorabiliyor, bozabiliyor. Sürekli aynı bilgisayarda çalışanlar bilgisayarlarına koruyucu takabilirler. Özellikle ekran başında çalışanlar için 20 kuralı çok önemlidir. 20 dakikada bir 20 saniye, 20 fit uzaklığa bakın deriz. 20 fitte en az 6 metredir. Gözü 6 metre uzaklığa bakarak dinlendirebiliriz. Bu 20 kuralı unutulmamalıdır." ifadelerini kullandı.
"Mutlaka 20 kuralını ve göz kırpma refleksini unutmayalım"
Bir diğer kuralın ise göz kırpma refleksi olduğuna dikkat çeken Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Operatör Doktor Hüseyin Çelik, şunları söyledi:
"Odaklandığımızda göz kırpma refleksini unutuyoruz. Bunu dakikada 10-15 kez yapmamız gerekirken 3-5 defa yaptığımız için bu kez göz kuruyor. Ekran parlaklığı da ayrıca gözü etkilediği için gözde kurumaya sebep oluyor. Bunun için ekran başında çalışan vatandaşlarımız mutlaka 20 kuralını, göz kırpma refleksini hatırlatıyoruz, çok ihtiyaç duyduklarında da suni gözyaşıyla takviye ediyoruz."(İLKHA)
Bu haber toplam 572 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA