• Mardin19 °C
  • Diyarbakır15 °C
  • Batman17 °C
  • Şırnak15 °C
  • İstanbul18 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Fırat Nehrindeki istilacı sazan balıkları için proje üretilecek  
28 Kasım 2022 Pazartesi 08:14

Fırat Nehri'ndeki istilacı sazan balıkları için proje üretilecek  

Fırat Nehri'nde "İstilacı balık" diye adlandırılan balıkların genetik özellikleri araştırılarak balık çeşitliliğinin yok olmaması için proje geliştirilecek.
Fırat Nehri'nde "İstilacı balık" diye adlandırılan balıkların genetik özellikleri araştırılarak balık çeşitliliğinin yok olmaması için proje geliştirilecek.
 
Dünyayı etkisi altına alan istilacı balık "Carassius Gibelio" Fırat Nehri'nde sıklıkla görülmeye başlandı.
 
Harran Üniversitesi öğretim üyeleri, balık çeşitliliğini yok etme riskine karşı bir proje geliştirerek istilacı balık türünün ortadan kaldırılması veya ekonomiye kazandırılması konusunda araştırmalara başladı.
 
Harran Üniversitesi'nde, istilacı bir balık olan sazan türüne ait genetik çeşitlilik analizleri yapılmaya başlandı.
 
Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Genetik Laboratuvarında gerçekleştirilmekte olan bu çalışma, popülasyonların genetik çeşitliliğini ve yapılarını belirlemek için kullanılan en etkili yöntemlerden biri olan moleküler belirteçler kullanılarak yapıldı.
 
Balık ticareti yapan insanların yanı sıra olta balıkçılığı yapanlar için de tatlı sulardaki istilacı balık türlerinin oluşturduğu tehdit giderek büyüdüğü ifade edildi.
 
Projenin bir sonraki aşamasında istilacı türün nehir sisteminden uzaklaştırılıp balıkçılığın devamı sağlanarak ekonomiye katkıda bulunulması ve katma değeri yüksek bazı ürünlerin üretilmesi de planlandı. Bu balık türünden başta gıda ve ilaç endüstrisi olmak üzere birçok alanda kullanım imkânı olan protein tozu üretilmesinin yanı sıra kedi-köpek maması yapılarak değerlendirilmesi de hedefleniyor.
 
"İstilacı balıklarla hemen mücadele etmek gerekir"
 
Tatlı sulardaki istilacı balık türlerinin yayılımının hızlı bir şekilde sürdüğünü, yerli balık türleri üzerinde baskı oluşturduğunu söyleyen Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Arif Parmaksız, "Yerel balık türlerinin ortamına girerek besin, üreme ve yaşam alanlarında oluşturdukları rekabetle varlıklarını tehdit eden istilacı balıklarla hemen mücadele etmek gerekir. Bu balıkların ekonomik değeri daha düşüktür. İstilacı balıkların üreme yöntemleri yüksek, adaptasyon yetenekleri ve özellikle dişi ağırlıklı üremesi sebebiyle kısa sürede yaşam alanlarında baskın ırk haline gelmektedir. Bu tür balıklar girdiği ortamlarda tüm ekolojik dengeyi bozarak katma değeri yüksek, yerli, endemik balık türlerini zamanla yok etmektedir." diye konuştu. (İLKHA) 
Bu haber toplam 411 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA