Karakter boyutu :
23 Eylül 2022 Cuma 07:35
Gerontolog Dr. Aydın: Yaşlılar toplum için berekettir
Toplumda gün geçtikçe yaşlılara hürmetin azaldığına dikkat çeken Gerontolog Dr. Kemal Aydın, yaşlıların toplum için bereket olduğuna dikkat çekti.
Yaşlılığın herkesi ilgilendiren bir konu olduğunu söyleyen İbni Sina Enstitüsü Dünya Yaşlanma Konseyi Başkanı Gerontolog Dr. Kemal Aydın, yaşlılara ifade özgürlüğü, adil yargılanma, eşitlik, eğitim hakkı, sağlık hakkı ve sosyal güvenlik hakkının sağlanması gerektiğini belirtti.
Gün geçtikçe toplumda yaşlılara hürmetin azaldığını belirten Aydın, herkesin onurunun ve haklarının korunduğuna emin olduğu bir toplum için yaşlılara hürmet etmenin elzem olduğuna vurgu yaptı.
Dünya ve ülkemizin de yaşlandığını belirten Aydın, “Şu an Türkiye'de bir buçuk milyon kişi yalnız yaşıyor. Yani çocukla gençlikle övünürken bir baktık ki yaşlı bir nüfusla karşı karşıyayız. Dünyada çocuk hakları, kadın hakları, engelli hakları gibi haklar varken tüm dünyada Birleşmiş Milletler de dahil olmak üzere yaşlı hakları ile ilgili çok ciddi bir çalışma bulunmamaktadır. Bu nedenle Dünya Yaşlanma Konseyi olarak bu seneyi ekim ayından itibaren 'Yaşlılara Saygı Uluslararası Yaşlı Hakları Yılı' olarak tüm dünyada kutlayarak öncelikle yaşlıların haklarını, yaşlılara saygı gösterilmesi gerektiğini, bilge yaşlıların tecrübelerinden de gençlerin faydalanmasını aktif ve sağlıklı yaşlanmayı hedeflemiş oluyoruz. Yıl içerisinde yani bu yılın teması 'Yaşlılara Saygı, Aktif ve Sağlıklı Yaşlanma, Nesiller arası dayanışma' olacak. Böylelikle nesiller arası dayanışmayla çocuklar, yaşlıların haklarını savunacaklar. İnsan hakları elçisi diyorlar çocuklar. O zaman hem farkındalık oluşacak hem de ‘bir gün ben de yaşlanırsam arkamdan gelenler bana böyle davranmalı’ diyecek. Çocuklar işin daha bilincinde olacaklar.” dedi.
“Yaşlılar birer tecrübe timsalidirler”
Devamında Aydın, şunları ifade etti:
“Biz yaşlılara saygı gösterirsek, onların haklarını korursak arkadan gelenler de bizim haklarımızı korurlar. Bu bir değişim süreci. İnsanoğlu doğar, büyür ve gelişir. Yetişkinlik dönemi ve yaşlılık dönemi hayatın bir parçası. Dışlanmaması gerekir. Bu nedenle çocuklar, gençler, engelliler, kadınlar, herkes bu sene yaşlılara odaklanıp yaşlıların haklarını, yaşlılardan istifade etmeyi bilsinler. Aslında yaşlılar birer tecrübe timsalidirler, birer açık kütüphanedirler. Okullarda, toplumda, kafeteryalarda, her yerde onlardan faydalanmak nesiller arası dayanışma gerek. Bu vesileyle aslında biraz da yaşlılara o kaybolan, kaybolmaya yüz tutan saygıyı tekrar kazandırmayı amaçlamış, amaç edindik.”
“‘Anne babaya öf bile deme’ diyen bir medeniyetin evlatlarıyız”
Aydın, “Bu sene Diyanet İşleri Başkanlığı ile tüm dünyadaki camilerle, öncelikle yine yaşlı hakları yılında hutbe yarışmalarıyla, okullarda ve İmam Hatip Liselerinde yarışmalarla, hutbeler ile vaazlarda, konferanslar ve kompozisyon yarışmaları vesaireyle tüm farkındalığı camilerimizde ve medyada oluşturmak için hedeflerimiz var. ‘Anne babaya öf bile deme’ diyen bir medeniyetin evlatları olarak dünyaya örnek bir 'Farkındalık Yılı'nı' dünya ile beraber yerelden küresele oluşturacak şekilde önce kendi ülkemizin vatandaşı yaşlıları, daha sonra bölgemizdeki yaşlıları sonra da göçmen yaşlılar, mülteci yaşlılar. Aslında topluma çok iyi anlatabilirsek yaşlı, sizin ebedi hayatınızı kazandıracak en güzel dönem. Yaşlının duasını alabilmek, yaşlıya hürmet gösterebilmek. Çünkü yaşlılar, duası kabul olunan bir guruptur.” ifadelerine yer verdi.
“Yaşlılık herkesi ilgilendiren bir konu”
Yaşlıların topluma bereket olduğunu aktaran Aydın, “Bunu gençliğe çok iyi anlatmamız gerekiyor. Yani hayatın önemli bir bölümü, hepimizin başından geçeceği bir dönem aslında. Gençler, çocuklar, yaş alan gruplar o yaşlıların haklarını korudukları zaman, kendileri de yaşlandığında arkadan güzel bir nesil gelmiş olacak. Bunu böyle anlatmak gerekiyor. Yaşlılık herkesi ilgilendiren bir konu. Muhakkak herkesin yaşlı bir anne-babası, dedesi-ninesi, akrabası veya komşusu vardı. Yani yaşlısı olmayan bir toplum yoktur. Onun için bunu tamamen 7'den 77'ye herkese çok iyi anlatmamız gerek. Yaşlıların hakları, onların da daha acil hakkı, gezme hakkı, sağlık hakkı, toplumla kaynaşma hakkı, kendini ifade etme hakkı, bakım hizmetlerini alma hakkı, güvende hizmet hakkı, güvende hissetme hakkı aynı diğerleri gibi hakları var. Ama maalesef uluslararası toplum bu konuya diğer konularda olduğu gibi hiç önem vermiyor. Bir ayrımcılık var.” şeklinde belirtti.
“Yaşlı hakları konusunda tüm dünya ülkelerinde farkındalığı oluşturmak istiyoruz”
Yaşlı hakları ile ilgili çalışmalar yaptıklarını dile getiren Aydın, “Bu sene Kastamonu'dan 22 Eylül'de bir hareket başlatmak istiyoruz. Bu nedenle yaşlı hakları, evrensel insan hakları, aktif ve sağlıklı yaşlanma konusunda yaptığımız çalışmalar var. Onları paylaşıp bu konuda yerel medya ile bu projeyi başarmak istiyoruz. Yerel medya olmadan da olmuyor. Yerel medya hem insan hakları elçileri beratlarını almış olacak hem de sağlıklı yaşlanma elçileri. Toplumda nasıl insanlar daha aktif ve kaliteli bir hayat sürebilirler. Bunun bir nevi elçileri de aslında medya görevleridir. Bu projeyi de inşallah 'Yerel Medya Dünya Yolunda' projesiyle bir sonraki günlerde tekrar daha detaylı paylaşmış olacağız.” dedi. (İLKHA)
Bu haber toplam 938 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA