• Mardin21 °C
  • Diyarbakır16 °C
  • Batman16 °C
  • Şırnak16 °C
  • İstanbul6 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin ihracat hedefi 12 milyar dolar
28 Mayıs 2021 Cuma 09:53

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin ihracat hedefi 12 milyar dolar

İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanan Türkiye'nin 500 büyük sanayi kuruluşu araştırmasında Güneydoğu Anadolu Bölgesi, İSO 500 listesinde 39 firmayla yer aldı.
İSO 500 listesinde yer alan 39 firmanın 29’u Türkiye’nin 5’nci büyük ihracatçı şehri olan Gaziantep’ten çıktı. Tekstil, halı, hububat ve kuru meyve sektörlerinden aldığı güçle Türkiye’nin en çok ihracat gerçekleştiren bölgelerden biri olan Güneydoğu Anadolu Bölgesi, İSO 500’de de 39 firmayla önemli bir temsil gücü elde etti.
 
Türkiye’nin 5’inci büyük ihracatçı şehri olarak kabul edilen Gaziantep ise listede 29 firmayla yer aldı. Listede yer alan firmaların iştirak ettiği ve öne çıkan sektörler ise tekstil, halı, hububat ve bakliyat, çikolata, teknik tekstil, bitkisel yağlar, makarna, kimyevi mamuller ve enerji oldu.
 
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, “Önümüzdeki yıl İSO 500’de daha fazla firmayla yer almayı hedefliyoruz.” dedi.
 
“Tüm zorluklara rağmen 9,2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik”
 
Listede yer alan firmaların, ihracatçı firmalar olduğunu belirten Kileci, “Bu bizi gururlandırıyor ama önümüze de daha büyük hedefler koyuyor. 2020 yılının başından bu yana bölgede aktif olarak ihracat yapan firma sayısı 5 bin 220’ye ulaşmış durumda. Pandemiyle geçen 2020 yılında tüm zorluklara rağmen 9,2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Bu sene rakamı 12 milyara çıkarmayı, önümüzdeki yıl İSO 500’de daha fazla firmayla yer almayı hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.
 
“Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin ihracat hedefi 12 milyar dolar”
 
Gaziantep’in salgınla geçen 2020 yılında yılmadan üretmeye, sektörlerini ve oluşturduğu istihdamı korumaya devam ettiğini vurgulayan Kileci, “Pandemi dolayısıyla zorlu bir 2020 yılı geçirdik ve bütün sıkıntılara rağmen üretmeye ve hem sektörleri hem de istihdamı korumaya çaba gösterdik. Büyük oranda da başarılı olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. İSO 500 listesinde 39 firmamız yer alıyor ve bunlar aynı zamanda ihracat gerçekleştiren firmalarımız.  Birliklerimiz iştigal sahasında bulunan illerden Gaziantep’te 29, Kahramanmaraş’ta 9, Mardin bir firmamız listeye adını yazdırarak bizleri gururlandırdı. Bölge olarak Türkiye için üretim ve ihracatın çok önemli iki konu olduğunu biliyoruz ve üzerimize düşeni en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz. 2020 yılında 9,2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Sanayicimiz hevesli, üretim potansiyelimizi biliyoruz ve 2021 yılında ihracatı 12 milyar dolara çıkarmak istiyoruz. Önümüzdeki yıl İSO 500 listesinde daha fazla firmayla yer almayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.
 
“Tekstil ihracatının yüzde 23’ü Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden”
 
Bölgenin en önemli üretim ve ihracat alanlarını tekstil, halı, hububat, pastacılık malzemeleri, plastik ve mamulleri, değirmencilik ürünleri, bitkisel yağlar, demir-çelik mamulleri, ağaç ve orman ürünleri ile kuru meyve ve mamulleri olarak sıralayan Kileci, “Üretmeyi ve ihraç etmeyi seven bir bölgeyiz. 2021 ocak-nisan ihracatımız 3,6 milyar dolar olarak gerçekleşti ve geçen yılın aynı dönemine göre artış yüzde 36.9 oldu. Türkiye’nin ocak-nisan 2021 dönemi toplam tekstil ihracatının yüzde 23’ü bölgemiz üreticisi ve ihracatçısı gerçekleşti. Yine Türkiye geneli halı ihracatının yüzde 69’unu bölgemizden gerçekleştirirken bakliyat ihracatında da önemli bir noktada bulunuyoruz. Çünkü Türkiye’nin en önemli üreticileri bölgemizde yer alıyor. Çikolata ve pastacılık malzemeleri konusunda da kilit önemde bir yerdeyiz.” diye konuştu. 
 
“Pandemi İpek Yolu’nun önemini tekrar ortaya çıkardı”
 
Salgın ile birlikte İpek Yolu’nun eski önem ve değerine tekrar kavuştuğuna da dikkat çeken Kileci şunları kaydetti: “İpek Yolu’nun yeniden değerli bir ticaret rotası hâline gelmesi, bu yol üstünde bulunan ticaret duraklarının üretim potansiyellerini daha fazla harekete geçirmelerini sağlamıştır. Bu önemli ticaret duraklarından biri de Gaziantep öncülüğündeki Güneydoğu Anadolu Bölgesi’dir. Bölgemiz, sahip olduğu kadim üretim kültürü ve beşeri sermayesiyle dün olduğu gibi bugün de zorlu pandemi koşullarına rağmen ticaretteki performansını artırmayı sürdürmektedir.” (İLKHA)
Bu haber toplam 286 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • MBB Aşevi Hizmete Başladı
  • Başkan Şahin’den Müjde!
  • Kaymakamı Özdemir, Sivrice Köyü Okulu öğrencilerini ziyaret etti
  • MARDİN'DE BÜYÜK ASFALT HAMLESİ
  • MAÜ İyilik Haritası Topluluğunun İlk Rotası Sevindirdi
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA