Karakter boyutu :
10 Aralık 2020 Perşembe 06:46
Halkın gözünden “Dünya İnsan Hakları Günü”
İnsan Hakları Evrensel Bildirisi’nin kabul edildiği gün olan 10 Aralık 1948 tarihinden bu yana her yıl 10 Aralık'ta kutlanan “Dünya İnsan Hakları Günü” hakkında Gaziantep halkı ne düşünüyor?
Özelde İslam ülkelerinde genelde dünya üzerinde insan hakları ihlalleri yaşanırken yarın “Dünya İnsan Hakları Günü” olarak kutlanacak.
Her yıl 10 Aralık'ta kutlanan “Dünya İnsan Hakları Günü” hakkında İLKHA’nın, “İnsan hakları denilince aklınıza ne geliyor ve sizce dünyada insan hakları var mı?” sorusunu cevaplandıran Gaziantep halkı, insan haklarının halen ihlal edilmeye devam ettiği bir dünyada böyle bir günden ve insan haklarından bahsetmenin anlamsız olduğunu ifade etti.
İslam coğrafyaları başta olmak üzere birçok ülkede insan hakları ihlallerinin yaşandığına dikkat çeken vatandaşlar, BM'nin ve sözde “medeni” olan Avrupa ülkelerinin, yaptıkları İslam düşmanlığı, ırkçılık ve ayrımcılıkla insan haklarını ihlal ettiklerini söyledi.
İnanç, düşünce, yaşam hakkı, adalet, hak, hukuk, ekonomik, sosyal ve kültürel haklar gibi insanların birçok hakkının halen ihlal ve gasp edildiğini belirten vatandaşlar, insan haklarının, din, dil, ırk, renk gözetmeksizin insanların eşit ve özgür bir şekilde dünyada yaşaması olduğunu dile getirdiler.
Dünyada insan haklarının olmadığını ifade eden Ubeydullah Çakır, her fırsatta ve ortamda sözde insan haklarından bahseden tüm Avrupa ülkelerinin yıllardır İslam coğrafyalarında zulümlere imza attığına dikkat çekti.
“Batı dünyası kendileri için istedikleri hakları, sömürdükleri ülkeler için istemezler”
İslam coğrafyalarında yaşanan katliamlara ve zulümlere dikkat çeken Çakır, “İnsan haklarından bahsederken öncelikle insanlığın başlangıcından bahsetmemiz gerekiyor. Hazreti Adem ile başlayan insanlık tarihiyle birlikte aslında insan hakları da başlamıştır. Kur’an Kerim birçok ayette insanların adaletli olmasını, birbirlerinin haklarına riayet etmesini söylemektedir. Maalesef günümüzde en son konuşulan konu insan hakları olmuştur. Çünkü bu zaman dilimi içerisinde birçok ölümler ve katliamlar yaşanmıştır. Hatta bunları önlemek amacıyla BM 1948 yılında insan hakları ile ilgili birçok maddeler ortaya çıkarmıştır. Açıklanan maddelere baktığımızda özellikle insanların ırkından, renginden, coğrafyasından ve inancından dolayı zulümlerin olmaması, insan hakları ile hak ihlallerinin olmaması gerektiği vurgulanmıştır. Fakat bu maddeleri uygulama noktasında maalesef eksik kalmıştır. Özellikle İslam coğrafyasında yaşanan zulümler, katliamlar, insan hakları ihlallerine baktığımızda maalesef BM bu noktada duyarsız kalmaktadır.” dedi.
“Türkiye hukuk mekanizması iyi çalışmayan bir ülkedir”
İnsan hakları denince akla insanların hak ve hukukunu savunma olgusunun geldiğini, dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de de hak ve hukukun istenilen düzeyde olmadığını belirten İlyas Kütükçü, “Güçlü ülkeler isteseler dünyayı bir cennete çevirirler ama böyle bir düşünceleri yoktur. Şu anda dünyadaki düzende güçlü ve zengin olan rahat bir hayat yaşıyor. Diğer insanlara da pek fazla bir yardım yapılmıyor. Türkiye ise hukuk mekanizması iyi çalışmayan bir ülkedir. Hukuk var ama hukuk mekanizması iyi çalışmıyor. Bu durumda Türkiye’de büyük bir sorun olduğuna inanıyorum. Hukuk mekanizması iyi çalışmayan bir ülkede insan hakkını da farklı haklarını da fazla arayamazsınız. Çünkü ülkenin hukuk mekanizması iyi çalışmazsa huzur da olmaz. Bundan dolayı hukuk mekanizmasını iyi çalıştırmak gerekiyor. Bu sorun, Türkiye’nin 80 yıllık kanayan yarasıdır.” ifadelerini kullandı.
Fransa başta olmak üzere Avrupa’da artan İslam düşmanlığı ve ırkçılığa dikkat çeken Yusuf Dost ise sözde “medeni” olarak geçinen ve insan haklarından bahseden Avrupa ülkelerinde en çok hak ihlalleri olduğunu ifade etti.
“İnsan haklarını Avrupa ülkelerinin kendileri ihlal ediyor”
Dost, “Dünyada insan hakları yok. Çünkü dünya zenginlerin yanındadır. Ülkemizde insan hakları ve insana değer var. Zaten dünkü Paris Saint Germain ve Medipol Başakşehir maçında hakemlerin ırkçılığı ülkemizde yadırgandı. Bence Türkiye’de insan hakları var ama dünyada yoktur. Bu dünya zalimlerin dünyasıdır. Suriye’de ve Türkiye’nin etrafında savaş, insan katliamları var. İnsan hakları olsa bunlar olmaz. Zaten insan haklarını Avrupa ülkelerinin kendisi ihlal ediyor. Kendi insanlarına insan haklarını uyguluyorlar. Mazlum ve garibin yanında değiller. Suriye, İran ve Libya ile diğer ülkelerle birlikte bizim ülkemizi de karıştırmak istiyorlar.” şeklinde konuştu.
“İnsan hakları olsaydı, mülteciler ve dünyadaki insanlar bu kadar hor görülmezdi”
Mustafa Baygeldi, “İnsan hakları olsaydı, mülteciler ve dünyadaki insanlar bu kadar hor görülmezdi. Göçmenler botlarla Yunanistan’dan geçmek istiyor ama Yunan askerleri göçmenleri botlarıyla birlikte denize itiyor. Resmen bu insanları ölüme terk ediyorlar. Burada insan hakları olduğu söylenemez. Dünyada insan hakları yoktur. Türkiye’de insan hakları normaldir. Çünkü Yunanistan’ın veya diğer ülkelerin denizin ortasında bıraktıkları insanlara Türkiye sahip çıkıyor. Bu konuda Türkiye iyidir. Suriyelilere de sahip çıktı ama diğer Avrupa ülkeleri bu konuda sınıfta kalıyorlar.” diye konuştu.
“Dünyada insan hakları yoktur”
Irkçılık ve ayrımcılığın yapıldığı bir dünyada insan haklarının yeterince sağlandığından bahsetmenin mümkün olmadığını ifade eden Nurettin Benar da şunları söyledi:
“Dünyada insan hakları yoktur. En başta ırkçılıktan dolayı dünyada insan hakları yoktur. Daha dün akşam Paris Saint Germain ve Medipol Başakşehir maçında yaşanan hakemlerin ırkçılık yapmasından dolayı maç iptal edildi. İnsan hakları olmuş olsaydı, bu olaylar olmazdı. Türkiye’de insanların hak ve hukuklarını savunan birinin veya kurumun olduğunu düşünmüyorum. Güçlü olan kazanıyor. Ülkemizde de insan hakları zayıf durumda. ‘İnsan hakları var’ deniliyor ama ne yazık ki yok.”
Dünyada insan haklarının olduğuna inanmadığını belirten Abdulkadir Budak, “Dengesiz hayat şartları var. Hayat şartları bu şekilde dengesiz olduğu müddetçe insan hakları devamlı ihlal edilecektir. Ülkeleri yöneten kişilerin bu durumla ilgilenmeleri lazım ama ilgisiz kalıyorlar. Bu durumun düzelmesi için ülkeleri yöneten kişilerin daha dikkatli bir şekilde halkları yönetmesi lazım. Halklarının haklarını savunması lazım.” dedi.
Dünya ülkelerinde olduğu Türkiye’de de insan hakları ihlali olduğunu belirten Eyüp Geyik, “Dünyayı bilmiyorum da ama Türkiye’de maalesef insan hakları yoktur.” diye konuştu. (İLKHA)
Bu haber toplam 493 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA