Karakter boyutu :
10 Haziran 2024 Pazartesi 09:04
II. Uluslararası Siirt Fıstık Çalıştayı düzenlendi
Siirt Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) işbirliğiyle, Corteva Türkiye Tarım A.Ş.’nin destekleriyle II. Uluslararası Siirt Fıstık Çalıştayı” düzenlendi.
Siirt Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) işbirliğiyle, Corteva Türkiye Tarım A.Ş.’nin destekleriyle II. Uluslararası Siirt Fıstık Çalıştayı” düzenlendi.
İki gün süren çalıştayda, akademisyenler, araştırmacılar, kurum ve sanayi temsilcileri bir araya gelerek, sürdürülebilir fıstık üretimi ile ilgili sorunları masaya yatırdı. İlk gün davetli konuşmacılar tarafından yapılan sunumların ve masa toplantılarının ardından, ikinci gün teknik geziler düzenlendi.
Çalıştay, Siirt Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Şuayip Aslan, Siirt İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Mehmet Seven, Siirt Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Çetin Karademir, DİKA Genel Sekreter Vekili Dr. Murat Katı, Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Şındak ve Siirt Vali Yardımcısı Abdulhamit Mutlu’nun açılış konuşmalarıyla başladı.
Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Şındak, fıstığın Siirt ili için özel bir anlam taşıdığını vurgulayarak, "İlimiz, ‘Siirt Fıstığı’ ismi ile özdeşleşmiş olup, Türkiye’ye ve dünyaya tanıtılmaktadır. Engebeli ve eğimli alanlarda bile Siirt Fıstığı üretimi yapılmakta ve ekonomiye kazanç sağlamaktadır. Yaklaşık 10-15 yıllık bir zahmetten sonra üreticinin yüzünü güldüren Siirt Fıstığı, ilimizin en önemli tarımsal ürünlerinden biridir." dedi.
Birinci oturum:
Çalıştayın birinci oturumuna Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Bekir Erol Ak başkanlık etti.
West Attica Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Georgios Zakynthinos ve İran Fıstık Araştırma Enstitüsü Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Hossein Hokmabadi, antepfıstığının iklim değişikliğine bağlı yapay tozlanma ve İran'da antepfıstığı bakımı konularında sunumlar yaptılar.
İkinci oturum: Teknik bilgiler ve güncel gelişmeler
İkinci oturum, Prof. Dr. İzzet Açar başkanlığında gerçekleşti. Prof. Dr. Bekir Erol Ak, Prof. Dr. İzzet Açar, Doç. Dr. Cevdet Kaplan, Doç. Dr. Mehmet Hadi Aydın, Dr. Öğr. Üyesi Halit Seyfettin Atlı ve Dr. Öğr. Üyesi Nevzat Aslan, antepfıstığı ile ilgili güncel gelişmeler, tozlanma ve döllenme, zararlı böceklerle mücadele, toprak patojenleri ve hassas tarım uygulamaları konularında bilgi aktardılar.
Proje Fikri Geliştirme oturumunda, mevcut durum ve sorunlar değerlendirilerek proje önerileri geliştirildi. Oturumun moderatörlüğünü Dr. Öğr. Üyesi Halit Seyfettin Atlı ve DİKA Siirt Bölge Koordinatörü Murat Katı üstlendi.
Çalıştayın ikinci gününde, Siirt Fıstık Üreticileri Başkanı rehberliğinde örnek bahçeler gezildi ve Siirt Fıstığı İşleme Tesisi A.Ş. Fistalora’ya teknik gezi düzenlendi. Ayrıca, Ulu Cami ve Hazreti İsmail Fakirullah Türbesi ziyaret edilerek Işık Hadisesi hakkında bilgi verildi. Gezi sonunda bir sonraki çalıştay için iyi dilek temennilerinde bulunuldu.
Çalıştay raporu hazırlandı
Çalıştay sonunda hazırlanan raporda, yapılan sunumlar ve tartışmalar ışığında Siirt Fıstığı’nın mevcut durumu ve geleceği ile ilgili öneriler yer aldı. Çalıştay, katılımcılar tarafından olumlu karşılanarak başarıyla tamamlandı. (İLKHA)
Bu haber toplam 1026 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA