• Mardin19 °C
  • Diyarbakır13 °C
  • Batman17 °C
  • Şırnak15 °C
  • İstanbul6 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İstanbul’da kurbanlıklar görücüye çıkmaya başladı
18 Temmuz 2020 Cumartesi 08:52

İstanbul’da kurbanlıklar görücüye çıkmaya başladı

Yeni tip Coronavirus (Covid 19) tedbirleri kapsamında bu sene Kurban Bayramı’na 2 hafta kala İstanbul’a giriş yapmalarına izin verilen kurbanlıklar, dün itibarıyla Anadolu illerinden İstanbul’a getirilmeye başlandı.
Geçen yıllardan daha erken tarihlerde şehre girişlerine izin verilen kurbanlıklar, salgın nedeniyle 16 Temmuz itibarıyla İstanbul’a giriş izni verildi. Daha önce çok sayıda kurban satış ve kesim yerinde görücüye çıkarılan kurbanlıklar, bu yıl belli yerlerde satışa sunuluyor.
Avrupa yakasında Başakşehir-Kayaşehir, Alibeyköy, Avcılar, Arnavutköy, Çatalca ve Büyükçekmece’de, Anadolu yakasında ise, Ataşehir-Ferhatpaşa, Sancaktepe ve Pendik ilçelerinde satış yapılmasına izin veriliyor.
 
İBB tarafından denetlenen kurban satış ve kesim yerlerinde yoğunluğa göre belli sayıda veteriner hekim bulunduruluyor. Kurban satış yerlerine giriş yapan vatandaşların ateşleri ölçülürken, maskesiz girişlere de izin verilmiyor. Satış merkezlerine getirilen kurbanlıklar ise, veterinerlerin kontrolünden geçirilerek satış alanlarına alınıyor.
 
Eyüpsultan-Alibeyköy Kurban Satış Alanı’na dün itibarıyla getirilmeye başlanan kurbanlıklar, şimdiye kadar 800’ü buldu.
 
Verilen hizmet ve çadır kiralarına ilişkin İLKHA muhabirine konuşan besiciler, girdi maliyetlerinin fazla ve çadır kiralarının yüksek olmasında şikâyetçi oldu.
 
“Tüm girdi masraflarımız önceki yıllara göre 2-3 misli artmış durumda”
 
Kastamonu Azdavay’dan kurbanlık getiren besici Salih Karaveli, “Bu sene 28 hayvan getirdik. Buranın çadır fiyatları 13 bin TL. Diğer pazar yerlerine göre uygun ama 20-21 milyar alınan yerler varmış. Neredeyse bir insanın otel masrafıyla aynı. Biz daha dün gece saat 03’te geldik. Daha satışımız olmadı, müşteri gelmedi. Zaten hayvan da yol yorgunu olduğu için kendine gelmedi. Fiyatlar vatandaşa göre pahalı olabilir. Biz üretici olarak tüketiciyi düşünüyoruz ama üretici olarak da masrafların altında eziliyoruz. Tüm girdi masraflarımız önceki yıllara göre 2-3 misli artmış durumda ama biz bunu fiyat olarak hayvanımıza yansıtamıyoruz. Çözüm olarak da hayvancılığı ileriki zamanlarda bırakmayı düşünüyoruz.” dedi.
 
“Geçen sene 10 milyar olan yer bu sene 18 milyar”
 
Besicilerden Burhan İzel ise, “Kastamonu Azdavay’dan geldim. 120 tane hayvanım var. 75 tanesini getirdim, 55 tanesini daha getireceğim. Ama kurban yerleri çok pahalı. İşler daha yeni yeni başlıyor. Geçen sene 10 milyar olan yer bu sene 18 milyar. Böyle bir şey yok. Yem pahalı, saman 1 lirayı geçiyor. Saman yok piyasada. Yerinden 15 liraya alıyorsunuz 2 bin liraya da bindiriyorsunuz. 7-8 bin lira da TIR alıyor. 22-23 bin liraya mal oluyor. 80 liraya aldığımız yem 95-100 lira oldu. Hayvan fiyatları geçen seneye göre yüzde 10 fazla. Şimdiye kadar 21 bin liradan 2 hayvan sattım. Malına göre fiyat değişiyor. 17-18 bin liradan başlıyor.” diye konuştu.
 
“Covid 19 tedbirleri kapsamında gerekli önlemleri alıyoruz”
 
İBB’nin kurban satış ve kesim yerlerinde aldıkları önlemler hakkında konuşan Veteriner Şule Türkmen Keleş, bu yıl Covid-19 nedeniyle sıkı önlem almaya çalıştıklarını belirtti.
 
Keleş, şunları söyledi:
 
“Bu sene Covid-19 tedbirleri kapsamında, alanlarımızın girişlerinde ateş kontrolü yapıyoruz. Ateşi 38,5’in üzerinde çıkan vatandaşlarımızı ya da kurban satıcılarını alanlara almıyoruz. Maskesiz olarak hiç kimseyi almıyoruz. Hayvan Padoklarının (çadır) her birisinin girişlerine dezenfektan koyarak gerek çadır sahiplerinin gerekse gelen vatandaşlarımızın dezenfektanla muhatap olmadan, dezenfektan içeri girmemesinin önüne geçmiş oluyoruz. Asıl amacımız kurban döneminde gelenlerin kontrolünü sağlamaktır. Burada Anadolu’dan veya Avrupa’dan gelen tüm kurbanlıkların hayvan pasaportlarına, sağlık raporlarına, araç dezenfeksiyon raporlarına bakarak, yaş tayini yaparak hayvanları içeri alıyoruz. Öncelikle doğum tarihlerine bakarak 2 yaşını doldurup doldurmadıklarına, daha sonra kapak atıp atmadığına bakıyoruz ki gelen vatandaşlarımız bir mağduriyet yaşamasın. Alibeyköy kurban satış ve kesim yerinde toplamda bin 600 hayvan girişi olacak. Şu anda 890 hayvan girişi oldu.” (İLKHA)

 

Bu haber toplam 560 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Midyat’ta, Öğretmenlere Özel Tiyatro Etkinliği
  • MBB Aşevi Hizmete Başladı
  • Başkan Şahin’den Müjde!
  • Kaymakamı Özdemir, Sivrice Köyü Okulu öğrencilerini ziyaret etti
  • MARDİN'DE BÜYÜK ASFALT HAMLESİ
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA