Karakter boyutu :
16 Haziran 2023 Cuma 08:24
Kasıktan dize yayılan ağrı: Kalça kireçlenmesi
Kalça kireçlenmesi, kasık bölgesinde başlayıp dize doğru yayılan ağrıya neden olan bir rahatsızlıktır. Genellikle kalça eklem hareketlerinin kısıtlanmasıyla kendini gösterir. Tedavi seçenekleri arasında ilaçlar, fizik tedavi ve cerrahi müdahale yer alır.
Kalça kireçlenmesi, kasık bölgesinde başlayıp dize doğru yayılan ağrıya neden olan bir rahatsızlıktır. Genellikle kalça eklem hareketlerinin kısıtlanmasıyla kendini gösterir. Tedavi seçenekleri arasında ilaçlar, fizik tedavi ve cerrahi müdahale yer alır.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç.Dr.Ahmet İnanır, kasıkta başlayıp dize doğru yayılan ağrıyla ilişkili olarak önemli açıklamalarda bulundu.
Günümüzde en sık karşılaşılan rahatsızlıklardan biri olan kalça kireçlenmesi, kalça eklem hareketlerinin kısıtlanması ve kasık bölgesinde hissedilen ağrıyla kendini gösterir. Ancak, kalça eklem kireçlenmesinin belirtilerini taklit eden diğer etkenlerin de göz ardı edilmemesi gerekir.
Kalça kireçlenmesi nedir?
Kalça kireçlenmesi aslında kıkırdak dokusunun bozulmasıdır. Kalça eklemi, vücut ile bacağın birleştiği ana eklemdir ve ağır bir yük taşır. Kalça eklemi kireçlenmesi, çeşitli nedenlerle bu eklemin üzerini kaplayan kıkırdağın aşınması, deforme olması ve alttaki kemiklerin yapısal bütünlüğünü kaybetmesi anlamına gelir.
Kalça kireçlenmesinin sebepleri nelerdir?
Kalça kireçlenmesi, genel anlamda 2 grupta ele alınır.
Doğumsal veya sonradan gelişen yapısal bozukluklara bağlı olarak zaman içinde oluşabilen kireçlenmeler (artrit, kalça çıkığı, çocukluk çağı kalça kemiği hastalıkları, travma gibi...)
Belirlenemeyen sebeplere bağlı kireçlenmeler
Kalça kireçlenmesi hangi yaşlarda ortaya çıkar?
Kalça kireçlenmesi genellikle 60 yaşından sonra ortaya çıkmasına rağmen, çocukluk döneminde geçirilen kalça eklemi hastalıkları veya doğumsal kalça çıkığı gibi durumlarla da küçük yaşlarda görülebilir.
Kalça kireçlenmesinin belirtileri nelerdir?
Kalça kireçlenmesinin en belirgin belirtileri arasında ağrı yer alır. Bu ağrı, günlük yaşamı zorlaştırabilir ve çorap giyme, araca binme, oturma ve kalkma gibi basit işleri bile zorlaştırabilir. Ayrıca, kalça eklem hareketlerinde kısıtlanma da sıklıkla gözlenir. Bu ağrı, kasık bölgesinde hissedilir ve dize doğru yayılma özelliği gösterir.
Eklem sertliği ve hareket kısıtlılığının hareketle azalması
Eklemden tıkırtı veya çıtırtı sesi gelmesi
Eklem çevresinde hafif şişlik
Aktivite sonrasında veya gün sonunda artan eklem ağrısı
Kasık bölgesi, kalça veya dizde hissedilen ağrı
Kalça eklemi kireçlenmesinin tanısı nasıl konur?
Kalça kireçlenmesinin tanısı, hastanın şikayetlerinin dinlenmesi ve fiziksel muayene ile konulabilir. Genellikle röntgen çekimi yapılması, ayırıcı tanı için kullanılır. İhtiyaç halinde MR veya bilgisayarlı tomografi gibi yöntemlere de başvurulabilir.
Kalça kireçlenmesi nasıl tedavi edilir?
Kalça kireçlenmesinin tedavisinde, belirtilerin azaltılması veya tamamen ortadan kaldırılması için farklı seçenekler bulunmaktadır. Doktorlar, ağrı ve iltihaplanma için ilaçlar reçete edebilir, ancak bu sadece semptomları hafifletirken lezyonun iyileşmesini sağlamaz. Fizik tedavi, belirtilerin hafifletilmesine yardımcı olabilir. Bazı durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir. Eklem içi veya çevresine enjekte edilen ilaçlar, Proloterapi, Nöralterapi, kök hücre uygulamaları da tercih edilen tedavi yöntemleri arasındadır ve tedavi seçenekleri arasında dikkate alınmalıdır. Uzun vadede, ağrı, sertlik ve şişlik gibi belirtilerin yönetilmesi, eklem hareketliliğinin ve esnekliğinin artırılması, kilo kontrolü ve düzenli egzersiz yapılması önemlidir.
Bu haber toplam 984 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA