• Mardin21 °C
  • Diyarbakır20 °C
  • Batman20 °C
  • Şırnak16 °C
  • İstanbul19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kimyasal içermeyen Mardinin doğal sabunları
16 Aralık 2022 Cuma 07:44

Kimyasal içermeyen Mardin'in doğal sabunları

Mardin'de üretilen ve yöreye has organik sabunlar hem yerelde çok rağbet görüyor hem de dünyanın birçok yerindeki müşterilere gönderiliyor.
Mardin'de üretilen ve yöreye has organik sabunlar hem yerelde çok rağbet görüyor hem de dünyanın birçok yerindeki müşterilere gönderiliyor.
 
Sağlığa bir çok faydası bulunduğu belirtilen Mardin'e özgü sabunlardan; bıttım, eşek sütü, ardıç katranı, kükürt, menengiç ve Hindistan cevizinden üretilen sabunlar; on yıllardır tezgâhlardaki yerini korurken hem yurt içinden hem de yurt dışından rağbet görüyor.
 
Ürettikleri organik sabunların hiçbir yan etkisinin bulunmadığını söyleyen sektör temsilcilerinden Necmi Yüksel, birçok cilt hastalığına iyi gelen sabunların dünyanın farklı ülkelerinde bulunan müşterilerine ulaştırıldığını belirtti.
 
Mardin'e has sabunların içeriğine herhangi kimyasal bir maddenin katılmadığını ifade eden Yüksel, hem yaz hem de kış aylarında oluşabilecek cilt ve saç hastalıklara karşı ürettikleri sabunların fayda sağladığına dikkat çekti.
 
"En kötü organik sabun en iyi kimyasallardan daha iyidir"
 
Uzun yıllardır bu sektörde çalışan Yüksel, doğal üretilen en kötü sabunun bile çok iyi şartlarda ama kimyasal katkılarla hazırlanmış sabunlardan çok daha sağlıklı olduğuna vurgu yaptı.
 
Yüksel, "Yaklaşık 35-40 yıldır sabun sektöründe imalat yapıyoruz. 55 çeşide yakın sabunumuz var. Çoğu Mardin'e özgü sabunlardır. Faydaları çoktur, tamamen doğaldır. Hem saç dökülmelerine, egzamaya, sivilcelere, kaşıntılara, mantara, sedef gibi deri hastalıklarına faydaları var. Bunlarda herhangi bir kimyasal katkı yok. En kötü organik sabun, en iyi kimyasallardan daha iyidir. Mardin'e özgü en tanınan sabunlardan bıttım sabunu, badem sabunu, eşek sütü sabunu, kil sabunu, katran sabunu Mardin'e has olup yaklaşık 15 20 sabun çeşidimiz mevcuttur. Burada olmayan yağları da dışarıdan getirip sabun haline getiriyoruz." dedi.
 
Kış ve yaz aylarında cilt ve saçlara karşı sağladıkları faydaları aktaran Yüksel, "Kışın, nemlendirici sabunlara biz daha çok sıcak bakıyoruz. Kışın havalar kuru olduğu için çoğu kişinin cildi kuruyor. Dolayısıyla nemlendirici sabunlar olarak; Derik zeytinyağından üretilen sabunlar, Badem sabunu, Argan yağı sabunu gibi sabunlar yoğun nemlendirici özelliğe sahip olması hasebiyle kışın bu sabunlara daha çok rağbet ediliyor. Yaz aylarında ise kükürt, menengiç, jojoba gibi sabunlara daha çok rağbet oluyor. Yani ürünleri; kışın en çok rağbet edilen ve yazın en çok rağbet edilen ürünler olarak 2'ye ayırıyoruz. Dünyanın hemen hemen her yerine sabun gönderiyoruz." ifadelerini kullandı.
 
"Mardin'e has olan sabunlar kostik kimyasal madde içermez"
 
Mardin'e özgü sabunlardan bazılarının özellikleri hakkında bilgiler aktaran Yüksel, "Sabunların özelliklerine değinecek olursak,
 
Bıttım Sabunu: Mardin'e has yabani fıstıktan yapılan bir sabundur. İçinde Antep fıstığının aşılanmamış hali olan menengiç dediğimiz bıttım Arapçadan gelen bir kelimedir. Bıttım yağı, saç dökülmesine ve kepeğe karşı faydalı bir sabundur. Aynı zamanda saç dibinde kaşıntı, kabuklanma, yara varsa gideriyor.
 
Menengiç ve Zeytinyağı Sabunu: Yağlı ciltlerde kullanılan bir sabundur. Özellikle sivilce ve kaşıntılara faydalıdır, aşırı saç dökülmelerine faydalıdır.
 
Kükürt Sabunu: Ergenlik sivilcelerine, çok yağlı ciltler için kullanılan bir sabundur.
 
Ardıç Katranı Sabunu: Sedef, mantar, egzama, her türlü deri kaşıntıları da kullanılan bir sabundur. Tabii bunlar şampuansız olarak kullanılırsa çok daha iyi sonuçları alınır. Bunlar, kostik kimyasal madde içermez. Kostik yerine meşe külü, kil ve termal çamurunu kullanıyoruz. Bunlar tamamen el yapımıdır.
 
Eşek Sütü Sabunu: Olmazsa olmazlardan bir çeşidimiz de eşek sütü sabunudur. Eşek sütü sabunu; sivilce, güneş lekesi, siyahlıklara ve kırışıklıklarda kullanılan bir sabundur. Ayrıca cilt beyazlatıcı özelliği de var.
 
Hindistan Cevizi Sabunu: Çok kuru ciltlerde kullanılan yoğun nemlendirici özelliği var.
 
Yaklaşık 50-55 çeşide yakın sabunumuzun içinde 10 çeşit duş jeli olarak kullanabileceğimiz sabunlar var, hepsi kokuludur. Balık kokusu, misk-i amber kokusu, Hindistan cevizi kokusu gibi çeşitli sabunlarımız mevcut." ifadelerini kullandı.
 
Sabun yapım süresinin 6 ay olduğunu belirten Yüksel, "İmalatı 6 ayda bir yapıyoruz. Mart, nisan, haziran gibi aylarda imalatını yapıyor; haziran, temmuz, ağustos, eylül ve ekim gibi aylarda satıyoruz. Sabunun kuruma süresi en az 6 aydır. 6 ay kuruması lazım çünkü içinde kimyasal olmadığından dolayı uzun bir süreye ihtiyaç var. 3-5 gün içinde kuruyan sabunlar kimyasal madde katıldığından çabuk eriyor ve olumlu sonuç vermiyor." diye belirtti. (İLKHA)
Bu haber toplam 260 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Midyat Sanat ve Tasarım Fakültesi İlk Dersini Altunkaya ile Gerçekleştirdi
  • MAÜ’den Çocuklara Anlamlı Farkındalık Etkinliği
  • MAÜ Öğrencilerinin Başarısı: Kısa Film Festivali'nde Üçüncülük Kazandı
  • GAZETECİLERDEN, GAZETECİLER GÜNÜNDE ANLAMLI ETKİNLİK
  • Meteoroloji'den sağanak ve kar uyarısı
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA