• Mardin21 °C
  • Diyarbakır16 °C
  • Batman16 °C
  • Şırnak16 °C
  • İstanbul6 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kiralık ev sorununun temelinde ne var?
29 Eylül 2021 Çarşamba 09:52

Kiralık ev sorununun temelinde ne var?

Gaziantep’te son dönemde vatandaş hem kiralık ev bulmakta zorlanırken hem de kiralarda yüksek artış var.
Türkiye’nin en büyük kentlerinden biri olan Gaziantep’te son zamanlarda ev arayanlar bulamıyor ve bulanlar da fiyatların yüksekliğinden dolayı kiralayamıyor.
 
Gaziantep’te son dönemde kira fiyatları yüzde 50 oranında artmış durumda. Bu oran bazı semtlerde yüzde yüze kadar çıkabiliyor.
 
Artışın en çok görüldüğü semtlerde bin 500 lira olan evler 3 bin liraya kadar yükseldi. Bazı semtlerde ise 1000 lira olan kiralık daireler 2 bin liraya kadar dayandı.
 
Fiyat artışlarıyla ilgili bilgi veren emlakçılar, geçen sene bin 500 ve 2 bin lira olan dairelerin şu anda 3 bin civarında olduğuna dikkat çekti.
 
Gaziantep’te konut fiyatları ile birlikte kiralık daire fiyatlarının da yüzde 100’e yakın arttığını belirten emlakçılar, kiralık ev bulmanın da zorlaştığına dikkat çekiyor.
 
Kiracılara "evden çık" baskısı
 
Kiralık daire fiyatları artınca evinde kiracı bulunan bazı ev sahipleri de kirayı yasal orandan daha fazla artırmaya çalışıyor. Kiracıların bu konudaki şikayetleri ise gün be gün artıyor.
 
Kiralık ev sayısının azaldığını ve ev kiralarının fiyatının yükseldiğini belirten emlakçı Musa Türkmen de, “Bu konuda çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Kiralık ev zaten yok. Bin liraya kiraya verdiğimiz evin fiyatı 2 bin-2 bin 500 lira oldu. Ev sahipleri kiracının daha senesi dolmadan kiracıyı çıkartıp yerine yeni kiracı buluyorlar. Evini daha yüksek fiyata vermek için bu tür bir yola başvuruyorlar. Evlenecek kişiler de ev bulamadıklarından dolayı evlenemiyor. Konut fiyatları yükseldi. 300 bin liraya sattığımız daireler şu anda 450-550 bine yükseldi. Halk gerçekten çok mağdur ve zor durumda.” ifadelerini kullandı.
 
Kanunlar kiracıdan yana
 
Ancak ev sahiplerinin geçerli bir sebep bulmadan kiracıları evden çıkarmaya hakkı ise bulunmuyor. Her ne kadar ev sahipleri farklı gerekçelerle evlerini bir başka kişiye daha yüksek fiyata vermek için kiracısını çıkarmaya çalışsa da kanunlar kiracıları koruyor.
 
Konuyla ilgili bilgi veren Avukat Arabulucu Hüseyin Kurşun, kira fiyatlarındaki artış nedeniyle bazı kötü niyetli ev sahiplerinin mevcut kiracısını çıkartıp daha yüksek fiyatlara evini kiraya verdiğini ifade etti.
 
Gayrimenkul kiraları hakkındaki kanunun açık olduğunu ifade eden Kurşun, “Eğer ev yıkılmayacaksa, kamulaştırma gibi bir durum söz konusu değilse ya da kentsel dönüşüme girmiyorsa ki bu durumlar bile söz konusu ise ayrıca ev sahibinin bu durumları belgelemesi gerekiyor. Hatta o belgeyi kiracıya ibraz etmesi ve evden çıkartması gerekiyor. Bunun dışındaki nedenlerle hiçbir şekilde kiracıyı evden çıkaramaz. Çünkü kanun açık, ev sahibinin kiracıyı evden çıkarılabilmesi için bazı şartlar gerekiyor. Bu şartların başında da öncelikle kira süresinin sona ermesi gerekiyor. Kira süresi dolmadan bir ay önce kiracıya ihtar çekilmesi, evi boşaltması istemesi gerekiyor. Ancak kiracıyı bu şekilde evden çıkarabilir. Ya da kiracının borcu birikmiştir, faturalarını ödenmiyordur; bu durumda ev sahibi icra takibi başlatıp ve icra takibi yaparken aynı zamanda evinin tahliyesini isteyebilir. Dolayısıyla da bu gibi nedenlerin dışında hiçbir şekilde ev sahibinin kiracı çıkarmaya hakkı yoktur. Kiracıyı çıkarmak keyfi bir durum değildir. Her iki tarafın da hak ve yükümlülükleri kanun ile belirtilmiştir. Maalesef günümüzde kira fiyatları artışı ile birlikte bazı ev ve işyeri sahiplerinin bu durumu suiistimal ettikleri görülüyor.” dedi.
 
Kira kontratı olmasa bile ev veya işyeri sahibinin haklı gerekçe olmadan kiracısını çıkartamayacağını ifade eden Kurşun, ev sahibi ile kiracı arasında kira kontratının yapılması gerektiğini, kira kontratının hem ev sahibi hem de kiracıyı koruyan bir sözleşme olduğunu belirtti.
 
Kiralık ev sayısı az
 
Ancak Gaziantep’te kiralık ev sorunu kolay bitecek gibi de görünmüyor. Bunda da en büyük etkenler, konut ihtiyacının yeteri kadar karşılanmaması, belediyelerin ve arsa sahiplerinin müteahhitlere fahiş fiyatta arsaları satması, kentsel dönüşüm çalışmalarının başlatıldığı mahallelerde de çalışmaların uzun yıllar tamamlanmaması, belediyelerin yeteri kadar alanı imara açmaması, TOKİ tarafından dar gelirli aileler için yapılan konutların teslimatının gecikmesi ve üniversitelerin de yeniden yüz yüze eğitime başlamasıyla artan konut ihtiyacı olarak ön plana çıkıyor.
 
Köyden kente göç ettiğini belirten vatandaşlardan Mehmet Akpınar, “Arazimi ve traktörümü sattım. emlakçıları tek tek gezdim. Fakat makul bir ev bulamadım. Çünkü fiyatlar çok yüksek. Ev alamadığım için kiraya geçmek istedim, kiralık evde bulamıyorum. Çok mağduruz ve kira fiyatları çok yüksek. Kira fiyatları 2 bin 500 lira olmuş. Devletin bu duruma bir el atmasını istiyoruz.” diye konuştu.
 
Konut fiyatlarının çok yükseldiğini belirten ev sahibi Metin Doğan ise asgari ücretle çalışan birinin ev sahibi olmasının artık hayal olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:
 
“Bundan 2 yıl önce 100 bin liraya bir ev aldım. Şu anda evime 350 bin fiyat veriliyor. Şu anda olsaydı, bu evi alamazdım. Rabbim millete yardım etsin. Şu an asgari ücretle çalışıp da bin 500-2 bin lira kira verip 2-3 tane çocuğu olanın ev geçindirmesi mümkün değil, Rabbim yardım etsin. Yüksek kira ve konut fiyatlarına devlet yetkililerinin bir el atmasını rica ediyoruz.” (İLKHA)
Bu haber toplam 230 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • MBB Aşevi Hizmete Başladı
  • Başkan Şahin’den Müjde!
  • Kaymakamı Özdemir, Sivrice Köyü Okulu öğrencilerini ziyaret etti
  • MARDİN'DE BÜYÜK ASFALT HAMLESİ
  • MAÜ İyilik Haritası Topluluğunun İlk Rotası Sevindirdi
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA